UN NOU PLA DE FOMENT DE LA LECTURA

Bon curs a tots!

Ja feia uns anys que des de la comissió de biblioteca cercàvem una nova manera d'apropar la lectura als nostres alumnes. Des que ha desaparegut l'alterativa a la Religió del nou pla d'estudis, ja no podíem dedicar aquesta hora a llegir. Els darrers quatre anys havíem optat per formar grups de lectura que volguessin participar com a jurats del Concurs Protagonista Jove, de CLIJCAT,  però l'activitat només tenia sortida entre un número reduït d'al.lots que ja són aficionats a llegir.

Enguany volem engegar un programa més ambiciós que doni cabuda a la majoria d'alumnes del centre. En principi, engengam el pla amb els alumnes d'ESO (uns 200), tal vegada, en cursos posteriors poguem abarcar també els de Batxillerat. Amb el nou Pla de Foment de la Lectura, els divendres canviam l'horari lectiu (si anés bé, tal vegada ho podríem fer cada dia en un futur pròxim). Hem acursat cinc minuts les sis sessions lectives i en aquests trenta minuts que guanyam la idea és llegir en petits grups de 10 o 12 alumnes d'edats diferents. Cada grup tindrà un professor-tutor que els guiarà en la lectura. Cada trimestre canviarem els grups per tal que els alumnes puguin llegir almenys tres llibres.

La idea és fer petits espais de lectura per diferents racons del centre, rompent un poc el clima acadèmic de dins l'aula. Els llibres, en el primer trimestre, han estat proposats pels professors i els alumnes s'han pogut apuntar en el que més els agradava. Hem intentat escollir llibres de gèneres diversos i de diferents nivells de dificultat. Més endavant podran ser els propis alumnes qui proposin les lectures. Entre els llibres proposats tenim: El codi Da Vinci, Mar i Cel, Divergent, Diari d'un indi a mitja jornada, La clau secreta de l'Univers, Percy Jackson, Mites grecs, El lector, Robinson Crusoe, Little women... fins a 20 títols en tres idiomes diferents: català, castellà i anglès. També tenim un grup que es diu "Tu tries" per als que prefereixen llegir en silenci i portar el seu propi llibre de casa.Tot aquest programa va destinat a retornar el plaer de la lectura a una edat on molts alumnes deixen de llegir, atrets pels jocs d'ordinador, el mòbil, etc. 

Al nostre centre esteim convençuts que llegir bé és una de les grans eines de l'estudiant (els ajuda a pensar, a raonar, els dona vocabulari) i també una font d'emocions. Però molts alumnes ho veuen com una càrrega perquè tenen problemes de comprensió, prest es cansen, no són capaços de submergir-se en la història, s'ofeguen dins un mar de paraules sense sentit... 

La lectura s'ha d'entrenar, és com una carrera de fons, com més llegeixes, més fàcil resulta, més lleuger vas. I uns quants, els més assortats, arriba un moment en què quedam atrapats per sempre, seduïts pels móns de ficció que se t'obren, per les emocions que et desperten les mil històries dels llibres. Quan arribes en aquest punt, LA LECTURA T'ACOMPANYA TOTA LA VIDA. És una necessitat, com respirar.

Comentaris

Entrades populars