EL ÁGUILA DE LA NOVENA LEGIÓN, UN CLÀSSIC DE ROSEMARY SUTCLIFF


Títol: El águila de la novena legión
Autora: Rosemary Sutcliff
Traducció de Francisco García Lorenzana
Editorial Plataforma. Barcelona, 2011.
351 págs.

Descatalogat

Ressenya: 
Marco Flavi Aquila arriba a Britània al comandament d'una cohort de soldats per rellevar l'anterior destacament destinat a Isca Dumnoniorum (actual Exeter). És un jove ambiciós i idealista que somnia en fer carrera i arribar a ser comandant d'una legió egípcia, per més tard poder retirar-se amb honors a les terres etrusques de la seva infantesa. El jove comandant arriba a Britània vint anys després que el seu propi pare, comandant de la Novena Legió Hispana, desaparegués juntament amb quatre mil homes a l'altra banda del Mur d'Adrià, a les terres de Caledònia(actual Escòcia). 
A causa d'una ferida en combat, es veu retirat forçosament de l'Èxercit. Deprimit i sense saber què fer, es trasllada a casa del seu oncle Aquila, a la ciutat de Calleva. Fins allà arribarà el rumor que l'àguila de la Novena Legió, símbol del poder de Roma, està en mans de les tribus bàrbares del Nord. El jove es proposa resoldre l'enigma de l'estranya desaparició de la legió del seu pare. Per això, acompanyat d'un esclau anomenat Esca, arriscarà la seva vida per recuperar l'àguila, i amb això, recuperar l'honor perdut del seu pare i de la legió que ell va comandar. Per fer-ho haurà d'emprendre un llarg i perillós viatge cap a les terres inhòspites del Nord, més enllà del Mur d'Adrià, fent-se passar per un remeier dels ulls.

Lectura ideal per als amants de l'aventura i les històries ambientades en el passat. Feia estona que no trobava un llibre tan redó.  A més, escrit amb un llenguatge cuidat que revela el gran bagatge històric de l'autora i amb una prosa fluida que et submergeix dins la història sense adonar-te'n. Lectura, per tant, molt recomanable.
És una pena que el llibre estigui descatalogat. Jo el vaig comprar de segona mà però si algun alumne està interessat segurament el pot trobar a la Biblioteca Municipal. A la nostra Biblioteca tenim un altre llibre de l'autora, publicat també per Plataforma, Una espada al atardecer.
El 2011 es va estrenar la seva adaptació cinematogràfica "La legión del águila" del director Kevin MacDonald, però no aconseguí el nivell o la qualitat del relat escrit. Sí que és però una pel.lícula entretinguda.Veure crítica al portal de cinema Film Affinity.
Rosemary Sutcliff va néixer el 1920 a West Clanden,Surrey
(Anglaterra). Filla d'un oficial naval anglès, va tenir una infància molt viatgera seguint els passos de les diferents destinacions del seu pare. Des de molt petita, però, va tenir una malaltia als ossos que li va reduir la mobilitat obligant-la a emprar una cadira de rodes. Aquest fet va propiciar que fos una gran lectora. També es va interessar molt aviat per l'art. 
Des que va començar a escriure es va especialitzar per la novel.la històrica. Els seus llibres destaquen per la gran qualitat literària de la seva prosa i per la minuciositat en què recrea els escenaris de la Britània romana. Va rebre l'Ordre de l'Imperi Britànic el 1975 i el Christian Andersen entre altres reconeixements. Morí el 1992.

Comentaris

Entrades populars