dilluns, 24 d’octubre de 2016

24 D'OCTUBRE: DIA INTERNACIONAL DE LA BIBLIOTECA

Avui es celebra el Dia Internacional de la Biblioteca en record de la destrucció que va patir la Biblioteca Pública de Sarajevo, l'estiu del 1992, durant la Guerra dels Balcans. Els nostres alumnes encara no havien nascut, i tal vegada no coneixen el que va passar. 
Durant la nit del 24 al 25 d'agost els canons de les forces serbio-bosnianes sota el comandament del general Mladic van destruir un dels edificis històrics més emblemàtics de la ciutat de Sarajevo, Vijecnica, la seva Biblioteca Pública. Aquella nit es van cremar més de dos milions de volums, alguns d'ells manuscrits incunables que s'han perdut per sempre. L'edifici, inaugurat el 1896, també va quedar molt perjudicat, com mostra la imatge de més avall. Alguns dels empleats de la biblioteca van morir a mans de franctiradors, quan intentaven salvar alguns dels manuscrits de més valor.


En les seves runes, nombrosos artistes (entre ells José Carreras, el violinista vedran Smajlovic i els components de l'Orquestra Filarmònica de Sarajevo) interpretaren peces musicals. Aquelles imatges van donar la volta al món, convertint-se en un símbol contra la guerra i la bàrbarie. 


Fa dos anys es van tornar a obrir les portes de la Biblioteca, recuperada amb fons de la Unió Europea, i convertida ara en memòria viva del que va passar a la exIugoslàvia, del setge i la destrucció que va patir la ciutat de Sarajevo. 

diumenge, 2 d’octubre de 2016

PER ALS AMANTS DE HARRY POTTER...

Teatre Palace de Londres
Els seguidors de Harry Potter que encara enyoren les seves aventures per Hogwarts estan d'enhorabona: després dels set llibres i les vuit pel.lícules, s'acaba de publicar a Espanya  The cursed child, I & II. (En catalá: Harry Potter i el llegat maleït). 
És l'adaptació de l'obra de teatre que aquest estiu es va estrenar al West End de Londres i que està inspirada en el món màgic creat per J.K.Rowling. 

Encara que, aquesta vegada, l'escriptora només és la supervisora del projecte ja que el guió està firmat per Jack Thorne. 
El protagonista d'aquesta història no és Harry Potter -que aquí apareix com a pare de família i amb quaranta anys-, sinó el seu fill petit Albus Severus, que viurà el seu primer any a Hogwarts amb la pressió de ser el fill de Harry Potter, una herència molt feixuga d'arrossegar.

Editat per Edicions 62 en català.
480 pàgs.
19€
En castellà editat per Salamandra
 
Els fans de Harry Potter poden tornar a xalar!

Fotografia de Lissy Elle Laricchia