dimecres, 24 de febrer de 2016

HOMENATGE A HARPER LEE

Divendres 19 de febrer moria l'escriptora Harper Lee a l'edat de 89 anys a Monroeville, la seva ciutat natal. Va resultar guanyadora del Premi Pulitzer al 1961 per la seva obra Matar un rossinyol, llibre que amb els anys s'ha convertit en un clàssic universal i del qual s'han venut més de 40 milions de còpies. Curiosament l'estiu de l'any passat es va despertar una gran polèmica amb la publicació 55 anys més tard d'un segon llibre de l'autora,  Vés i aposta un sentinella, després que es trobés un manuscrit que era una seqüela de Matar un rossinyol.
La mort de Harper Lee ha estat comentada a classe perquè els alumnes de Literatura Universal de Batxillerat del nostre institut precisament estaven llegint el seu llibre. 

Per això, des d'aquí li volem retre homenatge tot i recordant alguns dels fragments més polits del llibre en boca d'Atticus Finch, el pare: 

«Preferiría que disparáseis contra botes vacíos en el patio trasero, pero se que perseguiréis a los pájaros. Matad todos los arrendajos azules que queráis, si podéis darles, pero recordad que matar a un ruiseñor es pecado.
(…)
Los ruiseñores no se dedican a otra cosa que cantar para alegrarnos. No devoran la fruta de los huertos, ni comida en los graneros, no hacen nada más que derramar el corazón, cantando para nuestro deleite. Por eso es pecado matar a un ruiseñor.»
(Página 145)

......
"Quería que descubrieses lo que es el verdadero valor, hijo, en vez de creer que lo encarna un hombre con una pistola. Uno es valiente cuando, sabiendo que la batalla está perdida de antemano, lo intenta a pesar de todo y lucha hasta el final, pase lo que pase. Uno vence raras veces, pero alguna vez vence".


En aquest bloc no és la primera vegada que apareix citat aquest llibre i la seva escriptora. Us pas un enllaç d'una ressenya que vaig fer del llibre juvenil Querido Atticus i us deix també aquí un fragment del comentari fet per una alumna de Literatura Universal que va llegir el llibre va un parell d'anys:

Matar un rossinyol és un magnífic al·legat contra els prejudicis racials que curiosament té com a narradora una filleta espavilada de nom Scout Finch. La noia viu a un poblet d'Alabama en el moment de la Gran Depressió dels anys 30, període històric de gran recessió econòmica caracteritzat per l'elevada desocupació i la misèria que va viure la població, sobretot en ambients rurals. És una època també de gran segregació racial, sobretot en el sud del país, on els negres havien de patir la discriminació dels blancs.
L'Scout amb el seu germà Jem i el seu amic Dill, intenten descobrir què succeeix a la tenebrosa casa del seu veí “Boo” Radley. El fet que els adults que viuen a l'entorn de la petita Scout es neguin a parlar d'aquest veí estrany, augmenta la curiositat dels tres nens per poder veure-li la cara. Per si no fos poc, aquest misteriós “Boo” es dedica a deixar-lis regals al forat d'un arbre del jardí. Però molt prest l'Scout s'endinsa en els problemes més seriosos que es viuen al seu poble. El seu pare, l'Atticus Finch, és un advocat amb un gran sentit de la justícia que accepta defensar un negre al qual se l'acusa de violar una joveneta blanca. Tot aquest fet comporta un fort rebuig de tot el poble cap a la família de l'Scout i del Jem. Els fillets però, aprendran del seu pare, que moltes vegades són més importants les conviccions personals que no pas els prejudicis de la gent i la pressió de l'opinió pública. També hauran de enfrontar-se a uns esdeveniments de cada vegada més dramàtics que els canviaran per sempre.
Matar un Rossinyol és una història magnífica que aborda, per una banda, una crítica a la hipocresia social del moment i a les desigualtats racials. I d'altra banda, la història del veí “Boo” que té un passat turbulent i una existència envoltada de misteri degut a la seva malaltia que l'aïlla del món, que en un principi desperta la por dels tres fillets però que al final es converteix en el seu àngel de la guarda, en el seu particular rossinyol, un ésser incapaç de fer cap mal." Paula Márquez.

dimarts, 23 de febrer de 2016

TRILOGIA DEL MAR TRENCAT , DE JOE ABERCROMBIE

Primers capítols
Autor: Joe Abercrombie
Títol: Mig rei (Trilogia del Mar Trencat I)
Títol original: Half a king
Rosa dels vents, 2015
384 pàgs.
18'90€
E-book 8'99€
ISBN:  9788415961840
En castellà: Fantascy (Random House Mondadori)

Us faig un resum del primer llibre, que és el que jo ja m'he llegit:
El primer volum ens conta la història de Yarvi, fill petit del rei de Gettlàndia, que va néixer amb una malformació a la mà, cosa que l'ha marcat tota la vida, ja que no ha pogut seguir l'estela del seu pare i el seu germà per convertir-se en un guerrer sinó que s'ha vist obligat a recloure's en una escola per a monjos per en un futur arribar a ser conseller del regne.Tot canvia en la seva vida quan el seu pare i el germà són assassinats i ell és designat l'hereu. Traït quan menys s'ho esperava pel seu propi oncle es veure abocat a una vida d'esclau, remant a galeres en unes condicions molt dures. Amb el seu enginy i determinació haurà de substituir la força física i les dots de lluitador que li manquen per aprendre a subsistir i somiar en la venjança. En aquest viatge iniciàtic tindrà per companys un grup salvatge d'ànimes solitàries i busca-raons, proscrits i escòria humana, però que en el moment de la veritat demostrarà el vertader sentit de l'amistat i la lleialtat.

Primers capítols
Mig món (Trilogia del Mar Trencat, II)
Títol original: Half a world
Rosa dels Vents, 2015.
448 pàgs.
18'90€
E-book 8'99€
ISBN: 9788415961871
En castellà, Fantascy (Random House Mondadori)
Primers capítols
Títol: Mitja guerra (Trilogia del Mar Trencat III)
Rosa dels vents, 2016 
Títol original: Half a war
464 pàgs. 
18'90€
E-book: 8'99€
ISBN: 9788415961901
En castellà publicat per Fantascy (Random House Mondadori).

Ja ha venut més de 2.000.000 de exemplars en tot el món i s'ha convertit en un fenomen editorial. Alguns rallen de literatura crossover o young adult però és una bona història que pot agradar a tothom, sobretot, als amants del gènere fantàstic i d'aventura, seguint els passos de Tolkien, R.R, Martin o Patrick Rothfuss.

Cites sobre el llibre:
 «Una història trepidant de traïció i venjança que em va atrapar des de la primera pàgina, i de la qual ja no he pogut desenganxar-me.»
George R.R. Martin


«En el gènere fantàstic, Abercrombie és únic.»
The Guardian


«Esplèndid... Abercrombie té un do per crear personatges amb dramatisme i enginy.»
Publishers Weekly


«Una lectura excel·lent, molt addictiva... plena de drama i nervi.»
New York Daily News


«Fantasia per a totes les edats i tots els moments, sempre que estiguis preparat emocionalment perquè t'arrenquin el cor. Perquè, malgrat els títols de les seves novel·les, Joe Abercrombie no és un autor per a mitges tintes.»
Tor.com


«Intel·ligent, emocionant i inesperat.»
SFF World


ENTREVISTA A L'ESCRIPTOR PER AL PROGRAMA "PÁGINA DOS" DE TVE (14/06/15) 

ALTRES LLIBRES DE L'AUTOR
Trilogia "La mejor venganza":

divendres, 19 de febrer de 2016

QUÈ SÓN LES ESCULTURES CINÈTIQUES?

El professor de Filosofia, en Martí Barber, l'altre dia em va rallar de les escultures cinètiques i em va mostrar unes imatges que ara us pas jo aquí. Ho vaig trobar d'allò més interessant. Mirau el que som capaços d'inventar persones com l'artista holandès Theo Jansen, creador de les  "Strandbeest", com ell les anomena,o "bèsties de platja". Les seves obres van ser exposades a Madrid des de desembre de 2015 fins gener de 2016.

diumenge, 14 de febrer de 2016

LLEGIR ÉS RESISTIR, Benito Taibo


dimecres, 3 de febrer de 2016

SEMPER VICTORIUS

Amb aquest lema, "Semper Victorius", es coneix l'il.lustre llinatge d'un dels protagonistes de la novel.la Una llama entre cenizas, Elias Veturius, nét del general Quin Veturius. Un lema i una ambientació que ens remonten a la Roma Imperial, encara que l'època no es determini mai en el llibre i que els noms i personatges que apareixen siguin fantàstics, no reals.
Un molt bon llibre dins el gènere de les distopies i del gènere fantàstic, amb la particularitat que la seva ambientació i personatges recorden la Roma dels emperadors. Una lectura molt entrentinguda que mescla aventura, amistat, amor, secrets i lluites per al poder. 

Una llama entre cenizas ens arriba provinent d'Estats Units després de l'espectacular acollida que ha tingut allà entre els lectors( un dels llibres més venuts segons les llistes de The New York Times) i la bona acollida entre la premsa que compara el seu èxit amb Els Jocs de la Fam o Divergent.
S'ha publicat simultàniament en 28 països, i ja té els drets venuts a Paramount Pictures per fer-ne l'adaptació cinematogràfica.


Autora: Sabaa Tahir.
Títol: Una llama entre cenizas.
Títol original: An ember in the ashes. Traducció de Pilar Ramírez Tello.
Ed. Montena, 2015.
448 pàgs.
ISBN: 9788490435496
17'95€- (16'50€ a Círculo de Lectores).
E-book: 8'99€

Primer capítol

RESUM

El llibre està dividit en capítols breus que alternen la visió dels dos personatges centrals de la història: els joves Elias Veturius i Laia.
Elias i Laia estan destinats a trobar-se, un soldat i una esclava, atrets estranyament entre sí, malgrat les diferències, les amenaces i els secrets que tots dos amaguen.

La història està ambientada a Serra, antiga capital de l'Imperi Acadèmic, ara sota el domini dels marcials. Allà, Laia veurà com són brutalment assassinats els seus avis materns amb qui s'havien criat ella i el seu germà gran des que eren uns infants. El germà de Laia, Darin, es considerat un rebel perillós pel govern imperial i empresonat. Laia aconsegueix fugir i davalla a les catacumbes per demanar ajuda a la Resistència, revelant qui van ser els seus pares i com van morir a la presó de Kauf després de ser traicionats per algun membre infiltrat dins la Resistència. La condició que li posen a Laia per ajudar-la a trobar el seu germà és que es faci passar per criada a casa de la temible comandant de Cingle Negre i que espiï per a ells.

L'altra protagonista és Elias Veturius, un jove lluitador pertanyent a l'èlit militar a punt de graduar-se després de 14 anys de ser entrenat a l'Acadèmia Militar del Cingle Negre. Allà els ensenyen a lluitar sense pietat amb el lema "El deure és el primer, fins a la mort". Temuts per tothom, van vestits de negre i amb una màscara de plata que porten com una segona pell, que els fa ser coneguts entre la població pel nom de "màscares". Elias arrossega un passat obscur, abandonat per la mare, una dura comandant de l'exèrcit de l'Emperador, i criat per una tribu del desert, va ser reclutat i conduït a l'Acadèmia quan només tenia 8 anys. Allà ha après a sobreviure i a ocultar els seus vertaders sentiments, el seu despreci per l'Acadèmia i l'Estat Imperial. Vol desertar i fugir del que esperen d'ell, rebutja la violència de les Màscares i el tracte que reben els Acadèmics per part dels Marcials. Tot canvia quan rep la visita de Cain, un dels 14 "àugurs", homes sants, sacerdots d'ulls vermells, immortals, capaços d'endevinar el pensament i preveure el futur, venerats pels marcials perquè ells són els encarregats d'escollir els fillets per a l'Acadèmia de Cingle Negre. Cain li revela l'important paper que està predestinat a exercir en la història imperial. Ell està cridat a formar part del que diu una antiga profecia: arribarà un dia l'Anunciat, qui serà nou emperador després que l'actual, Taius XXI, mori sense descendència. Per arribar a ser el nou emperador es seleccionaran els quatre millors lluitadors de l'Acadèmia per participar a les 4 proves: coratge, astúcia, força i lleialtat. Qui les superi amb més nota serà l'Emperador. Qui fracassi, morirà.
Elias compta amb la lleialtat de la seva amiga i companya a l'Acadèmia, Helene Aquilla. Ells dos hauran de fer front als germans Farrar, Marcus i Zak, que no dubtaran a fer trampes i jugar brut per superar les proves...Està prevista la publicació en anglès del segon llibre de la saga en el mes d'abril. A la pàgina web de l'autora podem veure ja el disseny de la portada i el títol que durà la nova entrega: Una torxa en la nit (A torch against the night):ALTRES LLIBRES RECOMANATS SI US AGRADA EL TEMA DE L'IMPERI ROMÀ: