UNA GENERACIÓ DIGITAL: BOOKTUBERS, BOOK TAGS, BOOKTEASERS...

El fenomen no deixa de créixer: cada vegada són més els lectors que pugen a Youtube vídeos amb les seves recomanacions de lectura: són els "Booktubers". 
Trobam molts exemples a Amèrica Llatina, com l'espai Comiendo mundos fet per un jove peruà, o el de Claudia Ramírez, de Mèxic, Clau Read Books.  A Espanya, segurament l'espai més conegut és El coleccionista de mundos, de Sebastián García Mouret, però també tenim altres exemples com el canal d'Esmeralda Verdú, Fly like a butterfly i el de Javier Ruescas. En català trobam pocs casos. Tenim el de Marta Botet,que va començar amb 11 anys a fer un bloc i després va aprendre a editar vídeos amb les seves recomanacions.


Molts d'aquests joves amants dels llibres i de les noves tecnologies no es conformen a tenir un canal a Youtube sinó que també els podem trobar a altres plataformes com Twitter, Instagram, Goodreads, Facebook, Lectorati, Blogger, Tumblr,etc. 

Molt interessant és l'article de Marta Pallarés que ralla precisament d'aquest fenomen, i que duu per títol: "Booktubers, nous crítics literaris".
Altres conceptes que circolen avui dia per internet són els de Bookteaser, Book Tag o Booktrailer.

Un Book Tag pot ser un qüestionari o un llistat que fas a partir de les teves lectures seguint un criteri determinat, per exemple, comentant les portades: la que més t'ha agradat, la que fa més por, la que ha estat més imitada, la més fantasiosa, etc. També pots fer una llista amb els llibres que desitjaries llegir per diferents motius: 1) perquè t'agrada l'autor, 2) perquè ha tingut molt bones crítiques, 3) perquè t'agrada l'argument, 4) perquè t'ha agradat la portada,  5) perquè ha tingut algun premi o reconeixement, 6) perquè t'agrada el gènere: vampirs,novel.la romàntica, distopia,etc.

Si voleu veure'n alguns exemples us pas un enllaç d'un bloc juvenil anonemat Hay vida en los libros. També es pot fer amb imatges de portades com podeu veure en el bloc Butterfly Kisses.

Bookteaser és una campanya de prellançament, una tècnica publicitària que anticipa un llibre amb informació fragmentària("teaser" és trencaclosques en català), que juga amb la intriga o el misteri per crear la curiositat del públic en vídeos de menys d'un minut. Algunes editorials ja s'han posat les piles i cada vegada són més freqüents les vídeo-animacions i els booktrailers per presentar i promocionar les novetats editorials, de fet, podem trobar fins i tot concursos d'aquesta modalitat, com el que organitza la Red de Biblioteques Públiques de Catalunya, destinada a joves d'entre 14 i 18 anys.  A Youtube podeu trobar un munt de tutorials per fer booktrailers si us animau.
Un booktrailer ha de ser atractiu i original si vol captar l'atenció del públic. I aquí és on queda encara molta feina per fer a les editorials. Costa trobar encara booktrailers que s'hagin convertit en virals, que hagin tingut un gran ressò.

Un mal booktrailer és com una mala portada de llibre, pot trair el contingut del llibre o contaminar el futur lector amb idees falses o interpretacions errònies. I en el pitjor dels casos pot fer perdre lectors potencials si el vídeo resulta avorrit o trillat. El booktrailer no s'ha de limitar a ser un resum del llibre, per això ja tenim les contraportades. Els que jo he vist abusen de la veu en off, tenen massa text en pantalla, tenen un format massa clàssic, interpretacions bastant pobres dels actors... Falta creativitat. Falta un bon guió.

Un bon booktrailer ha de ser una invitació a llegir el llibre i, com els bons microrrelats, ha de ser curt i efectiu, suggerir més que contar. 
Aquí us en deix alguns exemples:

Comentaris

Entrades populars