diumenge, 22 de març de 2015

Nunca llueve en Timber Creek, Ali Lewis

De Siruela ens arriba una novetat dins la col·lecció "Las tres edades" que tants bons llibres reuneix. En aquest cas és una novel·la escrita per l'autora anglesa Ali Lewis (North Yorkshire, 1976), que li ha valgut estar nominada als premis Carnegie Medal 2012 i Braford Boase Award 2012.

Títol: Nunca llueve en Timber Creek
Títol original: Everybody Jam
Autor: Ali Lewis
Traductor:  Mireya Hernández Pozuelo
Editorial: Siruela, 2015.
Col·lecció "Las tres edades" 255
ISBN: 978-84-16280-49-0
242 pàgs.
18'95€
E-book: 9'99€

El protagonista d'aquesta història és Danny Dowson, un fillet de tretze anys que viu a una granja molt allunyada de "la civilització". Està situada a tres-cent vint quilòmetres d'Alice Springs, enmig del desert de Tanami, en el Territori del Nord, a Austràlia. La granja del pare de Danny comprèn una extensió molt gran de terreny, uns dos mil sis-cents quilòmetres quadrats de desert on hi tenen uns quants mils de caps de bestiar. La feina és dura, sobretot, a l'estiu, en temporada de sequera, quan han de vigilar que el bestiar no es mori de sed i quan és temporada de "rodeo", és a dir, quan toca arreplegar tot el bestiar escampat per les seves terres, per tal d'escollir quins hauran de vendre. 
En Danny és un fillet acostumat en aquesta vida tan dura de ramader i gaudeix de la vida una mica salvatge d'aquell lloc. A més, sap que és el darrer any que li queda, perquè quan faci 14 anys haurà d'anar a estudiar a un internat d'Alice Springs, ja que fins al moment s'ha hagut d'espavilar amb les quatre classes que ha rebut a casa, amb ajuda de la Bobbie, una mestra que van contractar els pares mentre els germans eren petits i també amb un programa de ràdio anomenat School of the Air.
Ara la família de Danny passa per mals moments. Fa mig any va morir el germà gran, en Jonny, quan va caure d'una teulada. Però ningú no en xerra i en Danny el troba molt a faltar. Per acabar d'arreglar-ho tot, la germana de catorze anys de Danny, la Sissy, ha quedat embarassada i no vol dir qui és el pare.  La única que sembla sempre feliç és l'Emily, la germana petita de set anys.
L'arribada a la granja d'una jove anglesa, de nom Liz, per donar una mà a la mare amb les feines de casa i cuidar dels fills, sembla que encara ho complica tot, ja que no sap què és la vida al camp i tampoc és gaire apanyada amb la cuina.
La història que ens conta Ali Lewis és un poc el viatge iniciàtic cap a la maduresa del seu protagonista, que ha de fer front a les dures experiències que la vida depara. Emotiva i envoltada d'un escenari dur i captivador, la història no decep, amb uns personatges ben retratats. Tal vegada, es nota un poc la falta d'experiència d'Ali Lewis a l'hora de manejar el llenguatge narratiu. Recordem que el llibre és el primer que escriu. Pel meu gust, hi ha massa expressions del tipus "i li va dir...i després contestà...i ell va dir...". A vegades, li costa trobar el ritme adequat. Tanmateix, la novel·la val molt la pena. Aquí us deix algunes imatges perquè us comenceu a situar en la història... 
ALI LEWIS (North Yorkshire, 1976) va estudiar Periodisme i després decidí recòrrer món, en un viatge que la va dur des de la Índia fins Austràlia. Allà, va fer feina en una granja de bestiar en ple desert. D'aquella experiència va néixer la seva primera novel·la Everybody Jam (Nunca llueve en Timber Creek).

dissabte, 14 de març de 2015

El chico que perdió la cabeza, de John Corey Whaley

Títol: El chico que perdió la cabeza
Títol original: Noggin
Autor: John Corey Whaley
Traductor: Ismael Attrache Sánchez
"Círculo de Lectores", 2014
ISBN: 978-84-672-6251-3
314 pàgs.
16'50€

Fragment
Alguns podran pensar que el punt de partida d'aquesta novel.la és realment macabre i de mal gust: un jove a punt de morir de càncer, Travis Coates, es sotmet a un experiment mèdic inaudit: el seu cap, única part sana del seu cos, serà separat del seu cos i congelat (criogenitzat), tot esperant que en el futur els avanços mèdics permetin ajuntar-lo a un cos nou i sa. El que no s'esperen Travis i la seva família és que aquest acte desesperat i suïcida arribi a bon port cinc anys més tard...
El que em va empènyer a mi a llegir-lo va ser la curiositat. Com podria un escriptor desenvolupar una idea tan esbojarrada i no morir en l'intent.I la veritat és que la història em va sorprendre gratament, vaig llegir el llibre en un parell de dies, em vaig divertir molt i també em vaig emocionar. Així que, malgrat l'inici tan inversemblant i retorçut, recoman la lectura d'aquest llibre. És una història original i fresca, ben escrita i amb una veu protagonista captivadora i propera.
No vull contar res més de la trama perquè em sembla que és espatllar la sorpresa del llibre. Us pas aquí un fragment:

"Cenizas. No sé por qué me sorprendí tanto. Algo tenían que hacer con lo que había quedado de mí tras la operación. Estaba clarísimo que aquel cuerpo no iba a servirle de nada a nadie. Cuando el doctor Saranson me propuso convertirme en Frankenstein, ya me costaba incluso incorporarme solo. Me pasaba la mayor parte del día en el cuarto de invitados del piso de abajo, en una cama de hospital, viendo viejos programas de televisión durante toda la noche y durmiendo todo el día por el efecto de los analgésicos. No entiendo muy bien por qué tanta gente se engancha a los analgésicos: en un momento determinado, no sentir nada se convierte en algo mucho más doloroso que la enfermedad que te está destruyendo las  células.
Pues eso. Quemaron esa birria de cuerpo y lo metieron en una urna azul y blanca muy bonita, que seguramente había permanecido cinco años en la repisa de la chimenea, recordando así a todos los que iban a visitar a esas personas, mis padres, que éstos estaban tristes y destrozados. No tiene mucho sentido anunciarle a todo el mundo que un chaval moribundo se ha presentado voluntario para que lo decapiten, y que sus padres lo han autorizado. Al menos, no hasta que la cosa sale bien". Pág. 44.

Una crítica d'un jove lector:


http://johncoreywhaley.com/
John Corey Whaley és un autor nascut a una petita ciutat d'Estats Units,Springhill (Louisiana). Durant uns cinc anys va fer feina com a professor de secundària, però arran de l'èxit del seu primer llibre, Where things come back (Un lugar al que volver, Círculo de Lectores) ara es dedica exclusivament a l'escriptura. Actualment viu a Los Angeles.

diumenge, 1 de març de 2015

UN MUSEU 3D A FILIPINES


Un museu on els visitants són envoltats per les obres, deglutits pels quadres, incrustats en les imatges del terra, de les parets, del sostre... fins a crear un joc de perspectives, un món paral·lel en què no saps on comença la realitat i on comença la ficció gràcies als efectes òptics creats per les imatges en 3D. A països com Tailàndia o Xina aquestes creacions d'artistes coreans ja havien tingut molt èxit.

Veure notícia a RTVE "Noticias 24 horas"Fins ara molts de noltros podíem fer visites virtuals en 3D a museus com els del Vaticà on podies deixar-te submergir en els frescos i tenir la sensació d'acaronar les obres d'art però la novetat ara és que aquesta sensació ja no és virtual. Un museu, en definitiva, per gaudir com a fillets i un lloc ideal per treure suc a la càmara de fotos.