diumenge, 18 de gener de 2015

BOYHOOD, UNA EXPERIÈNCIA MÀGICA

En una època en què predominen els productes efímers i les modes llampec, el projecte del director de cine Richard Linklater de filmar durant 12 anys la vida i el creixement d'un fillet és com a poc una empresa encomiable.  Unes imatges fascinants que mesclen vida i art, que converteixen en "experiència màgica" el dia a dia quotidià de Mason, un fillet des de que té 6 anys fins als 18: experiències com el primer dia d'escola, la separació dels pares, el primer amor estan contades aquí de forma simple i humana, i a la vegada revolucionària perquè mai abans en la història del cine s'havia fet una cosa així.
I el producte final és una pel.lícula feta a foc lent que aconsegueix capturar l'essència humana, que aconsegueix emocionar-nos amb la bellesa de veure passar la vida davant els nostres ulls.


La pel.lícula de Richard Linklater, que va rebre l'Os de Plata al millor director en el passat Festival de Berlí,  acaba de ser premiada en els Globus d'Or com a millor pel.lícula dramàtica i s'ha convertit en una clara favorita per als Òscars. L'actriu Patricia Arquette va rebre també el Globus d'Or a millor actriu per al seu paper de mare soltera en el film.

Aquest fascinant experiment cinematogràfic va aconseguir reunir els mateixos actors una vegada cada any durant més d'una dècada. En total, 39 dies de rodatge en una producció de 4200 dies des de juliol de 2002 fins a octubre de 2013. La producció més llarga de la història.

El director i alguns dels actors després de ser premiats als Globus d'Or.

dissabte, 17 de gener de 2015

NOVETATS 2015


dilluns, 12 de gener de 2015

ALFABETS URBANSAmb aquest estrany títol us vull rallar de l'activitat que proposam des de la Biblioteca per Sant Antoni. Es tracta d'agafar una càmara de fotos i passejar pel poble a la recerca d'objectes del mobiliari urbà que puguin recordar la forma d'una de les lletres de l'alfabet. 

El que us proposam no és una idea original nostra, de fet, si navegau per Internet trobareu exemples d'aquesta activitat, encara que sota noms diferents: uns rallen d'alfabets fotogràfics, ABC visuals, altres de projectes tipogràfics, i es poden fer amb tots tipus d'objectes quotidians: utensilis de cuina, objectes d'escriptori, fruites, deixalles, elements arquitectònics, peces mecàniques o de roba...

Hi ha també graus de dificultat: el més difícil és fotografiar el que ens envolta sense cap tipus d'alteració. Però també hem trobat imatges on es forma una K amb tres llàpissos, per exemple, o una M amb un cordó d'una sabata. Aquí la persona que fa la foto ha adaptat un objecte a la forma desitjada. També es pot jugar amb l'orientació de la foto i formar una E per exemple amb un edifici vist tombat cap a la dreta. Finalment, el més senzill seria trobar lletres a cartells d'anuncis, senyals de tràfic, aparadors de botigues, camions i furgonetes d'alguna empresa o comerç, etc.

Us passam unes quantes imatges més perquè ho entengeu. A veure si us animau a participar:dijous, 8 de gener de 2015

Atemptat terrorista a París: un atac a la llibertat d'expressió

Ahir va tenir lloc un atac terrorista a la seu de la Revista satírica Charlie Hebdo a París. Dos homes vestits de negre i fortament armats van disparar contra els treballadors del setmanari francès i després en la fugida van disparar també contra la policia. Com a resultat d'aquest atac 12 persones han resultat mortes i hi ha una dotzena de ferits.

Els atacants eren extremistes islàmics que en el moment de l'atemptat van reivindicar la seva acció amb la frase "anem a venjar el profeta". 

La revista Charlie Hebdo és coneguda per haver reproduït les caricatures de Mahoma després de la polèmica per les que va publicar el diari danès Jyllads-Posten anys abans. Les oficines de la revista ja havien estat atacades amb còctels molotov en el 2011.

En la imatge es pot veure el director Stéphane Charbonnier, conegut com a Charb, amb la portada que va provocar les ires dels extremistes islàmics. Ell és precisament una de les víctimes de l'atemptat d'ahir migdia.

Els fets han provocat la condemna unànime per part de tota la comunitat internacional ja que és un atac a la llibertat d'expressió. Des d'aquí volem mostrar la nostra indignació i el nostre rebuig davant aquests fets tan violents i la solidaritat amb les víctimes que han mort pel simple fet de defensar la llibertat i criticar l'extremisme religiós.