AURORA K

L'últim llibre que he llegit ha estat el darrer guardonat amb el Premi Edebé de Literatura Juvenil, editorial que en els darrers anys ha reconegut la feina ben feta d'autors com Maite Carranza (Paraules emmatzinades) o César Mallorquí (L'illa de Bowen). He de dir que el llibre em sembla un just guanyador i que a més s'atreveix amb uns temes que no són tal vegada els predilectes dels joves lectors: la guerra, la neteja ètnica, els exiliats, l'odi i el perdó, la recerca de la identitat, el poder redemptor de la veritat... No és una temàtica fàcil ni complaent, per això la seva lectura suposa un repte però també és un relat molt ben escrit, que és fa difícil de deixar, amb intriga i revelacions inesperades. Lectura, per tant, molt recomanable.

Primer capítol
Títol: Aurora K
Autor: Pedro Riera
Editorial Edebé, 2014.
326 pàgs.
ISBN: 978-84-683-1249-1
9'95€
La història transcorre en un petit barri anomenat Little Tavaria, situat a Lower Hill, una ciutat de l'oest d'Estats Units. Allà és on va néixer la protagonista d'aquest relat, Anna Malnik. Antigament, quan hi va arribar el seu avi, Josef Pekar, era un suburbi que estava en mans de bandes hispanes, un lloc violent i degradat. Tanmateix, l'avi era un jove coratjós i emprenedor que, a partir d'una benzinera, va aconseguir no sols prosperar sinó millorar les condicions de vida del barri i fer fora els delinqüents. Repoblada amb emigrants tàvars, la zona seria coneguda des de llavors com a Little Tavaria.

Anna sap que el seu pare, Stefan Malnik, va ser acollit per l'avi Josef quan fugien de Turènia, un país d'Europa de l'Est immers en una guerra desigual i cruel, des del moment en què els urens havien emprés una neteja ètnica contra els tàvars. 

A Litlle Tavaria, Anna ha tingut una infància feliç, amb el seu pare i el seu germà petit, tot i no tenir una mare. Tanmateix, el passat és nega a caure en l'oblit, i Anna és veu embolicada, juntament amb el seu pare, en una recerca quasi detectivesca per conèixer els vertaders orígens de la seva família. La investigació no estarà exempta de perills i personatges misteriosos, i les respostes, quan arribin, seran més sorprenents del que ningú podia pensar.

Els lectors s'adonaran prest que la ubicació dels fets és fictícia. Ni existeix Little Tavaria a Estats Units, ni tampoc Turènia és cap país de l'est d'Europa. Però això no importa. Tampoc existien la Yoknapatawpha de Faulkner, ni el Macondo de García Márquez, ni la Comala de Juan Rulfo. I tanmateix tots perviuen en la memòria dels lectors. Turènia és un nom imaginari que ens remet a la guerra dels Balcans(hem de fer notar que l'escriptor va viure dos anys a Bòsnia i que, per tant, és un gran coneixedor de tot el que va passar allà, durant la guerra de Iugoslàvia, als anys 90).

Per saber més. Ressenya de Bernat Vilaró a El Món: "Guerra civil al país imaginari de Turènia".

Altres obres de Pedro Riera:
L'escriptor en el seu racó de feina a casa seva. Li agrada escriure amb música de fons.
Si t'agrada la temàtica, també t'agradarà:

Ressenya

Comentaris

Entrades populars