ET DONARÉ EL SOL, Jandy Nelson

Fes-ne un tast
Títol: Et donaré el sol
Títol original: I'll give you the sun
Autor: Jandy Nelson
Traducció d'Aïda Garcia Pons
Fanbooks, 2015
379 pàgs.
16'95€
E-book: 9€
ISBN: 978-84-16297-12-2

He tingut sort darrerament i he enllaçat unes quantes bones lectures de novel.la juvenil, cosa que no passava ja feia temps. Vaig trobar aquest llibre per casualitat a Sa Llibreria i em va agradar el resum de la contraportada. Semblava una història realista que abordava, no una història amorosa, com ens tenen molt acostumats les freqüents novel.les romàntiques juvenils, sinó una relació entre germans bessons. I la novetat em va despertar la curiositat. 
En Noah i na Jude s'entenen sense paraules, sempre ha estat així, però amb l'arribada de l'adolescència, malgrat tenir tots dos moltes coses en comú, també apareixen les diferències. Noah té una sensibilitat especial i plasma el seu món en dibuixos, cosa que l'apropa molt a la seva mare, especialista en Art. A Jude això li fa  sentir com si l'apartessin i es sent gelosa del seu germà.
Jude es cerca amics a l'institut, on es fa molt popular. En canvi, Noah ha de patir les bromes de mal gust per ser un tipus introvertit i friki, que a més va descobrint la seva homosexualitat. A poc a poc, es deixen de contar les coses, o quan rallen només és per ferir-se i culpar a l'altre. I la relació freda i distanciada dels pares tampoc ajuda al bon clima familiar. Un fet tràgic acabarà de rompre la unitat familiar i a partir d'aquí els dos germans hauran de recórrer un llarg i dolorós camí fins a retrobar-se. I en la cruïlla de les seves vides apareix un personatge, en Guillermo, un escultor d'origen sudamericà, esquerp i malcarat, que viu enclaustrat a ca seva, rodejat de figures enormes de pedra, mutilades en nits d'alcohol i follia.
L'escriptora ens conta molt bé la història des del punt de vista dels dos personatges principals en dos temps diferents. La veu de Noah ens conta als seus tretze anys el començament dels problemes i la de Jude, als setze, ens desvetlla com tot s'ha espanyat i com es veuen obligats a reconstruir les seves vides. El lector sempre té una visió una mica esbiaixada, incompleta, perquè només contemplam els fets des d'un únic punt de vista i fins al final no descobrirem, a la vegada que els germans, tot el que han passat. 

Si bé tal vegada costa d'arrancar, la història i els personatges prest arrosseguen el lector i Jandy Nelson manté un to emotiu i humorístic alhora fins que arribam al catàrquic final.

L'únic però, al meu parer, és que, a vegades, l'autora carrega massa les tintes, com per exemple, en la descripció de l'artista maleït o el passat turbulent de l'Òscar. Però això no fa que sigui una lectura molt recomanable per passar una bona estona. Així que, ànims i a llegir-la!


Jandy Nelson (1965)
Abans de començar la seva carrera com a escriptora va  treballar com agent literària durant 13 anys. Ara viu a San Francisco, Califòrnia.
El 2010 va aparéixer la seva primera novel.la The sky is everywhere (publicada per Everest amb el títol de El cielo está en cualquier lugar).
I'll give you the sun és la seva segona novel.la.

Comentaris

Entrades populars