Nunca llueve en Timber Creek, Ali Lewis

De Siruela ens arriba una novetat dins la col·lecció "Las tres edades" que tants bons llibres reuneix. En aquest cas és una novel·la escrita per l'autora anglesa Ali Lewis (North Yorkshire, 1976), que li ha valgut estar nominada als premis Carnegie Medal 2012 i Braford Boase Award 2012.

Títol: Nunca llueve en Timber Creek
Títol original: Everybody Jam
Autor: Ali Lewis
Traductor:  Mireya Hernández Pozuelo
Editorial: Siruela, 2015.
Col·lecció "Las tres edades" 255
ISBN: 978-84-16280-49-0
242 pàgs.
18'95€
E-book: 9'99€

El protagonista d'aquesta història és Danny Dowson, un fillet de tretze anys que viu a una granja molt allunyada de "la civilització". Està situada a tres-cent vint quilòmetres d'Alice Springs, enmig del desert de Tanami, en el Territori del Nord, a Austràlia. La granja del pare de Danny comprèn una extensió molt gran de terreny, uns dos mil sis-cents quilòmetres quadrats de desert on hi tenen uns quants mils de caps de bestiar. La feina és dura, sobretot, a l'estiu, en temporada de sequera, quan han de vigilar que el bestiar no es mori de sed i quan és temporada de "rodeo", és a dir, quan toca arreplegar tot el bestiar escampat per les seves terres, per tal d'escollir quins hauran de vendre. 
En Danny és un fillet acostumat en aquesta vida tan dura de ramader i gaudeix de la vida una mica salvatge d'aquell lloc. A més, sap que és el darrer any que li queda, perquè quan faci 14 anys haurà d'anar a estudiar a un internat d'Alice Springs, ja que fins al moment s'ha hagut d'espavilar amb les quatre classes que ha rebut a casa, amb ajuda de la Bobbie, una mestra que van contractar els pares mentre els germans eren petits i també amb un programa de ràdio anomenat School of the Air.
Ara la família de Danny passa per mals moments. Fa mig any va morir el germà gran, en Jonny, quan va caure d'una teulada. Però ningú no en xerra i en Danny el troba molt a faltar. Per acabar d'arreglar-ho tot, la germana de catorze anys de Danny, la Sissy, ha quedat embarassada i no vol dir qui és el pare.  La única que sembla sempre feliç és l'Emily, la germana petita de set anys.
L'arribada a la granja d'una jove anglesa, de nom Liz, per donar una mà a la mare amb les feines de casa i cuidar dels fills, sembla que encara ho complica tot, ja que no sap què és la vida al camp i tampoc és gaire apanyada amb la cuina.
La història que ens conta Ali Lewis és un poc el viatge iniciàtic cap a la maduresa del seu protagonista, que ha de fer front a les dures experiències que la vida depara. Emotiva i envoltada d'un escenari dur i captivador, la història no decep, amb uns personatges ben retratats. Tal vegada, es nota un poc la falta d'experiència d'Ali Lewis a l'hora de manejar el llenguatge narratiu. Recordem que el llibre és el primer que escriu. Pel meu gust, hi ha massa expressions del tipus "i li va dir...i després contestà...i ell va dir...". A vegades, li costa trobar el ritme adequat. Tanmateix, la novel·la val molt la pena. Aquí us deix algunes imatges perquè us comenceu a situar en la història... 
ALI LEWIS (North Yorkshire, 1976) va estudiar Periodisme i després decidí recòrrer món, en un viatge que la va dur des de la Índia fins Austràlia. Allà, va fer feina en una granja de bestiar en ple desert. D'aquella experiència va néixer la seva primera novel·la Everybody Jam (Nunca llueve en Timber Creek).

Comentaris

Entrades populars