diumenge, 23 de novembre de 2014

Vè Concurs de microrrelats d'hivern

S'atraca Nadal i des de la Biblioteca convocam un any més el Concurs de microrrelats d'hivern que tan bones estones ens fa passar. Ja sabeu que després penjam els relats guanyadors i finalistes i unes quantes fotos de l'acte de lliurament.
Aquí us deixam les bases del concurs. Animau-vos i participau!

          V Concurs de Microrrelats d'hivern 2014

BASES DEL CONCURS

1) Per tal de contribuir a l'ambient nadalenc de finals de trimestre la temàtica ha de girar
 sobre Nadal o ha de tenir algun element simbòlic d'aquestes dades tan especials.
2) El relat ha de ser breu. Ha de tenir entre 100 i 150 paraules.
3) Cada alumne pot participar amb dos relats.
4) Els relats poden estar escrits en català o castellà.
5) És obligatori posar un títol a cada microrrelat.
5) S'estableixen dues categories:
 Categoria 1:  ALUMNES DE 1R I 2N D'ESO. ALUMNES DE PQPI.
 Categoria 2:  ALUMNES DE 3R I 4T D'ESO, DE BATXILLERAT I CICLES FORMATIUS.
6) IMPORTANT: Els relats han d'anar firmats amb un pseudònim. 
 7) Els alumnes que vulguin participar han d'enviar un correu electrònic amb les seves 
dades (nom i llinatges, edat i curs), adjuntant el relat firmat amb pseudònim, a la següent 
adreça electrònica: biblioteca@iesbielmarti.cat
8) La data límit per al lliurament dels microrrelats serà dilluns 15 de desembre a les 15 
hores.
9) Divendres 19 de desembre en el primer pati es faran públics els treballs guanyadors i es
 durà a terme el lliurament de premis.
10) El premi per als guanyadors de cada categoria és un llibre i una barra de torró cedits
 per l'Apima.
L'organització és l'encarregada de formar el jurat que comptarà com a mínim amb la 
presència de dos professors, un exalumne del centre i un representant de l'Apima.
11) Es valorarà el compliment de les propietats textuals (coherència, cohesió i adequació), 
la correcció ortogràfica i la originalitat de la proposta.
12)Els microrrelats s'exposaran públicament al centre i al blog de la biblioteca.


 

dimecres, 19 de novembre de 2014

XERRADA DE GEMMA LIENAS

Avui matí els alumnes dels grups de lectura hem assistit a la xerrada que ha fet Gemma Lienas a la Biblioteca de Ferreries. L'escriptora barcelonina ha explicat de manera molt amena com és el procés d'escriure un llibre aprofitant com exemple la seva darrera novel·la: El rastre brillant del cargol. També ha recordat, però, títols anteriors i molt coneguts per al públic juvenil com són Cul de sac, Dos cavalls o títols més recents com els protagonitzats per la Carlota. 

Al llarg d'una hora aproximadament ens ha desvetllat el costós i apassionant procés de crear una història: com sorgeixen les idees, com es creen els personatges i les veus narratives, com es d'important seleccionar bé els fets que s'hi conten per mantenir la tensió narrativa, etc.

Gemma ens ha contat que agafa moltes idees dels diaris,  ja que una notícia o una carta d'un lector poden suposar el punt de partida per escriure un llibre. A vegades també experiències personals o fets ocorreguts a gent del seu entorn li han servit per inspirar-se.


L'escriptora ens ha revelat un munt de recursos que fa servir per organitzar-se: per exemple, no comença a escriure fins que no té ben pensat el final. Té llibretes on apunta els arguments de les seves novel.les, i fa fitxes per ordenar cronològicament els fets narrats. També necessita posar cara als personatges i cerca imatges pel google fins que en troba una que li agrada. Fins i tot dibuixa plànols dels llocs on viuen els personatges. I llig molt i s'informa dels temes que va tractant en cadascun dels relats.

El que ha sorprés molt als estudiants és el temps que pot dedicar a escriure i a documentar-se per una novel.la, a vegades són molts de mesos de feina. I no sempre queda contenta amb els resultats, ha confessat que a vegades deixa reposar els llibres uns mesos i que després en alguna ocasió ha acabat rescrivint de nou tota la història.

Gemma Lienas amb alguns dels nostres alumnes
En acabar la seva xerrada, els estudiants han aprofitat per demanar-li moltes coses. I han esbrinat fets molts sorprenents i divertits, com per exemple, que de petita li agradava molt llegir, que es tancava en el lavabo perquè ningú la molestés i que ja des de llavors va pensar en ser escriptora. 


 Entre els escriptors que ella admira, ha mencionat a Roald Dahl, Christine Nöstlinger, o ja per a un públic adult, a Cortázar i l'escriptora canadenca Margaret Atwood.
Per acabar, ha confessat sentir-se molt orgullosa de tots els premis rebuts, i ha mencionat entre altres el Premi Ramon Llull de les Lletres Catalanes i la medalla Francesc Macià al treball que va rebre el 2010 en reconeixement a tots els anys dedicats a l'escriptura i per la seva lluita en favor de la dona.
Tots els que volgueu saber més d'aquesta escriptora i la seva feina, podeu entrar en la seva web.
 
Per noltros ha estat tota una experiència i un plaer compartir un poquet d'aquest dimecres dematí amb Gemma Lienas. Tant de bo que la seva xerrada hagi servit per animar als joves assistents a seguir llegint les seves novel.les o fins i tot per començar a escriure.

Aquí us deixam un tast del seu darrer llibre perquè pogueu començar-lo a llegir. I aquí va una pista per als que us demanau el perquè del curiós títol de la novel.la, El rastre brillant del cargol. És una metàfora molt xula per explicar la síndrome d'Aspergen. En Sam, el protagonista, és un poc com els cargols, que s'amaguen quan els vols tocar o conèixer. Però és també una persona fascinant, capaç de deixar una rastre entre tots el que l'envolten.

dilluns, 10 de novembre de 2014

GEMMA LIENAS VISITA FERRERIES PER PRESENTAR NOU LLIBRE

El pròxim dimecres 19 de novembre a les 10 hores tenim cita amb Gemma Lienas a la Biblioteca Municipal de Ferreries per assistir a la presentació del seu nou llibre El rastre brillant del cargol, publicat per Fanbooks, segell del Grup 62.
I els grups de lectors del nostre centre hi assistirem. Ja penjarem fotos i un comentari de l'esdeveniment.

Com que encara no hem pogut llegir el llibre us deix aquí la crítica que he trobat a GRETEL, la pàgina de literatura infantil i juvenil de la UAB.

El rastre brillant del cargol és una novel.la juvenil amb tots els ets i uts del gènere. El protagonista principal és un noi de 16 anys amb síndrome d’Asperger, això vol dir que té un trastorn neurològic que dificulta la seva interpretació del llenguatge no literal (i el comentari de textos filosòfics, per exemple), així com les relacions socials. Alhora, però, li permet ser molt brillant en determinades facetes, aquí, per exemple, en matemàtiques i tecnologia. En Sam està enamorat de la Martina, una noia de 14 anys, esportista i vital. Ella també està enamorada d’ell, així que assistirem a la seva pausada aproximació al llarg del llibre, tot esperant veure com se’n surt en Sam de les seves dificultats. Aquesta història, però es desdobla en dues trames superposades. La segona ens porta pels camins policíacs: un pederasta assetja la nena a través de la xarxa i això ens permetrà presenciar les estratègies de persuasió que s’utilitzen i seguir les peripècies dels protagonistes per descobrir-ho, sortir-ne indemnes i fer justícia.

Una obra no massa original, doncs, que, d’una banda, segueix el fil d’altres obres que, darrerament, han adoptat la perspectiva narrativa de nois amb trastorns, des d’El curiós incident del gos a mitjanit a Wonder, mentre que, d’una altra, escull un tema d’actualitat, com la seguretat a la xarxa i la pederàstia, amb la finalitat d’oferir informació sobre el tema i mostrar les conductes desitjables.

Ara bé, Gemma Lienas, una autora amb llarga i exitosa trajectòria, té un domini de l’escriptura i el gènere fora de dubte. Així que la història llisca entre escenes versemblants, els diàlegs flueixen i la barreja d’informació i models de conducte arriben amb tota naturalitat. La trama detectivesca està molt ben dosificada i enxampa el lector des de la primera a la darrera pàgina. Un notable exercici de gènere, que agradarà sens dubte als seus lectors i que acomplirà amb bon estil la seva intenció.


dijous, 6 de novembre de 2014

VIATGE A L'EDAT MITJANA

El Departament de Llengua Castellana i Literatura ha preparat una presentació amb recomanacions de llibres i pel.lícules ambientats a l'Edat mitjana.
Esperam que us agradi!


dimarts, 4 de novembre de 2014

JA TENIM FETS EL GRUPS DE LECTURA

Després d'una temporada llarga sense escriure (hem estat molt ocupats fent canvis a la nostra biblioteca) avui toca posar-nos al dia. En el nostre centre participam cada any en el Concurs Protagonista Jove, organitzat per CLIJCAT. 

Enguany esteim molts satisfets perquè tenim molta participació. Tant de bo tots els que s'han apuntat aconsegueixin llegir-se els quatre llibres. Hem format dos grups, un per cadascuna de les categories.
De la primera categoria tenim a 19 alumnes inscrits, 2 alumnes de 1r d'ESO i la resta de 2n.
De la segona categoria tenim a 16 alumnes, 8 alumnes de 3r d'ESO i 8 de 4t.
Aquí us deix les fotos dels particpants:

Alumnes de 1r i 2n d'ESOAlumnes de 3r i 4t d'ESO
Els alumnes tenen fins a finals de maig per llegir-se els quatre llibres proposats pel comité d'experts i fer les votacions.
A la pàgina de CLIJCAT podeu consultar les bases del premi i també trobar més informació dels llibres seleccionats enguany. Aquí teniu el cartell promocional d'enguany: