dimecres, 26 de febrer de 2014

ACABA LA TRILOGIA DE VERONICA ROTH


 Acaba la trilogia de ficció distòpica de Veronica Roth. Després de Divergent (2011) i Insurgent (2012), ara arriba a les llibreries Lleial, el desenllaç de la història tot coincidint amb la promoció de la seva versió cinematogràfica que s'estrenarà el 30 d'abril.
La saga Divergent, que mescla(com ja feia amb més encert Els jocs de la fam) acció, amor i reflexió sobre un futur distòpic, presenta la ciutat de Chicago dividida en cinc faccions: Honestedat, Abnegació, Intrepidesa, Amistat i Erudició. Tots els habitants quan arriben als 16 anys han de passar per la Cerimònia de l'Elecció, on tots ells han d'escollir a quina facció volen pertànyer. Beatrice Prior, la protagonista, està a punt de passar per aquesta prova, però sap que si decideix canviar de facció haurà d'abandonar la seva família. Aquesta decisió traumàtica marcarà el primer volum de la trilogia ja que obrirà a la protagonista un món nou, on haurà de demostrar el seu coratge i on haurà de fer front a molts de reptes.
En els següents títols de la sèrie veurem com va creixent la lluita per al poder, i el paper de na Tris serà la clau per aconseguir un món on puguin conviure les diferents faccions i també els divergents. 
És una lectura recomanable i entretinguda però tal vegada una mica irregular. A vegades acaba sent un poc repetitiva i tens la sensació que s'allarga innecessàriament. D'altres et sembla que els personatges no acaben de ser prou creïbles... Tal vegada, fa palesa la falta d'experiència de l'autora, que començà el primer llibre de la sèrie mentre anava a la universitat.
Si voleu llegir la trilogia en català, està publicada per Edicions 62 dins Estrella Polar. En castellà, la trobareu a l'editorial Molino.dimecres, 19 de febrer de 2014

CONCURSOS LITERARIS

Com cada any l'Ajuntament de Ferreries convoca el concurs de creació literària Francesc d'Albranca. Tots els alumnes del centre que hi volgueu participar us heu de posar en contacte amb els vostres professors de Llengua Catalana. Ells s'encarregaran de fer la selecció i l'entrega dels treballs a l'Ajuntament. Aquí teniu les bases per si us interessa:

XXXIII CONCURS FRANCESC D'ALBRANCA DE L'AJUNTAMENT DE FERRERIES

BASES:

Els treballs, que podran ser de qualsevol gènere literari (narrativa, poesia, teatre), seran de tema lliure i estaran escrits en català. Se’n valorarà la correcció ortogràfica i gramatical.

Els treballs s’han de presentar mecanografiats a una sola cara, a doble espai i amb lletra Times New Roman de mida 12. L’extensió ha de ser d’un mínim de dos folis i un màxim de quatre per a les categories B i C, i entre cinc i dotze folis per a la categoria D.

Els treballs han de ser inèdits i s’han de presentar en suport paper (5 còpies) i en suport electrònic (format Word o Writer), adjuntant-hi una fotografia de mida carnet de l’autor o autora. 
Termini i lloc de presentació: fins a les 20.00 hores de dia 2 d’abril de 2014, a la Biblioteca Pública Municipal.

Categories:
B) 1r cicle d'ESO.
C) 2n cicle d'ESO.
D) De 16 a 18 anys

Premis: 
75€ en material escolar per a les categories B i C. 
150€ per a la categoria D. 

També hem rebut la convocatòria del Premi Josep Pla que organitza l'Institut Frederic Martí Carreras de Palafrugell. Està destinat a tots els alumnes d'entre 14 i 18 anys dels centres d'ensenyament secundari dels Països Catalans. El premi és de 300 € per a la millor obra narrativa. Hi ha també un premi de Poesia de 200 €.

diumenge, 16 de febrer de 2014

World Press Photo 2014

Aquesta imatge de John Stanmeyer, col·laborador habitual de la revista National Geographic, ha obtingut el prestigiós premi World Press Photo 2014 a la millor fotografia. L'escena retrata un grup d'emigrants cercant la senyal per als seus mòbils a Djibouti, petit estat de l'Àfrica Oriental que fa frontera amb Etiòpia i Somàlia.

divendres, 14 de febrer de 2014

UN LLIBRE AMB MOLTS DE FANS: MI PRIMER BESO


Beth Reekles és una estudiant de Física que quan tenia 15 anys va escriure una novel·la romàntica The kissing Booth i va decidir penjar-la a Wattpadd, un portal de lectura on el llibre d'aquesta jove escriptora ja ha obtingut 19 milions de descàrregues. Aquest èxit tan inesperat li ha valgut l'honor de figurar en la llista dels 16 adolescents més influents del món que ha el·laborat la revista "Time". I no tan sols això, sinó que també ha venut ja els drets d'autor perquè se'n pugui fer una adaptació cinematogràfica. 

Com ella, són cada vegada més les persones que s'animen a penjar les seves novel·les en portals on line davant la dificultat d'editar-les en paper. 

Beth Reekles ja va per la tercera novel·la encara que a Espanya només li hagin traduït fins el moment el seu primer llibre. El podeu trobar editat per Destino (Isbn:9788408123293; 15'95€).


Com que no l'he llegida no us puc fer la ressenya. Us deix el resum de la contraportada perquè us faceu una idea de l'argument:

 
Te presentamos a Rochelle Evans: bonita, popular... y nunca la han besado.
Te presentamos a Noah Flynn: chulo, inconstante... y un ligón total. Además es el hermano mayor del mejor amigo de Rochelle.
Todo empieza con una caseta de feria durante una fi esta en el instituto: se anuncian besos a $2... Y lo que debiera ser un beso inocente se convierte en una tórrida chispa que prende en Rochelle y Noah.
Pero ¿será ésta una romántica historia de amor o acabaran los dos con el corazón roto?


dissabte, 8 de febrer de 2014

ELEANOR & PARK, UNA HISTÒRIA D'AMOR

 Títol: Eleanor &  Park
Autora: Rainbow Rowell
Trad. de Victoria Simó
Editorial Alfaguara, 2013
ISBN 978-84-204-1570-3
431 pàgs.
15'50€

 
 
Resum:1986. Eleanor és nova a l'institut i té tots els números per ser la víctima propícia de les bromes i els atacs d'aquells a qui agrada sempre ficar-se amb els altres. Eleanor és una al.lota grassoneta i desmanegada amb un pèl vermell indomable que la fa visible com un fanal. I per arreglar-ho més vesteix de manera matussera, amb roba ampla i poc femenina, amb mocadors i corbates de colors cridaners.
En fi, que Eleanor és una al.lota predestinada a no encaixar enlloc. I Park, bé, Park és un al.lot reservat a qui li agrada passar desapercebut, obligat a bregar amb uns trets asiàtics que el fan diferent. Però sense saber com es veu seient devora Eleanor al bus, atret per la seva pell blanca i plena de pigues, uns ulls brillants que rallen per sí sols,i una forma de ser personal i valenta. Park sap que li durà problemes ser el seu amic però sent la necessitat de protegir-la de l'escarnissada general, sent la necessitat de compartir els seus còmics i la seva música amb ella.


I Eleanor no entén què veu un al.lot tan guapo en ella. I encara més incòmoda es trobarà quan conegui la seva família i vagi a ca seva. No està acostumada a les comoditats ni a rebre tantes atencions. Ella prové d'una família rompuda, amb un padrastre bebedor i buscaraons que no li treu els ulls del damunt, una mare envellida i sotmesa a la violència de la seva parella, tres germans petits atemorits pels crits i la brega i aflaquits de no menjar.
I sense saber com, tot encaixa, les mans es cerquen, la complicitat neix entre ells i Eleanor després de molt de temps comença a somriure. Però la felicitat és difícil quan saps que tot penja d'un fil...
Ressenya:
Quant de temps que feia que no trobava una novel.la juvenil que m'agradés com aquesta. De fet he tardat molt a fer una ressenya perquè darrerament no havia topat gaire amb les lectures. 
I de repent em trob amb aquesta història d'amor entre dos "outsiders", com diu la contraportada del llibre, i qued encisada pels seus personatges tan singulars, per la sensibilitat amb què està contada la història d'un primer amor, fugint del to ensucrat i plastificat típus Disney Channel, fugint del tòpic noi gamberro però irresistible que atreu a noia guapa, que tant de moda està ara.
I si això no fos prou, m'ha encantat el context en el qual es desenvolupa l'acció, la descripció de les dues famílies -tan atípiques- que envolten els personatges, la relació entre Eleanor i els seus germans, el món d'un institut de barriada pobre molt lluny dels High Schools d'animadores i jugadors de rugby que tant agraden als americans. El centre al que van Eleanor i Park és un centre on predominen els alumnes de raça negra, i on els pocs blancs són pobres, racistes i de famílies desestructurades.Rainbow Rowell viu a Nebraska amb el seu home i els seus dos fills. Es dedica a escriure tant novel.les per adults com per a gent jove. A més d'Eleanor & Park també ha publicat Attachments and Landline i Fangirl.

dilluns, 3 de febrer de 2014

Taylor Davies: una violinista de pel.lícula

Taylor Davis és una joveníssima violinista nordamericana (Western Springs, Illinois, 1987) molt popular a Youtube per les seves interpretacions de bandes sonores de pel.lícula i de jocs de la Play com "Final Fantasy".

El seu primer àlbum editat, "Gaming Fantasy"(2012), recollia 14 melodies procedents de jocs d'ordinador.
El seu quart disc "Legendary movie music", editat el 2013, conté famosos temes de pel.lícula. Aquí en teniu uns quants exemples:  
Pel.lícula "Last of the mohicans" (Michael Mann, 1992):Pel.lícula "Pirates of the Caribbean" (Gore Verbinsky, 2003):


Pel.lícula "Gladiator" (Ridley Scott, 2000):


Pel.lícula "Braveheart" (Mel Gibson, 1985):