XERRADA DE GEMMA LIENAS

Avui matí els alumnes dels grups de lectura hem assistit a la xerrada que ha fet Gemma Lienas a la Biblioteca de Ferreries. L'escriptora barcelonina ha explicat de manera molt amena com és el procés d'escriure un llibre aprofitant com exemple la seva darrera novel·la: El rastre brillant del cargol. També ha recordat, però, títols anteriors i molt coneguts per al públic juvenil com són Cul de sac, Dos cavalls o títols més recents com els protagonitzats per la Carlota. 

Al llarg d'una hora aproximadament ens ha desvetllat el costós i apassionant procés de crear una història: com sorgeixen les idees, com es creen els personatges i les veus narratives, com es d'important seleccionar bé els fets que s'hi conten per mantenir la tensió narrativa, etc.

Gemma ens ha contat que agafa moltes idees dels diaris,  ja que una notícia o una carta d'un lector poden suposar el punt de partida per escriure un llibre. A vegades també experiències personals o fets ocorreguts a gent del seu entorn li han servit per inspirar-se.


L'escriptora ens ha revelat un munt de recursos que fa servir per organitzar-se: per exemple, no comença a escriure fins que no té ben pensat el final. Té llibretes on apunta els arguments de les seves novel.les, i fa fitxes per ordenar cronològicament els fets narrats. També necessita posar cara als personatges i cerca imatges pel google fins que en troba una que li agrada. Fins i tot dibuixa plànols dels llocs on viuen els personatges. I llig molt i s'informa dels temes que va tractant en cadascun dels relats.

El que ha sorprés molt als estudiants és el temps que pot dedicar a escriure i a documentar-se per una novel.la, a vegades són molts de mesos de feina. I no sempre queda contenta amb els resultats, ha confessat que a vegades deixa reposar els llibres uns mesos i que després en alguna ocasió ha acabat rescrivint de nou tota la història.

Gemma Lienas amb alguns dels nostres alumnes
En acabar la seva xerrada, els estudiants han aprofitat per demanar-li moltes coses. I han esbrinat fets molts sorprenents i divertits, com per exemple, que de petita li agradava molt llegir, que es tancava en el lavabo perquè ningú la molestés i que ja des de llavors va pensar en ser escriptora. 


 Entre els escriptors que ella admira, ha mencionat a Roald Dahl, Christine Nöstlinger, o ja per a un públic adult, a Cortázar i l'escriptora canadenca Margaret Atwood.
Per acabar, ha confessat sentir-se molt orgullosa de tots els premis rebuts, i ha mencionat entre altres el Premi Ramon Llull de les Lletres Catalanes i la medalla Francesc Macià al treball que va rebre el 2010 en reconeixement a tots els anys dedicats a l'escriptura i per la seva lluita en favor de la dona.
Tots els que volgueu saber més d'aquesta escriptora i la seva feina, podeu entrar en la seva web.
 
Per noltros ha estat tota una experiència i un plaer compartir un poquet d'aquest dimecres dematí amb Gemma Lienas. Tant de bo que la seva xerrada hagi servit per animar als joves assistents a seguir llegint les seves novel.les o fins i tot per començar a escriure.

Aquí us deixam un tast del seu darrer llibre perquè pogueu començar-lo a llegir. I aquí va una pista per als que us demanau el perquè del curiós títol de la novel.la, El rastre brillant del cargol. És una metàfora molt xula per explicar la síndrome d'Aspergen. En Sam, el protagonista, és un poc com els cargols, que s'amaguen quan els vols tocar o conèixer. Però és també una persona fascinant, capaç de deixar una rastre entre tots el que l'envolten.

Comentaris

Entrades populars