GEMMA LIENAS VISITA FERRERIES PER PRESENTAR NOU LLIBRE

El pròxim dimecres 19 de novembre a les 10 hores tenim cita amb Gemma Lienas a la Biblioteca Municipal de Ferreries per assistir a la presentació del seu nou llibre El rastre brillant del cargol, publicat per Fanbooks, segell del Grup 62.
I els grups de lectors del nostre centre hi assistirem. Ja penjarem fotos i un comentari de l'esdeveniment.

Com que encara no hem pogut llegir el llibre us deix aquí la crítica que he trobat a GRETEL, la pàgina de literatura infantil i juvenil de la UAB.

El rastre brillant del cargol és una novel.la juvenil amb tots els ets i uts del gènere. El protagonista principal és un noi de 16 anys amb síndrome d’Asperger, això vol dir que té un trastorn neurològic que dificulta la seva interpretació del llenguatge no literal (i el comentari de textos filosòfics, per exemple), així com les relacions socials. Alhora, però, li permet ser molt brillant en determinades facetes, aquí, per exemple, en matemàtiques i tecnologia. En Sam està enamorat de la Martina, una noia de 14 anys, esportista i vital. Ella també està enamorada d’ell, així que assistirem a la seva pausada aproximació al llarg del llibre, tot esperant veure com se’n surt en Sam de les seves dificultats. Aquesta història, però es desdobla en dues trames superposades. La segona ens porta pels camins policíacs: un pederasta assetja la nena a través de la xarxa i això ens permetrà presenciar les estratègies de persuasió que s’utilitzen i seguir les peripècies dels protagonistes per descobrir-ho, sortir-ne indemnes i fer justícia.

Una obra no massa original, doncs, que, d’una banda, segueix el fil d’altres obres que, darrerament, han adoptat la perspectiva narrativa de nois amb trastorns, des d’El curiós incident del gos a mitjanit a Wonder, mentre que, d’una altra, escull un tema d’actualitat, com la seguretat a la xarxa i la pederàstia, amb la finalitat d’oferir informació sobre el tema i mostrar les conductes desitjables.

Ara bé, Gemma Lienas, una autora amb llarga i exitosa trajectòria, té un domini de l’escriptura i el gènere fora de dubte. Així que la història llisca entre escenes versemblants, els diàlegs flueixen i la barreja d’informació i models de conducte arriben amb tota naturalitat. La trama detectivesca està molt ben dosificada i enxampa el lector des de la primera a la darrera pàgina. Un notable exercici de gènere, que agradarà sens dubte als seus lectors i que acomplirà amb bon estil la seva intenció.


Comentaris

Entrades populars