ELEANOR & PARK, UNA HISTÒRIA D'AMOR

 Títol: Eleanor &  Park
Autora: Rainbow Rowell
Trad. de Victoria Simó
Editorial Alfaguara, 2013
ISBN 978-84-204-1570-3
431 pàgs.
15'50€

 
 
Resum:1986. Eleanor és nova a l'institut i té tots els números per ser la víctima propícia de les bromes i els atacs d'aquells a qui agrada sempre ficar-se amb els altres. Eleanor és una al.lota grassoneta i desmanegada amb un pèl vermell indomable que la fa visible com un fanal. I per arreglar-ho més vesteix de manera matussera, amb roba ampla i poc femenina, amb mocadors i corbates de colors cridaners.
En fi, que Eleanor és una al.lota predestinada a no encaixar enlloc. I Park, bé, Park és un al.lot reservat a qui li agrada passar desapercebut, obligat a bregar amb uns trets asiàtics que el fan diferent. Però sense saber com es veu seient devora Eleanor al bus, atret per la seva pell blanca i plena de pigues, uns ulls brillants que rallen per sí sols,i una forma de ser personal i valenta. Park sap que li durà problemes ser el seu amic però sent la necessitat de protegir-la de l'escarnissada general, sent la necessitat de compartir els seus còmics i la seva música amb ella.


I Eleanor no entén què veu un al.lot tan guapo en ella. I encara més incòmoda es trobarà quan conegui la seva família i vagi a ca seva. No està acostumada a les comoditats ni a rebre tantes atencions. Ella prové d'una família rompuda, amb un padrastre bebedor i buscaraons que no li treu els ulls del damunt, una mare envellida i sotmesa a la violència de la seva parella, tres germans petits atemorits pels crits i la brega i aflaquits de no menjar.
I sense saber com, tot encaixa, les mans es cerquen, la complicitat neix entre ells i Eleanor després de molt de temps comença a somriure. Però la felicitat és difícil quan saps que tot penja d'un fil...
Ressenya:
Quant de temps que feia que no trobava una novel.la juvenil que m'agradés com aquesta. De fet he tardat molt a fer una ressenya perquè darrerament no havia topat gaire amb les lectures. 
I de repent em trob amb aquesta història d'amor entre dos "outsiders", com diu la contraportada del llibre, i qued encisada pels seus personatges tan singulars, per la sensibilitat amb què està contada la història d'un primer amor, fugint del to ensucrat i plastificat típus Disney Channel, fugint del tòpic noi gamberro però irresistible que atreu a noia guapa, que tant de moda està ara.
I si això no fos prou, m'ha encantat el context en el qual es desenvolupa l'acció, la descripció de les dues famílies -tan atípiques- que envolten els personatges, la relació entre Eleanor i els seus germans, el món d'un institut de barriada pobre molt lluny dels High Schools d'animadores i jugadors de rugby que tant agraden als americans. El centre al que van Eleanor i Park és un centre on predominen els alumnes de raça negra, i on els pocs blancs són pobres, racistes i de famílies desestructurades.Rainbow Rowell viu a Nebraska amb el seu home i els seus dos fills. Es dedica a escriure tant novel.les per adults com per a gent jove. A més d'Eleanor & Park també ha publicat Attachments and Landline i Fangirl.

Comentaris

Entrades populars