divendres, 26 d’abril de 2013

VERSOS PER LA LLENGUA


En motiu del dia del llibre vam tenir la sort de tenir al nostre institut a Ariadna Ferrer, editora juntament amb Guillem Alfocea de l'editorial Arrela, que publicarà pròximament el llibre de poesia "Versos per la llengua", un poemari amb pròleg de Miquel Maria, professor del nostre centre, i que compta amb la col.laboració de molts poetes de l'illa sota un únic lema: defensar la llengua catalana com a senya d'identitat dels menorquins. 
 Vídeo promocional del llibre:A l'acte, van estar presents també quatre dels poetes que han participat en el projecte: Maria Galetta, Fàtima Anglada, Sergi Cleofe i Toni Català.

A més dels autors convidats també vam tenir alguns alumnes que van recitar poemes de Martí i Pol, ja que el nostre institut es va voler sumar a una campanya de recaptació de fons en suport als afectats d'Esclerosi Múltiple.dimarts, 23 d’abril de 2013

CABALLERO BONALD, PREMI CERVANTES 2013

José Caballero Bonald (Jerez de la Frontera, 1926)
Todo, nada está escrito

Quise buscar palabras, gritos
en estado de alerta, la materia
prima del sueño.
¿Adónde ir,
llamar? Quemar mi historia,
¿en qué papel?
Todo está lleno
de luz: nada está escrito.
 
Quise contar los días
malgastados, restablecer
lo venidero en la espesura
febril de lo vivido. ¿Cómo
poder buscarme, merecerme,
a mi sueño un alfabeto
puro?
Nada se salva
de las sombras: todo está escrito.

Mi palabra no es mía, vive

nutriéndose, manchándose
de ajena vanidad. El tiempo
es quien lleva mi mano,
quien conduce las aguas
remotas que me asedian. Estandarte
de todo lo que escribo, van
los años guiándome, perdiéndome
por los puentes del sueño.
¿Qué
soy yo: furia callada
contra la fortaleza del vacío,
violado espejo en cuya niebla
bebe la boca de la fe? Libre,
jamás lo fui. Tiempo, costumbre,
horaria soledad, estáis aquí
escribiendo lo que yo no sabría.


dilluns, 22 d’abril de 2013

250 QUILÒMETRES

Títol: 250 quilòmetres
Autors: Víctor Panicello i el Consell de Joves de l'Hospital Sant Joan de Déu
Estrella polar, 2012
Pròleg d'Enric Abidal
Premi Columna Jove 2012
"La vida és un  viatge molt llarg ple de sorpreses, algunes són bones i altres no tant. Ara bé, crec que cal afrontar cadascuna de les corbes del camí com si fos l'última, perquè mai no se sap què hi ha més enllà" 
Fragment del pròleg d'Enric Abidal.

Avui us volia rallar d'un llibre molt especial. Me'l va fer arribar Caterina Mas, promotora a Mallorca del grup 62. Des d'aquí li vull agrair el seu gest perquè m'ha permès descobrir un llibre carregat d'emocions i sinceritat que trob que pot arribar molt bé als nostres alumnes, lectors que estan en una edat on es valora molt l'autenticitat i el realisme. I és que la història que ens presenten Víctor Panicello i un grup de joves de l'Hospital Sant Joan de Deú és un relat dur però catàrtic, coratgós i colpidor,  però ple també de poesia i amor a la vida.

En una edat on les màximes preocupacions haurien de ser escollir la roba per anar a l'institut, fer els deures i aprovar els exàmens, passar-s'ho bé els caps de setmana amb els amics i no renyir gaire amb els pares, en una edat, en fi, plena de projectes i ganes de viure al màxim, és molt dur comprovar que el teu cos et traeix. Tenir una malaltia greu als dotze, als quinze anys, et fa sentir rabiós i frustrat. No saps a qui culpar del que et passa i ningú té una resposta satisfacòria que et pugui complaure. Conviure cada dia amb el patiment, amb el deteriorament físic, rallar d'hospitals, de metges, de proves i anàlitiques... no és el que més desitja un jove carregat de somnis de futur.
De tot això ens ralla aquest llibre i el seu protagonista, en Quim, que pateix la malaltia de Crohn però que no vol perdre la batalla, que espanta les pors com pot gaudint el màxim del present.
Una lectura molt recomanable!

dimecres, 10 d’abril de 2013

MÉS CINE

 Tornam tenir als cinemes adaptacions cinematogràfiques basades en novel.les juvenils. La primera: "Hermosas criaturas" està basada en el llibre de Kami García i Margaret Stohl. És una història de gènere fantàstic que té de protagonistes a un jove anomenat Ethan que frissa per sortir del seu poble, Gatlin, un lloc avorrit i apartat, i a Lena, una nouvinguda envoltada de misteri que desperta el recel de la gent. Els dos joves prest es sentiran atrets però hauran d'enfrontar-se amb els prejudicis socials i amb forces sobrenaturals que tenen arrels en el passat.
La segona pel.lícula que prest ens arribarà a la cartellera és "Caçadors d'ombres" basada en la sèrie de llibres de Cassandra Clare, tot un èxit de vendes que ja té publicats a Espanya cinc dels sis volums de què consta la col.lecció. La pel.lícula, en principi, es basa en el primer llibre "Ciutat d'ossos". En ella es presenten els principals personatges i s'inicia tota la trama de naturalesa fantàstica. 
Ambientada a Nova York, els personatges humans es mesclen amb àngels, dimonis, fades, homes llop, vampirs, mags,caçadors d'ombres... La protagonista és Clary, una al.lota amb una existència bastant tranquil.la fins que descobreix que la seva mare li ha estat amagant la seva vertadera identitat, i que pels carrers de Nova York s'amaguen estranyes criatures que només ella sembla veure. Com més coses intenta averiguar més perill corre, quasi sense ella saber-ho.


Aquí teniu un avanç de la pel.lícula:I finalment, la tercera pel.lícula és una història basada en la novel.la The Host, d'Stephanie Meyer, autora de la famosa trilogia "Crepuscle" també portada al cine i que ha convertit els actors protagonistes en fenòmens mediàtics amb una cort de fans que els idolatren com a déus.
L'argument d'aquesta nova història també és de gènere fantàstic i presenta una distopia: un Terra envaïda per alienígenes que s'han apoderat dels cossos humans fent que aquests perdessin tota identitat. 

dimarts, 2 d’abril de 2013

2 d'abril: Dia mundial de l'autisme

Des de les Nacions Unides s'ha volgut destinar tal dia com avui a la conscienciació sobre l'autisme.
Aprofitant l'efemèride, vull recordar avui dos títols que tenen com a protagonista un fillet autista.

El primer llibre és Maria i jo, de Miguel Gallardo. En format de còmic, l'autor explica les vivències amb la seva filla Maria, que és autista, durant les vacances que comparteixen cada any a un "resort" per a guiris a Gran Canària.  Aquesta estància és aprofitada per Gallardo per apropar-nos sense complexes a aquest trastorn anomenat autisme de la mà de la seva filla: ens explica un poc la manera de ser de la Maria, el seu peculiar sentit de l'humor, el seu gust per recitar i recordar els noms de tothom que coneix, les rutines sagrades que compleixen plagats, les coses que la posen nerviosa i l'alteren, la relació que té amb la família, els amics, els mestres... 

Després de l'èxit del llibre, es va fer també un documental, dirigit per Félix Fernńadez de Castro, que va recollir molt bones crítiques al Festival de Màlaga, on va ser estrenat el 2010.El segon llibre, que molts coneixereu, és El curiós incident del gos a mitjanit, de Mark Haddon (La Magrana, 2004). El seu protagonista, Cristopher Boone, té quinze anys i pateix la Síndrome d'Asperger, un dels trastorns de l'espectre autista, que fa que siguin molt difícils les relacions d'aquestes persones amb el seu entorn, malgrat tenir un coeficient intel.lectual igual o per damunt de la mitjana. 
Cristopher sap moltíssim de matèmatiques i és capaç de resoldre problemes amb una lògica despempanant però és incapaç d'entendre el sentit de l'humor dels que el rodegen, els dobles sentits de les frases o l'ús figurat de les metàfores. Ell només entén les coses d'una manera possible i necessita que els seu món estigui rodejat de rutines i regles que pugui predir amb antel.lació. Qualsevol canvi l'omple d'angoixa i fa que s'aïlli en ell mateix. No li agrada que el toquin i sembla insensible al món de les emocions. Això per a la seva família és molt difícil,ja que no li poden demostrar el seu afecte. Cristopher troba desconcertant i estranya la manera de comportar-se de la gent.
Quan descobreix que algú ha matat el gos d'una veïna, decideix iniciar una investigació, tot emulant el seu admirat Sherlock Holmes.