dimecres, 20 de març de 2013

MÉS SAGUES...

En el món de la literatura fantàstica juvenil les novetats es fabriquen com a "xurros" i alguns dels llibres surten com a nyaps. Entre l'allau de pàgines es fa difícil a vegades trobar alguna cosa que valgui la pena compartir. 
I avui no en comentarem una, sinó unes quantes alhora. I en tots els casos, no us sorprèn supòs, es tracta de trilogies.

Cinder
Marissa Meyer
Estrella Polar, 2011.
432 pàgs.
16'95€
ISBN: 978-84-9932-550-7

En castellà, publicat per Montena i Círculo de Lectores.1. La primera, Cròniques lunars, de Marissa Meyer, compta per ara amb dos títols publicats: Cinder i Scarlet. Jo només he llegit el primer de la col.lecció i us puc dir que, tot i l'estrenyesa del començament, l'he trobat molt entretingut. La protagonista, de nom Cinder (nom que evoca Cindirella, la nostra Ventafocs)és una mecànica extraordinaria capaç d'arreglar-ho quasi tot. Ella mateixa necessita de tant en tant un repàs perquè és una cyborg, meitat màquina, meitat humana, després d'un desgraciat accident del passat. El que no s'esperava mai és que fins el seu modest taller amagat entre paradetes i comerços hi arribés l'atractiu príncep Kai per demanar-li ajuda. 

Ja veis que és una versió molt, molt lliure del clàssic de Ventafocs, aquesta vegada situada en un ambient futurista més propi de "Blade Runner" que no d'un conte tradicional. Hi surten també una madrastra cruel i una germana envejosa i dolenta, i també hi tindrà lloc el famós ball. Però les coincidències no són moltes més. 

A la història hi ha una altra malvada, Levana, la poderosa i encisadora Reina de la Lluna, lloc poblat per terrestres que van fugir de la 4a Guerra Mundial i que han evolucionat pel seu compte. Ara volen conquerir la Comunitat Oriental,i per això la Reina pretén casar-se amb el seu hereu, Kai. I per assegurar-se que aquest accepta la proposta, l'amenaça amb escampar una plaga mortal per tots els seus dominis.

Esperarem a llegir la continuació per contar alguna cosa més:


2. La segona trilogia és la de Verònica Rossi, començada a publicar a Espanya en el 2012. Per ara només ha sortit el primer volum, Bajo el cielo eterno, però per al 2013 s'espera ja la publicació del segon títol.

Bajo el cielo eterno
Veronica Rossi
B de Blok, 2012
ISBN: 9788493924201
398 pàgs.
16€Aquesta novel.la planteja un món apocalíptic, desolat i quasi bé inhabitable, castigat amb contínues tormentes d'éter. Els pocs que es van salvar s'han vist obligats a reunir-se en petites tribus com feren els primers pobladors de la terra, convertint el dia a dia en una dura lluita per la supervivència. Sense medicines, obligats a viure de la caça i del bescanvi de béns.

Però no tothom viu en aquestes dures condicions. Uns pocs privilegiats van poder construir petites càpsules per aïllar-se d'aquest món. Recluits del món exterior, viuen generació darrera generació obligats a complir unes normes fèrries per tal de conviure en un espai tan petit. L'única via d'escapament són els smarteyes, un dispositiu instal.lat als ulls que els permet viure en móns virtuals per evadir-se de les seves limitacions físiques.
La protagonista, Ària, viu en una d'aquestes càpsules, però és desterrada injustament a l'exterior, condemnada a morir de sed, de  calor, o assaltada per algunes de les bestioles que vagarejen per aquelles terres ermes i inhòspites.

Malgrat tot, aconsegueix sobreviure gràcies a l'ajuda de Perry, un jove salvatge a qui ella considera un èsser inferior i primitiu però amb qui està condemnada a entendre's si vol seguir viva  i trobar la seva mare, que és a una altra càpsula.

A més d'aquests dos personatges, apareixen altres salvatges, com Rugido o Tizón, caracteritzats tots ells per alguna sentit superdesenvolupat, ja sigui l'olfacte, la vista, l'oïda, una particularitat genètica que tenen els supervivents.

3. La tercera i darrera és la trilogia de Julianna Baggott, que comença amb Puro i segueix amb Fusión, publicades per Roca Editorial. Encara ha de sortir el tercer llibre que tanca la col.lecció. 


Puro
Julianna Baggott
Editorial Roca,2012
432 pàgs.
18 €
E-BOOK: 2'99€
9788499184333
Primeres pàgines
L'argument té algunes coincidències amb la trilogia de Veronica Rossi. El llibre ens presenta un ambient postapocalíptic reduït a pols i cendra on malviuen entre les runes els pocs supervivents. Tots ells arrosseguen greus malformacions i mutacions genètiques. Per altra banda, existeix la Cúpula, on viuen recluits els "purs", els que van aconseguir salvar-se dels efectes de la devastació, aïllats de la resta. 

La protagonista de la novel.la és Pressia, una jove decidida i marcada pel passat, que viu amb la única companyia del seu avi.  El dia de les detonacions era una filleta i portava una nina de plàstic. Amb l'explosió es va cremar una part de la cara i la nina de plàstic li va quedar fusionada a la seva mà.

Prest tot ha de canviar per a ella quan entra en contacte amb Bradwell, un jove rebel i solitari determinat a conéixer la veritat sobre les detonacions que van produir la destrucció. Ell també va patir-ne els efectes: a l'esquena hi té enganxats tres ocells. I encara que Pressia no està molt disposada a enamorar-se perquè ho creu un absurd en un món on la mort està massa present, haurà de reconèixer molt en el fons que la presència de Bradwell la recomforta i la pertorba alhora.

De l'altre costat, tenim Perdiz, el fill del principal dirigent de la Cúpula, un jove sensible i intel.ligent que comença a desconfiar de la història oficial que li ha contat el seu pare, un home ambiciós i controlador que domina amb mà fèrria les vides de tots els habitants de la Cúpula. Dolgut pel caràcter fred i distant del pare, resol sortir de la Cúpula per averiguar el que va passar amb la seva mare, una de les que va quedar fora el dia de les detonacions. 

Les vides de Perdiz i Pressia estan destinades a trobar-se. Ells són la clau per al futur però encara no ho saben.

Fusión
Julianna Baggott
Editorial Roca,2013
480 pàgs.
17'90€
E-BOOK: 6'99€
ISBN:9788499185842


A Fusión continuen les aventures de Pressia, Perdiz i Bradwell però altres secundaris agafen protagonisme, com el genial personatge de Il Capitano i el seu germà Helmud; Lyda, l'amiga de Perdiz; les mares del bosc... Tots ells disposats a liderar una rebel.lió contra Willux i els seus col.laboradors de la Cúpula, responsables de tot el que ha passat. Però no compten amb l'astúcia del vell líder, disposat a tot per a que el seu fill, Perdiz, torni amb ell...

dimarts, 12 de març de 2013

CIAO PIRLA!


Un documental ens relata l'experiència d'un cantant, Oscar d'Aniello, que va decidir anar en velo des de Barcelona fins a Milà per portar-hi les cendres del seu pare, i així complir amb la seva darrera voluntat.

Van ser 12 dies de viatge, 1369 quilòmetres, creuant els Pirineus i els Alps, fins arribar al llac Como on va depositar les cendres. 

Per als que no coneixeu el cantant, podem recordar que va formar part del grup de música "Mishima" y que és cantant de la banda barcelonina "Facto Delafé y Las Flores Azules". També va ser l'encarregat de la banda sonora de la pel.lícula de Bigas Luna "Yo soy la Juani".

El més interessant del documental és que el viatge en bici no es queda només en un repte físic o esportiu sinó que també veim com afloren en el protagonista els records familiars i les reflexions vitals fins arribar a l'emocionant i catàrtic final de trajecte. 

Paral·lament, assistim a l'enregistrament del seu darrer disc, les cançons del qual es converteixen en banda sonora del documental.
El títol de la pel·lícula es deu a la salutació que solia fer-li el pare


diumenge, 3 de març de 2013

ADOLESCENTS

Presentam avui dos llibres de divulgació que tenen com a tema central el món adolescent.

El primer Adolescents.cat: El manual el publica La Galera i és un recull del més destacat de la pàgina web creada fa un parell d'anys per Ernest Codina i Roger Carandell. En ella els joves hi poden trobar notícies, jocs, vídeos, consells de la mà d’experts col·legiats, humor i tests sobre els assumptes que més els interessen:  l’amor, els estudis, el sexe i les xarxes socials...


Adolescents.cat està destinat sobretot a joves entre 14 i 20 anys.Amb més de 20.000 visites diàries és tot un fenomen  a la xarxa.  
Un altre llibre recomanat tant per a pares i mares com per als propis joves és el de David Bainbridge, professor d'Anatomia a Cambridge, que ens explica, des d'una original aproximació zoològica, perquè som la única espècie animal que té adolescents i com la presència d'aquesta etapa ha estat vital per a l'evolució humana. 
"Són els anys més interessants de la vida...un moment crucial", en paraules de l'autor. L'adolescència vista com a experiència  enriquidora i positiva; no com a fenomen traumàtic, en un assaig que recorda  l'esperit optimista dels llibres de Punset.
Us deix, perquè ho pogueu comprovar, el capítol de "Redes" que van dedicar al tema de l'adolescència.


dissabte, 2 de març de 2013

A FILM ABOUT KIDS

Ja s'ha estrenat la pel.lícula "A film about kids", dirigida per Ramon Tort i premiada al Festival In-Edit de Barcelona, dedicat als documentals musicals.

La pel,lícula, que fa un seguiment dels fillets i joves entre 6 i 18 anys que formen part de la Sant Andreu Jazz Band, pretén ser una reflexió sobre la docència a través dels ulls de l’entusiasta director de la banda, Joan Chamorro, submergint-se en el seu singular mètode d’ensenyament.

El documental segueix als joves intèrprets en el seu dia a dia: els assajos, els concerts,  el  temps lliure...

També compta amb les entrevistes a Jesse Davis, Terell Stafford i Wycliffe Gordon, músics nord-americans admirats per qualsevol amant del jazz.