2 d'abril: Dia mundial de l'autisme

Des de les Nacions Unides s'ha volgut destinar tal dia com avui a la conscienciació sobre l'autisme.
Aprofitant l'efemèride, vull recordar avui dos títols que tenen com a protagonista un fillet autista.

El primer llibre és Maria i jo, de Miguel Gallardo. En format de còmic, l'autor explica les vivències amb la seva filla Maria, que és autista, durant les vacances que comparteixen cada any a un "resort" per a guiris a Gran Canària.  Aquesta estància és aprofitada per Gallardo per apropar-nos sense complexes a aquest trastorn anomenat autisme de la mà de la seva filla: ens explica un poc la manera de ser de la Maria, el seu peculiar sentit de l'humor, el seu gust per recitar i recordar els noms de tothom que coneix, les rutines sagrades que compleixen plagats, les coses que la posen nerviosa i l'alteren, la relació que té amb la família, els amics, els mestres... 

Després de l'èxit del llibre, es va fer també un documental, dirigit per Félix Fernńadez de Castro, que va recollir molt bones crítiques al Festival de Màlaga, on va ser estrenat el 2010.El segon llibre, que molts coneixereu, és El curiós incident del gos a mitjanit, de Mark Haddon (La Magrana, 2004). El seu protagonista, Cristopher Boone, té quinze anys i pateix la Síndrome d'Asperger, un dels trastorns de l'espectre autista, que fa que siguin molt difícils les relacions d'aquestes persones amb el seu entorn, malgrat tenir un coeficient intel.lectual igual o per damunt de la mitjana. 
Cristopher sap moltíssim de matèmatiques i és capaç de resoldre problemes amb una lògica despempanant però és incapaç d'entendre el sentit de l'humor dels que el rodegen, els dobles sentits de les frases o l'ús figurat de les metàfores. Ell només entén les coses d'una manera possible i necessita que els seu món estigui rodejat de rutines i regles que pugui predir amb antel.lació. Qualsevol canvi l'omple d'angoixa i fa que s'aïlli en ell mateix. No li agrada que el toquin i sembla insensible al món de les emocions. Això per a la seva família és molt difícil,ja que no li poden demostrar el seu afecte. Cristopher troba desconcertant i estranya la manera de comportar-se de la gent.
Quan descobreix que algú ha matat el gos d'una veïna, decideix iniciar una investigació, tot emulant el seu admirat Sherlock Holmes.


Comentaris

Entrades populars