CINEMA I ADOLESCÈNCIA V

Arribam ja al punt final d'aquesta llarga entrega dedicada al cine i als joves. Segurament que aquest repàs s'haurà deixat moltes pel.lícules pel camí, però l'ànim d'aquests articles era fer una selecció de títols per apropar-los als nostres alumnes en el cas  que vulguessi saber un poc més sobre el tema no fer-ne un estudi exhaustiu.

Espaicinema

Avui acabam amb unes últimes recomanacions molt diferents entre sí però que també val la pena veure.

Per als qui no tenen por de les pel.lícules punyents, per les que et deixen trasbalsat o incòmode assegut al sofà:
 • Ciutat de Déu (Fernando Meirelles, Brasil,2002). Una pel.lícula sobre la invisibilitat dels que viuen a les faveles, barris de barraques on hi corren les armes i la droga. Els fillets allà tenen una esperança de vida molt curta i es converteixen molt ràpidament en lladres, assassins o narcotraficants.
 • Les verges suïcides (EEUU, 1999) és la primera pel.lícula  que  va fer Sofia Coppola i que va tenir una gran rebuda per part de la críticaAmbientada als anys setanta, ens conta la història de les cinc germanes Lisbon, filles d'un peculiar professor de matemàtiques i de la seva estricta i religiosa esposa. Les joves,belles i inaccessibles són objecte de desig de molts dels al.lots del barri. El suïcidi de la germana petita no farà més que accentuar la curiositat i la fascinació que senten per les germanes. La mare de les al.lotes les vol tenir tancades a casa com si fos una opressiva fortalesa però els joves dels barris les intentaran alliberar. La pel.lícula està basada en el llibre amb el mateix títol escrit per Jeffrey Eugenides el 1993.També farem un recó per les pel.lícules que ens conten el pas a la maduresa d'una manera original i intel.ligent, sense caure en els tòpics.
 • Submarine (Richard Ayoade, 2010). En aquest bloc ja vam comentar el llibre que després va servir per fer aquesta adaptació cinematogràfica d'un adolescent molt allunyat dels prototips a que esteim acostumats. Oliver Tate és un jove introvertit i amb poques habilitats socials. Està fet un embolic i a casa tampoc el comprenen gaire.

 • Adventureland (Greg Motolla, EEUU, 2009)conta la història de James Brennan, un jove que ha acabat l'institut i que, per problemes econòmics a la seva família, es veu obligat a cercar feina a una fira d'atraccions, abandonant el seu vell somni de fer un llarg viatge per Europa abans d'entrar a la universitat. La pel.lícula ens conta el pas a la maduresa d'una manera original i divertida, amb alguns tocs agridolços.
 • Thirteen (2003, Catherine Hardwicke) té com a protagonista a Tracy, una jove de 13 anys que viu a Los Angeles i que es sent fascinada per Evie, la al.lota més popular de l'institut. Quan aconsegueix per fi fer-se amiga d'ella es veurà arrossegada en un ritme de vida trepidant i perillós, on és molt fàcil perdre el control.

 • Feliços setze (Sweet sixteen, Ken Loach, 2002)és un dur relat ambientat al Regne Unit que ens conta la vida de Liam, un jove llest i decidit que ha de carregar-se el futur de la seva família a les seves espatlles. Empés pel desig d'ajudar econòmicament la seva mare, que acaba de sortir de la presó, prest veu que al seu barri el camí més ràpid per guanyar diners és vendre droga però comprèn massa tard que, a vegades, el camins més curts no són els que te porten allà on tu vols.


 • Juno (Jason Reitman, 2007)és una pel.lícula molt premiada i que també va tenir molt d'èxit entre el públic. Juno és la jove protagonista, té setze anys i queda embaraçada d'un company de  classe sense cercar-ho. Com que ell en un principi es desentén del problema, Juno decideix tenir el nadó i donar-lo després en adopció. Pel.lícula amb diàlegs originals, divertits i frescos que no deixa a ningú indiferent.

 •  Flipped (2010)dirigida pel veterà Rob Reiner és una pel.lícula ambientada als anys 50 i rodada en un estil clàssic, sense presses, sense sorpreses, que conta una història senzilla amb humor i amb cert sentimentalisme. Ens conta l'estranya amistat entre July i Brice des que la família d'ella va arribar al barri quan July tenia 7 anys. Aparentment són molt diferents i Brice no es sent molt còmode en presència de July perquè ells sembla estar-ne bojament enamorada. Però així com s'atraca l'adolescència les coses canvien i Brice no sap molt bé què sent ni què vol.


 •  El diari de Noa (Nick Cassavettes, 2004) és un drama romàntic que conta les dificultats per les que passen una parella d'adolescents de Carolina del Nord (EEUU)que s'enamoren profundament en un estiu inoblidable, però que veuen com l'oposició familiar, primer, i la guerra després, els condemna a estar separats.


 •  No et moi (França, 2010)està basada en el llibre de Delphine de Vigan. La protagonista és Lou, una jove estudiant brillant però que es sent molt sola i bastant trista. A casa les coses no van massa bé. La mare, que pren molts medicaments i tranquil.litzants, està sempre absent. A classe, Lou és sent assenyalada per les seves altes capacitats intel.lectuals que la obliguen a anar amb alumnes dos anys més grans que ella. Tot canvia el dia que coneix una jove pel carrer que va demanant doblers i cigarrets, bruta i despentinada, com si no tingués un lloc on viure. Lou decideix fer un treball sobre els sense sostre a parti del seu cas però no sap com apropar's-hi.

També podríem recordar algunes pel.lícules de temàtica juvenil fetes amb irreverència, amb llenguatge groller i escenes sense molts de miraments. Algunes pretenen escandalitzar, altres simplement mostrar les coses sense filtre, dient les coses pel seu nom. Abunden el sexe, les drogues, la violència, les gambarredes amb els amics... No totes tenen la mateixa qualitat però han estat molt ben rebudes pel públic. Algunes també han estat premiades per la crítica. Entre elles:  KIDS , Fish Tank, la saga d'American Pie i Neds. 

 
 Finalment,hi ha una sèrie de pel.lícules que tracten el tema de l'homosexualitat entre els joves. Entre elles podem citar:
 • C.R.A.Z.Y. (Canadà, 2005). Pel.lícula de Jean Marc Vallée que està ambientada als anys 70 i que tracta, a més del tema de l'homosexualitat, altres qüestions com les drogues, la passió per la música, les relacions familiars. Molt recomanable.
 


 • Beautiful thing  (Hettie MacDonald,Regne Unit, 1996) té com a protagonista a Jamie Cangel, un jove d'origen humil que viu a un bloc d'apartaments al sud de Londres amb la seva mare, Sandra. Molts dies prefereix quedar-se a mirar la tele en lloc d'anar a l'institut. Té un veí de la seva mateixa edat, de caràcter reservat i esportista, a qui el pare i el germà maltracten sense motiu. Els dos començaran una relació sentimental d'amagat de tothom. La història també va ser portada al teatre a Anglaterra en els anys 90.

 • Tormenta d'estiu és una pel.lícula alemanya que té per títol Sommersturm (2004, Marco Kreuzpaintner). Conta l'amistat entre Tobi i Achim, amics des de fa anys perquè comparteixen la mateixa afició, tots dos pertanyen a un equip de rems i esperen poder competir en la gran regata de la regió. Tobi sent que l'amistat entre ells es converteix en atracció però es sent paralitzat pels dubtes i la pressió dels prejudicis socials.
 • Fucking Amal (Suècia, 1998)és una pel.lícula de baix pressupost dirigida per Lukas Moodysson que va rebre molts premis al seu país quan es va estrenar. Explica la història d' Agnes i Elin, companyes a l'institut de secundària del petit poble d'Amal. Agnes és tímida i introvertida, no ha aconseguit fer gaire amistats des que va arribar fa un any amb la seva família. Elin, en canvi, és una alumna popular, que ha estat amb molts al.lots però que es troba molt avorrida de viure en un poble insignificant on mai passa res.Comentaris

Entrades populars