CINEMA I ADOLESCÈNCIA IV

No podia faltar en aquest repàs de cinema amb protagonistes adolescents una mirada nostàlgica a la dècada dels 80, quan a Estats Units les comèdies adolescents van convertir-se en un gènere en sí mateixes. L'èxit a les sales de cinema va ser acompanyat a vegades per les bones crítiques però va passar com sempre: a rosseg de la popularitat, es van fer també pel.lícules mediocres que cercaven repetir l'èxit de la fòrmula original.Moltes de les pel.lícules d'aquells anys van anar acompanyades també de fantàstiques bandes sonores de música pop que van ajudar a que quedessin gravades en la memòria de molts espectadors.


N'anomenam només unes quantes perquè la llista és llarguíssima:

Risky Business (Paul Brickman, 1983)va fer famós Tom Cruise en la pell d'un jove de 17 anys que aprofita l'absència de casa dels seus pares per muntar una festa i guanyar diners. Recordam aquí una de les seves escenes més cèlebres, la del ball al menjador de casa seva:


El director John Hughes va encadenar una pel.lícula darrera l'altra en aquests anys: Sixteen Candles (1984), El club dels cinc  (The Breakfast club, 1985), Tot en un dia (Ferris Bueller's day off, 1986)i Pretty in Pink (coneguda a Espanya com "La chica de rosa").

 La meva preferida és El club dels cinc, on cinc estudiants són castigats a anar a l'institut un dissabte matí i passar junts nou hores. El director els mana que facin una redacció on han de reflexionar sobre la seva conducta. Ells tenen la sensació però que al seu director no li interessa realment com són ells, ni com es senten. Tot i les grans diferències entre ells, descobreixen que ells són molt més que les etiquetes amb un determinat rol social que els han penjat. L'animadora, l'esportista, l'estudiós, la friki i el rebel ens mostren que hi ha alguna cosa més que el retrat superficial si furgam dins ells. I descobreixen que tenen molt més en comú del que pensaven...


Molt recordat és el tema principal de la banda sonora, una cançó de Simple Minds titulada Don't you(forget about me).

En Tot en un dia, Ferris (Matthew Broderick) és un jove estudiant que un dia decideix no anar a l'institut i dedicar-se a fer altres activitats acompanyat de la seva al.lota i d'un amic. A través de tot un dia es pot veure com ell i els seus amics es salten tot tipus de normes socials amb escens esbojarrants com la desfilada de carrosses per la ciutat o la carrera amb el supercotxe del pare d'un dels amics.

L'actriu pelroja Molly Ringwald, present en moltes de les pel.lícules, va ser considerada una icona juvenil de l'època però després d'alguns papers en sèries de TV i pel.lícules de poc èxit va veure decaure la seva popularitat. Més endavant va participar en musicals de Broadway com Cabaret. Des del 2008 participa en una comèdia televisiva anomenada ABC Family on fa el paper de mare d'un adolescent.


Aquí també us deix un vídeo trobat a Youtube en homenatge al director John Hughes, mort el 2009 als 59 anys a causa d'un infart. En ell hi podeu veure imatges de les seves pel.lícules més conegudes:

Altres títols molt populars d'aquella dècada van ser Admiradora secreta (1985, David Greenwalt) o La noia explosiva (Weird Science) que mesclaven els embolics típics de les relacions juvenils amb tocs d'humor.


De les que més records em duen hi ha els Goonies (Richard Donner, 1985)i Compta amb mi (Stand by me, Rob Reiner, 1985). L'aventura i el poder de l'amistat com a mescla infalible.

 

Recordam, finalment, Rebels (The Outsiders, 1983), de Francis Ford Coppola. La pel.lícula estava basada en una exitosa novel.la de Susan E. Hinton, que encara llegim avui dia en aquest institut. La protagonitzaven un grup d'actors llavors pràcticament desconeguts però que amb el temps es convertirien en estrelles de cine: C. Thomas Hewell, Matt Dillon, Ralph Macchio, Diane Lane, Rob Lowe, Tom Cruise, Patrick Swayze, Emilio Estévez...
Anys 50, bandes rivals, pobres i rics, somnis truncats, el poder de l'amistat, la violència i la marginació, etc. Aquests i altres motius estan presents en una pel.lícula que al seu temps va passar pràcticament desapercebuda però que amb el temps ha rebut el reconeixement que mereixia.

Si en voleu saber-ne més:


Comentaris

Entrades populars