LAS VENTAJAS DE SER UN MARGINADO

Títol: Las ventajas de ser un marginado
Autor: Stephen Chbosky
Traducció de Vanesa Pérez-Sauquillo
Algaguara 2012
261 pàgs.
14'40€
Més de deu anys després de la seva publicació a EEUU, ens arriba aquest llibre de portada tan lletja tot coincidint en l'estrena de la seva adaptació cinematogràfica. I curiosament ha estat el mateix escriptor l'encarregat de dirigir la pel.lícula, cosa que ha agradat a lectors i crítics admiradors de la novel.la ja que l'autor ha estat molt fidel a l'esperit de la història i als seus personatges.


El protagonista del llibre és Charlie,un al.lot molt introvertit  i amb un comportament estrany, ingenu i extremadament sincer, que fa que tengui problemes a l'hora de relacionar-se amb els seus companys d'institut. 

La història està escrita en 1a persona i el lector es converteix en confident de les vivències i preocupacions de Charlie en una època de canvis i noves relacions marcada per l'entrada en l'adolescència. 

Dos germans, Sam (de Samantha) i Patrick, són els únics que s'adonen que Charlie és una persona molt especial, i es senten atrets per la intel.ligència i la  sensibilitat que amaga Charlie darrera una conducta tan rara i poc social. I el jove Charlie no podrà amagar la seva fascinació per Sam, encara que sigui més gran que ell i surti amb un altre company de l'institut. A través d'aquests dos nous amics, Charlie coneixerà altres alumnes del centre, anirà a festes i provarà les primeres drogues. Però hi ha alguna cosa dins ells que el turmenta, que el fa passar per moments de gran soletat i depressió i no pot averiguar què és. El lector adivina quasi abans que ell la importància que té el passat en les seves angoixes i la seva dificultat per relacionar-se.

Mentrestant, en un segon pla, es conta també la complicitat que es crea entre Charlie i el seu professor de Literatura Avançada a partir d'una relació quasi epistolar. Charlie va seguint un pla de lectures  cada vegada més ambiciós que li marca el seu professor, i ha de fer una ressenya  de cada llibre esperant després l'exigent correcció del mestre.

I no cont més del llibre perquè val la pena que l'agafeu i el llegiu. No cerqueu però una història típica d'adolescents del tipus Disney Chanel. Els personatges del llibre fugen dels estereotips i les reduccions simplistes i per això ens agraden, ens els creiem, ens conmouen.

El relat mescla l'humor i l'ironia amb el to dramàtic i dur d'algunes escenes i està tan ben contat que al final no tenim cap ganes d'acabar el llibre. Voldríem seguir les passes de Charlie i descobrir el futur que l'espera.Comentaris

Entrades populars