dimarts, 30 d’octubre de 2012

ESTRENA DE CINE: O APÓSTOLO

Demà dia 31 d'octubre, coincidint amb la festa de Tots Sants, s'estrena a Espanya aquesta pel.lícula d'animació stop motion en 3D. És una producció arriscada perquè la tècnica utilitzada és novedosa a Europa i resulta molt costosa. Els resultats recorden  a pel.lícules com Coraline, de Herny Selick, o La núvia cadàver de Tim Burton. S'ha necessitat un dia de feina per a cada 2 segons de metratge. És la primera pel.lícula del director Fernando Cortizo i està ambientada a Galícia amb una trama d'intriga i misteri on hi tenen cabuda les llegendes, els fantasmes, les meigas...


El més curiós de la pel.lícula és que les cares dels personatges recorden la dels seus dobladors:  Carlos Blanco, Jorge Sanz, Geraldine Chaplin, Lluis Tosar, Celso Bugallo i el ja desaparegut Paul Naschy, a qui està dedicada la pel.lícula per ser aquesta el seu últim treball.Curiosament aquests dies es poden veure en cartellera a Menorca altres pel.lícules relacionades amb el gènere gòtic. Estratègies comercials de les productores que no deixen escapar l'oportunitat de coincidir amb la celebració del Dia dels Difunts. Temes macabres i terror mesclat amb humor és el que trobam a Frankenweenie, de Tim Burton i a la producció infantil Hotel Transilvania,diumenge, 28 d’octubre de 2012

PER QUÈ LLEGIR LITERATURA JUVENIL


Trobat a la revista on line de literatura juvenil "El templo de las mil puertas"

dissabte, 27 d’octubre de 2012

QUADRES O FOTOGRAFIES?

Mirant els rostres que ens presenta Pierre Gonnord ens resulta difícil de creure que es tracti de fotografies i no pintures. Aquest artista francès ja fa uns anys que viu a Espanya  des de 1988 i ara exposa a Madrid 150 imatges de cares de tot el món. Retrats d'una gran càrrega emocional, rostres que ens rallen de la duresa de viure, rostres que són mirall de l'ànima, de les vivències de cadascú. 
 No són quadres de Rembrandt ni de Velázquez  però la tècnica que empra Pierre Gonnord ens transporta en el temps i ens ofereix unes obres de gran autenticitat, d'aparent senzillesa i de'una gran riquesa de matisos.
L'Editorial La Fábrica ha editat un llibre amb la recopilació de tots aquests retrats.

 


dimarts, 23 d’octubre de 2012

CONCURS LITERARI: ELS DIARIS DE LA CARLOTA


   
   Edicions 62 convoca aquest premi per retre homenatge a aquesta col.lecció de llibres de Gemma Lienas que han tingut tanta acceptació entre els joves des que va sortir ja fa deu anys el primer dels títols: El diari lila de la Carlota. És un homenatge i un reconeixement també a tots els lectors fidels que s'han sentit atrets pels temes i les situacions plantejades per l'escriptora catalana: des de qüestions polèmiques com el sexe entre els joves, fins altres de caire social, en el cas de la immigració, les drogues, el maltractament a les dones, la violència escolar... Cadascun dels títols es distingueix per un color i una temàtica diferent.


El concurs consisteix a escriure una redacció sobre una experiència personal inspirada en els diaris de la Carlota.

Hi poden participar tots els alumnes que estiguin cursant ESO. 

Els textos han d'estar escrits en català i han de tenir una extensió d'entre 2 i 3 fulls DIN A4.

El termini d'admissió de treballs és entre l'1 de febrer i el 31 de març. El fall del Jurat es farà públic tot coincidint amb la Diada de Sant Jordi, el 23 d'abril.

El guanyador rebrà un e-Reader i el centre també serà premiat amb un lot de llibres d'Edicions 62.

Si voleu llegir tota la informació en relació a aquesta convocatòria podeu consultar el següent enllaç.

Animau-vos tots a participar. Teniu temps també per llegir algun dels llibres si encara no ho heu fet. A la biblioteca del nostre institut tenim dos títols: El diari lila de la Carlota i El diari vermell.

dissabte, 20 d’octubre de 2012

EL ADIÓS DE LA NOVIA, de Meg Rosoff

Títol: El adiós de la novia
Autora: Meg Rosoff
Traducció de María Porras Sánchez
Siruela, 2012. Col. "Las tres edades"
ISBN: 978-84-9841-826-2
209 pàgs.
14'90€
A partir de 12 anys

Per llegir un fragment

Lectura clàssica per a totes les edats.

Meg Rosoff ens presenta una història intemporal que enganxa des de les primeres pàgines. Molt ben escrita i amb girs narratius sorprenents aquest llibret aconsegueix arrossegar el lector darrera les peripècies d'una joveneta que, en l'Anglaterra del segle XIX i en la sendera dels protagonistes de Dickens, passa per tot tipus de penalitats sense defallir.

Pell Ridley  és el personatge central de la història. D'origen humil i caràcter indòmit, Pell  està destinada a casar-se amb el seu veí, amb qui comparteix la passió pels cavalls, però es nega a ser la perfecta dona casada. Ella cerca una vida lliure de submissions, fugint del futur que els altres ja tenien previst per a ella. Així reacciona quan el seu amic Birdie li proposa que es casin:
"Pell se le quedó mirando. ¿Una casa repleta de niños? No tenía más que mirar a su madre -desgastada e informe, con la vejiga floja,las venas azules y abultadas y los pechos secos como viejos pellejos de vino- para rechazar ese plan. Y, peor que la carga física, era el hecho de que vivir en un lugar así no acarreaba más que desilusiones, aburrimiento y monotonía.
¿Trabajo, penurias y un puñado de bocas que alimentar? Ni ahora -pensó Nell- ni nunca." 

Així que la matinada del dia de la seva boda, agafa el seu cavall, un poc de menjar i fuig d'amagat de casa seva amb la companyia del seu germà petit, Bean, que tossut i silenciós insisteix en acompanyar-la.

Darrera d'ells deixen un pare borratxo i predicador, una mare que s'ha convertit en presència fantasmal en qui els anys i els patiments han fet estralls i unes germanes mortes de fam i quatre germans enterrats per culpa del tifus.

Davant d'ells s'obren els camins però el futur mai és com un es pensa i Nell haurà de fer front a més d'un ensurt.

Novel.la rodona i entretinguda, és difícil trobar-li algun retret. Tal vegada un final massa precipitat o són les mateixes ganes de continuar llegint la vivències d'aquesta al.lota les que fan tan curta la lectura. 
Un plaer.

Meg Rosoff (Boston, Massachusetts, 1956), ha viscut sempre a cavall entre Anglaterra i Estats Units. Després de treballar molts anys en el món de la publicitat es va decidir a escriure i canviar de vida, empesa un poc per la mort de càncer de la seva germana i per la seva pròpia malaltia.
Ha rebut diversos guardons i reconeixements des de llavors, com la “Medalla Carnegie” Britànica , la “Deutscher Jugendliteraturpreis” alemanya, “Millor Llibre  per a Joves Adults 2007” de l'American Library Association, a més de ser nominada per al premi de ficció “Booktrust Adolescents” i el “Whitbread”.
També ha publicat a Siruela:
dijous, 18 d’octubre de 2012

"EL ROTO", Premi Nacional d'Il.lustració 2012

Andrés Rábago (Madrid, 1947), pintor, dibuixant, il.lustrador, i conegut amb el pseudònim de "El Roto", firma cada dia una vinyeta al diari El País. També ha il.lustrat nombrosos llibres i ha estat protagonista de moltes exposicions a galeries d'art de tot el món.

El seu estil inconfundible, poètic i crític alhora, moltes vegades no necessita  de paraules per fer-se entenedor. 
El Roto és moltes vegades la veu del carrer, la denúncia i la lucidesa davant els estralls a que ens tenen acostumats la classe política, els banquers, etc.
El Roto sempre ha defensat aferrissadament les llibertats de l'individu, la solidaritat entre els pobles, la dignitat dels humils i el poder que té la cultura i l'educació per remoure la conciència.
També des d'aquí li volem retre un homenatge, felicitar-lo per  aquest reconeixement que ha rebut i desitjar que segueixi treballant encara molts anys.diumenge, 14 d’octubre de 2012

ELS LLIBRES DE MELINA MARCHETTA

Ha estat tot un descobriment, pura casualitat, topar amb aquesta escriptora australiana i la veritat és que m'ha agradat tant com escriu que ja estic esperant llegir algun llibre més d'ella.

No és senzill avui dia amb tants d'escriptors "ameteurs" tenir aquesta satisfacció interior que et neix quan saps que has fet una bona troballa. Perquè els lectors som com a caçadors de tresors i per trobar-ne algun a vegades hem de menjar molta arena pel camí. A més tenc la sensació que avui dia qualsevol es veu capaç d'escriure novel.la juvenil i això m'empipa molt. Primer, perquè n'hi ha que creuen que els joves no tenen criteri  i, segon, perquè el mercat està tant saturat de llibres-deixalla que després costa trobar els que realment valen la pena i més si no tenen la sort de tenir una editorial que en faci una bona promoció. I això trob que és el cas dels llibres de Melina Marchetta. L'editorial Molino hauria de fer un esforç per donar a conèixer als joves les obres d'aquesta escriptora i fins i tot haurien d'intentar recuperar el primer llibre seu, Buscando a Alibrandi, del que es va fer una pel.lícula fa uns anys. Tampoc estaria malament que alguna editorial s'animés a traduir els llibres al català.

Bé, anem a rallar ja dels llibres que he llegit. 

Títol: Finnikin de la roca
Autora: Melina Marchetta
Traducció de Noemí Risco
Editorial Molino, 2012
ISBN: 9788427201866
474 pàgs.
18 €


Novel.la de fantasia èpica que té com a personatges protagonistes a Finnikin i Evanjelin, una parella de joves que estan condemnats a trobar-se en un temps convuls i desgraciat des que el seu regne, Lumatere, va caure en desgràcia i els seus habitants van quedar sotmesos a una terrible maledicció. Passats deu anys d'aquells fets Finnikin i el seu guardià, Sir Topher, coneixeran Evanjelin, una jove misteriosa que amaga moltes coses però que té una sola determinació: tornar a Lumatere i tornar l'esperança a aquell regne perdut i als seus habitants.

No he volgut contar gaire de l'argument perquè és millor anar descobrint a poc a poc la història i els seus personatges. L'autora retrata molt bé l'espai, l'estat d'ànim dels personatges i juga amb dos plans temporals -el passat, la devastació de Lumatere, i el present, el retorn- sense que el lector es perdi o es desorienti.
 
Tal vegada alguns lectors acostumats a l'acció trepidant trobin que aquí hi falta un ritme més àgil però és que l'escriptora cuida molt la recreació de l'ambient i analitza amb molt de detall la manera de ser dels personatges perquè ens resultin únics i versemblants. A jo em recorda l'estil de Tonke Dragt, una mestra a l'hora de recrear històries èpiques i llunyanes. Un dia faré la ressenya aquí de l'excel.lent Carta al rei.

Per als que ja han llegit aquest primer volum, dir-los que ja s'ha publicat la continuació amb el títol de Froi del exilio, on seguim els passos d'un dels personatges més atraients del primer llibre, un orfe solitari, temperamental i impulsiu, però lleial fins a la mort a Evanjelin i Finnikin.El segon llibre que he llegit d'aquesta escriptora és una història molt diferent que fins i tot m'ha agradat més que Finnikin de la Roca

Títol: En el camino de Jellicoe
Autora: Melina Marchetta
Editorial Molino, 2012.
Traducció de Mar Vidal.
301 pàgs.
16 €
ISBN 9788427202306
Premiada amb el Michael L. Printz Award el 2009 a EEUU.Els que comenceu el llibre no desespereu al començament, persevereu encara que no entengueu res entre tants de personatges i les diferents veus de la narració. Que tampoc us despisti l'estranya guerra territorial que recreen els alumnes de Jellicoe...perquè el moll de l'os és un altre.
Encara que l'inici, al meu parer, no és gaire afortunat, aquest llibre amaga una història preciosa de superació i dolor.
M'ha sorprés molt que l'autora que havia escrit Finnikin de la Roca desplegant una gran dosi de fantasia i imaginació, fos la mateixa que la que ha escrit una història tant realista com En el camino de Jellicoe
La protagonista es diu Taylor i pel que sabem des del començament és una jove òrfena que viu en un internat i que  viu turmentada pels interrogants que envolten el seu passat. Des de fa anys que viu sota la protecció de Hannah, però quan aquesta també desapareix, a l'igual que la seva mare en el passat, tot comença a trontollar de nou i Taylor llavors només comptarà amb l'ajuda dels seus companys de "guerra", Jonah Griggs, Raffaela, Santangelo... tot i les diferències que hi ha entre ells.

I a la vegada que Taylor intenta estirar del fil per desembolicar la troca que envolta la seva vida, som lectors també d'un relat mecanoscrit on Hannah ha deixat memòria de les vides de cinc joves: Tate, Webb, Narnie, Jude i Fitz, que descobreixen en l'amistat la força per seguir vivint tot i la desgràcia que colpeix les seves vides.

Bé, esper no haver contant massa cosa d'aquest llibre però he pensat que no estava de més posar en antecedents als lectors que en un principi es poden sentir un poc perduts en una història tant complexa però tant emocionant.

I, finalment, i ja per acabar...Em queda encara per llegir Salvando a Francesca, publicat per ara a Círculo de Lectores i que té continuació ja en anglès (The Piper's Son).

Pel poc que sé es una història realista sobre una al.lota envoltada d'un drama familiar que es veu obligada a canviar d'amigues i de col.legir i començar de nou.
A veure...dijous, 11 d’octubre de 2012

PREMIS PROTAGONISTA JOVE 2013

Ja està en marxa el 17è Premi Protagonista Jove que convoca cada any el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (CLIJCAT).   Hem de recordar que és un premi ben especial perquè el jurat el formen alumnes de secundària de Catalunya, Balears i País Valencià. 
   Una comissió d’experts en literatura per a joves ja ha seleccionat els vuit llibres d'enguany, quatre per a cada franja d'edat, que hauran de llegir els alumnes que vulguin participar en les votacions. 
   En el curs passat sis dels nostres alumnes d'entre 15 i 16 anys van animar-se a participar i l'experiència va ser molt positiva, així que aquest curs esperam tornar-ho a repetir i, fins i tot, ampliar-ho als alumnes més joves de 13 i 14 anys. 
  Per tant, a partir d'ara tots aquells que vulguin formar part dels dos grups de lectura ja ens ho poden comunicar. El centre posarà al seu abast els llibres que han de llegir.
 Aquí podeu consultar els llibres guanyadors d'anys passats.

   Animau-vos a participar!

 Si voleu saber quins llibres han estat seleccionats i conéixer l'argument podeu entrar directament a la pàgina oficial del Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil.

dilluns, 8 d’octubre de 2012

UNA BIBLIOTECA DE SOMNI

Aquest estiu vaig descobrir gràcies a uns amics bascos aquesta biblioteca situada a Sant Sebastià, en el parc on s'hi troba el palau d'Aiete, conegut fa uns anys perquè era un lloc d'estiueg del Generalíssim, és a dir, de Franco. Avui dia s'ha reconvertit en un museu amb un nom de gran càrrega simbòlica: la Casa de la Pau. Per saber-ne més: Parc Cultural d'Aietedivendres, 5 d’octubre de 2012

AGUANTALLIBRES BEN ORIGINALS

La revista on line Illa de llibres ha encetat una nova secció titulada gadgets literaris i ho ha fet començant pels aguantallibres. D'aquesta revista són algunes de les següents imatges més unes quantes que he trobat espipollant d'aquí i d'allà:


Per veure'n més: http://www.etsy.com/shop/