diumenge, 30 de setembre de 2012

ELS MISTERIS DELS NÚMEROS, Marcus Du Sautoy


Marcus Du Sautoy (1965), és matemàtic de la Universitat d'Oxford i conegut divulgador als mitjans anglesos on ha aparegut en programes de TV i en premsa, sempre amb la intenció d'apropar el desconegut món de les matemàtiques al gran públic. El secret del seu èxit sempre ha estat la manera que té de relacionar les matemàtiques amb la vida quotidana, i fins i tot amb el món de les arts.

Fins i  tot té un equip que fa de guia en visites matemàtiques de la ciutat, revelant les matemàtiques ocultes en els edificis junt amb els quals caminem tots els dies: 

Ara es publica en castellà el seu tercer llibre: Los misterios de los números. En ell es pot veure la relació entre les matemàtiques i els jocs d'atzar, com crear codis segurs o també es comenta la importància dels números primers, posant l'exemple de les samarrates dels jugadors de futbol, esport al qual és molt aficionat l'autor. També es posa a prova la destresa del lector en un conjunt de jeroglífics mentals i jocs matemàtics.LLIBRES ANTERIORS PUBLICATS A L'EDITORIAL ACANTILADO:

2009
2007

Entrevista a Marcus du Satoy, convidat al progarama de Punset: Redes


dijous, 27 de setembre de 2012

EL CORREDOR DEL LABERINTO, DE JAMES DASHNER

Autor: James Dashner
Títol: El corredor del laberinto
Traducció de Noemí Risco Mateo
Ediciones Nocturna, 2010
ISBN: 
524 PÀGS.
17€
A partir de 14 anys

Ressenya:

El títol del llibre dóna una idea del ritme trepidant d'aquesta història, amb molt d'interrogants al començament, carregat de suspens en tot moment, amb diàlegs  àgils i versemblants i personatges masculins molt ben resolts, a excepció tal vegada del protagonista, que pel meu gust encara no és prou rodó. Pot ser en l'esperada continuació, es resol millor aquest aspecte.
Distopia i ja van...mil! Però ben escrita i de lectura adictiva.  La comparació entre aquest llibre i Els jocs de la fam, em sembla més un recurs de màrketing que una altra cosa. No hi ha molts lligams entre els dos llibres a part de la creació d'una narració distòpica, és a dir, un futur perillòs i amenaçador.

El jove protagonista es diu Thomas i es veu llançat a un món desconegut sense entendre res: no sap qui l'ha enviat allà, ni on es troba, ni per què... i sense recordar res del passat. Només recorda el seu nom. El que veu al seu voltant és un munt de cares rostides per l'adversitat que el contemplen de manera sornaguera i distant perquè tots ells ja han passat pel mateix i s'han hagut d'adaptar a la força a la nova situació.

Els joves s'anomenen "clarians" perquè viuen en una espècie de clar rodejat per uns grans murs de pedra. És un campament rudimentari on sobreviuen com poden i on es protegeixen del que hi ha a l'exterior: un interminable laberint habitat per unes horribles criatures meitat animals, meitat màquines. 

Els joves, però, no es desanimen. Segueixen pensant que hi pot haver una sortida i per això tenen els "corredors" que cada dia arrisquen les seves vides al laberint per trobar-la. 

I quan semblava que la situació ja no podia ser pitjor, resulta que tot comença a canviar i Thomas i els seus companys hauran de lluitar entre la vida i la mort.
1r Capítol del llibre

Altres ressenyes del llibre: 


Booktràiler del llibre

Continuació:

dilluns, 24 de setembre de 2012

No està escrit a les estrelles, John Green


Títol: No està escrit a les estrelles
Autor: John Green
Traducció de Laia Font i Mateu
Estrella Polar, 2012
299 pàgs.
ISBN: 978-84-9932-863-8
15'95€
Torna a sortir al mercat un llibre d'aquells considerats "crossover", adreçat al públic juvenil però que també pot agradar al públic adult.

És una història amb un missatge emotiu però que empra un to lleuger i desenfadat: s'ha de viure la vida al màxim, amb coratge, no s'ha de tenir por de la brevetat de les vivències si aquestes són intenses... Hem de gaudir i estimar.

El plantejament del llibre és senzill. Hazel Grace és una al.lota de 17 anys que pateix una malaltia terminal. El diagnòstic el coneix des de fa temps:  un càncer de tiroide amb metàstasi al pulmons. I amb ell es presenta davant el grup de suport per a joves amb càncer al que va, pressionada un poc pels pares que estan preocupats per la seva nul.la vida social.

Allà coneix un al.lot nou, n'Augustus, o Gus, que va a la reunió per acompanyar al seu amic Isaac, que té càncer d'ull. En Gus ja ha passat per tot això i sembla recuperat ja de la malaltia tot i haver perdut una cama.

Na Hazel i en Gus descobreixen que tenen moltes coses en comú: el gust per la música, els llibres, un sentit de l'humor semblant, un posat irreverent davant els adults... S'agraden des del principi i a poc a poc s'enamoren, encara que sembli que el seu futur és ben magre, que el final ja està escrit i que la vida així té poc sentit...

"No puc parlar de la nostra història d'amor, o sigui que parlaré de mates. No soc matemàtica, però sé una cosa: hi ha infinits nombres entre 0 i 1. Hi ha el 0'1, 0'12, 0'112 i un seguit infinit d'altres. Per descomptat que hi ha una sèrie infinita de nombres més grans que d'altres [...]. Hi ha dies, molts, en què em molesta la mida de la meva sèrie. Vull més nombres del que és possible que tengui[...]. Però, Gus, amor meu, no et sé dir com agraeixo la nostra petita infinitat. No la canviaria per res del món..."


Dues coses m'aturaven una mica abans de llegir aquest llibre. La primera, l'auto-bombo de la coberta:

Una novel·la perfecta en tots els aspectes” Booklist
Divertida… Commovedora… Reveladora…” Entertainment Weekly
Núm. 1 a la llista del New York Times

A vegades quan acabes un llibre penses: "No n'hi havia per tant". I tenia por que això passés en aquest cas.

També em feia un poc de recança, ho reconec, l'argument de la novel.la. Una història d'amor interrompuda per culpa d'un càncer terminal... em sonava un poc a Love Story per a adolescents, a relat ensucrat, amb molta llàgrima i moralina.

I la veritat és que l'autor del llibre se'n surt bastant bé: evita caure en els tòpics fàcils, presenta uns personatges potents, amb personalitat, no cau en cursileries i relata escenes bastants dures de la malaltia sense caure tampoc en el tremendisme.  

Al meu parer, hi ha dos aspectes millorables. Primer, en una novel.la que vol ser un retrat realista no li escau gaire haver d'acudir a medicaments no inventats,quasi miraculosos, com el que allarga la vida de la Hazel.

En segon lloc, alguns dels diàlegs entre els joves personatges m'han semblat poc creïbles, molt ben construïts des del punt de vista literari, però amb poca naturalitat. 

Lectura molt recomanable, sobretot per aquells lectors a qui els agrada la novel.la realista i no tenen por de trobar-se amb personatges que pensen a banda d'actuar.
divendres, 21 de setembre de 2012

LLEGIR AL METRO

A Bibarnabloc, l'excel.lent bloc de llibres de les biblioteques de Barcelona, hi vaig trobar aquesta entrada tant interessant.
En el bloc se'n fan ressò de la iniciativa d'una fotògrafa novaiorquesa d'origen marroquí, Ourit Ben-Haïm, que ha retratat a persones llegint en el metro de Nova York i les ha publicades en el seu fotoblog.El que ho fa tot més original és que a partir de cada fotografia podem saber quins llibres llegeixen els lectors fotografiats i accedir a la compra del llibre online o bé agafar-lo en préstec de la biblioteca.
Jugant amb la paraula “riders” (viatgers, passatgers) que fonèticament s’assembla a “readers” (lectors) l’autora anomena Reading-Readers (viatgers/lectors llegint) als protagonistes de les seves fotografies.
El projecte es va iniciar l'any 2008.

 http://undergroundnewyorkpubliclibrary.com/
Aquí també teniu algunes fotografies penjades a Flickr.
dijous, 20 de setembre de 2012

1a Edició Premi Literari La Caixa /Plataforma Editorial

Encara hi sou a temps.


Podran optar al premi literari "La Caixa Plataforma" tots aquells joves, de qualsevol nacionalitat o procedència, que tinguin entre 14 i 25 anys durant el termini de lliurament de les obres, fins al dia 1 de novembre de 2012.
Les obres han d'ajustar-se al gènere de la novel·la juvenil i han d'estar escrites en castellà o català. Han de ser originals, inèdites i no poden haver estat premiades en cap altre certamen, ni poden estar pendents del veredicte d'un altre jurat.
Les obres originals es remetran a la seu de Plataforma Editorial. En el sobre cal indicar "Per al Premi Literari "La Caixa Plataforma". L'extensió: de 80 a 300 pàgines, mida DIN A4. Els treballs hauran d'estar mecanografiats a doble espai i en una sola cara amb tipografia Times New Roman de mida 12.
Els participants hauran d'enviar tres originals impresos i enquadernats, i una còpia digital en CD o dispositiu equivalent en Word o processador de textos equivalent. Els originals hauran d'anar signats amb pseudònim. En un altre sobre, amb el pseudònim en el remitent caldrà indicar: - Nom, cognoms, domicili, telèfon, adreça electrònica, fotocòpia del Document Nacional d'Identitat, passaport o document oficial d'identitat equivalent, de l'autor o dels autors en cas que l'obra sigui col·lectiva.
- Declaració escrita i signada en què es manifesti de forma expressa que l'obra presentada és original i inèdita, que no ha estat premiada en altres certàmens anteriors i que no es troba pendent del veredicte d'altres jurats. L'autor també ha de manifestar que no existeix cap compromís amb altres editorials que impedeixi la cessió exclusiva dels drets d'explotació de l'obra a favor de Plataforma Editorial.
Jurat
Francesc Miralles, Jordi Nadal, Míriam Malagrida, que serà la secretària del certamen.
Termini de presentació de treballs
01/11/2012
Veredicte
Es farà públic durant el mes de gener de 2013.
Dotació
3.000 euros.


 

diumenge, 16 de setembre de 2012

UN NOU LLIBRE DE MAÑAS "LA LITERATURA EXPLICADA A LOS ASNOS"

José Ángel Mañas, autor que va debutar i sorprendre quan tenia 23 anys amb  Historias del Kronen (Obra Finalista Premi Nadal 1994), publica nou llibre, encara que aquesta vegada és de no ficció. Amb aquest llibre pretén apropar els joves als clàssics de la literatura castellana com el Mio Cid o el Lazarillo de Tormes. I ho fa de manera amena, amb molt sentit de l'humor i un llenguatge planer allunyat expressament de les lliçons magistrals més acadèmiques.Aquí us deix un vídeo (veure a partir del minut 14)del programa Páginas 2 on Mañas presenta el seu llibre:


dijous, 13 de setembre de 2012

DEVASSALL DE LLIBRES

Les escultures que fa Alicia Martín (Madrid, 1967)són realment impactants.
En les seves creacions els llibres de les biblioteques surten per les finestres dels edificis convidant als passejants a descobrir el saber ocult que guarden, un món de poesia, de pensaments...

Museu Meermanno a Holanda

Còrdova
Milan

dilluns, 3 de setembre de 2012

SETEMBRE DE LLIBRES

Per als que creuen en la màgia,

Per als que volen riure i passar l' estona,Per als cercadors de futurs diferents,
Per als intrèpids,
Per als sensibles,Per als cap quadrats amb encant,Per als que s'enamoren bojament,


Per als catastrofistes,


Per als que van de misteriosos,


                                                                                                           


Per als angelets que no poden viure sense dimonis,


Per als pacients,

Primer volum de 6
                                                                                      

Per als que no tenen por de res,


Per als que volen marxa,


Per als amants de la play,


Per als desorientats,Per als que poden,

Per als que pensen,