dijous, 31 de maig de 2012

JA TENIM LLIBRES GUANYADORS DEL PREMI PROTAGONISTA JOVE 2012

Avui hem rebut el comunicat dels organitzadors amb els llibres guanyadors del Premi Protagonista Jove 2012. Com a institut participant ens ha alegrat molt veure que el llibre escollit per la franja d'alumnes de 15-16 anys coincideix amb les votacions dels nostres alumnes. 
Des d'aquí va al nostre agraïment a n'Anna i en Felip Janer, na Paula Sintes, na Paula Bagur i na Núria Fuxà. Gràcies també a en Nan Rosselló per intentar-ho. Tots ells desinteressadament i pel pur plaer de llegir van animar-se a participar en les votacions després de llegir els quatre llibres proposats per CLIJCAT.

Aquí us deix el comunicat de premsa que han fet els organitzadors del Concurs:

GAIREBÉ  UN  MILER  DE  JOVES,  DE  CATALUNYA,  BALEARS  I PAÍS  VALENCIÀ,  D’ENTRE  13  I  16  ANYS,  PARTICIPEN  EN  EL 16è PREMI DE LITERATURA PROTAGONISTA JOVE.

Avui  s’ha  fet  al  Palau  Robert  de  Barcelona,  l’acte  de  lliurament  16è  Premi  de Literatura  PROTAGONISTA  JOVE.    Un  premi  que  convoca  el  Consell  Català  del Llibre  Infantil  i  Juvenil  (ClijCAT)  i  que  atorguen  els  joves  lectors  que  es constitueixin com a Jurat en el seu centre escolar o biblioteca, on defensen els seus candidats davant dels companys i, entre tots, decideixen el que consideren el millor llibre. 

L’acte  que  ha  comptat  amb  l’assistència  de  150  joves,  en  representació  dels gairebé un miler que hi han participat, ha estat presidit pel Degà de la Institució de les Lletres Catalanes Sr. Francesc Parcerisas.

CATEGORIA 13-14 ANYS: 

Títol: Cavall  de  guerra
Autor:  Michael Morpurgo.
Trad.    Mercè Santaulària.
Estrella  Polar, Col. La  Via Làctia
Barcelona,2011 
12'95€          
                     
                           


En una època en què les guerres sembla que es debatin en una pantalla de vídeojocs, se’ns fa estrany que no faci ni un segle que a les guerres la força dels cavalls fos del tot  imprescindible.  Sense  cavalls,  al  front  no  hi  haurien arribat  ni  armes,  ni  assistència,  ni  aliments.  Eren  els cavalls els que arribaven els carros que ho transportaven  per la terra torturada pels explosius, el fang i la neu. Així, quan  esclata  la  Primera  Guerra  Mundial,  el  Joey,  un preciós  cavall  de  granja,  és  venut  a  l’exèrcit  i  enviat  al front.  
A  través  dels  ulls  de  l’animal  podrem  seguir  la  seva valentia als diferents fronts de guerra i reviure la seva  meravellosa amistat amb el jove Albert, el granger que el va criar i estimar. Una narració de caire èpic i d’amistat considerada, hores d’ara, un clàssic i una de les millors dins el seu gènere. 
CATEGORIA 15-16 ANYS:

Títol: La meva germana viu sobre la llar de foc
Autora: Annabel Pitcher
La Galera, Col.Bridge, 2011
16'95€ Un  atemptat  islamista  a  Londres  causa  la  mort  d’una nena, la Rose, bessona de la Jasmine, Jass per als amics.
Un fet que cinc anys després reviu en veu d’en Jamie, el  germà petit. Fet que ens permet veure amb ulls de nen (heus  aquí  una  qualitat  de  la  narradora) com  aquell  succés  ha  modelat el  comportament  familiar:  separació  del  matrimoni,  posterior  abandonament  de  la  mare  i  un  pare  que beu massa. Com ha limitat la personalitat de la Jass, una  adolescent  en  crisi,  com  a  influït  en  la  seva problemàtica  vida  de  nen  de deu  anys  i  com  posa  en dificultats la relació que manté amb Sunya, una nena  musulmana  que  segons  el  pare  no  pot  ser  gaire  diferent  dels  terroristes  autors  de l’atemptat.
Una novel∙la que atrapa des del primer moment amb un inici impactant i torbador que trasllada una història commovedora amb encertades pinzellades d’humor.dilluns, 28 de maig de 2012

CAMPANYA "YO ESTUDIÉ EN LA PÚBLICA"

Campanya que defensa i reivindica l'educació pública, una educació gratuïta de qualitat per a tots.


divendres, 25 de maig de 2012

UN QUIXOT PERSONAL

Aquí teniu el bon treball que han fet els alumnes de 3r de Diversificació Curricular dins l'Àmbit Sociolingüístic. A partir del cèlebre episodi de "Los Galeotes", els nostres alumnes han fet un muntatge de vídeo i han treballat la lectura expressiva del text. 

dimecres, 23 de maig de 2012

MARCA DE NACIMIENTO, DE CARAGH M. O'BRIEN

Títol: Marca de nacimiento (Primer títol de la trilogia Birthmarked).
Autora: Caragh M. O'Brien
Editorial Everest, 2011
Trad. d'Alberto i Núria Jiménez Rioja
ISBN: 978-84-441-4675-1
14'95€
495 pàgs.
A partir de 14 anys
RESSENYA: Llibre de ciència ficció que ens presenta una distopia i ja van... bé, ja van unes quantes històries d'aquest tipus. Aquí ens trobam aproximadament en l'any 2400, amb una societat dividida que ens recorda el món feudal. Una part viu en l'Enclau, zona protegida que disposa de totes les comoditats i privilegis, i l'altre viu a les afores i ha de sobreviure en la misèria i la pobresa. La protagonista, Gaia Stone, és comare, ofici que ha après de la seva mare, i viu defora de les murades, on l'aigua és un bé més preciat que l'or i la gent ha de fer front a moltes dificultats i ha de complir els preceptes que dicta el Protector de l'Enclau. Com per exemple, que cada any han d'entregar una quota de nadons -els més sans i resistents- complint amb un macabre pacte firmat anys enrere que assegura la pervivència de la població de l'Enclau. 
Tot es complica per a la nostra jove heroïna quan els seus pares desapareixen amb la sospita que han estat empresonats pels poders de l'Enclau acusats de traició. Gaia demostrarà el seu caràcter intrèpid quan ha de fer front al seu rescat però tot el seu món trontollarà quan coneix el misteriós i atractiu sargent Leon Grey, qui sembla estar estranyament interessat per la jove comare, tot i tenir aquesta una lletja cremada que li deforma mitja cara.
Ja veis que la novel.la aglutina tots els ingredients d'un bon best-seller juvenil: aventura, misteri, i uns personatges condemnats a enamorar-se malgrat totes les diferències que els separen. Si voleu passar una bona estona, no ho dubteu: malgrat les 500 pàgines, el ritme és trepidant i no pots deixar la lectura. Dos inconvenients: que seguint la moda de les sagues, haurem d'esperar la continuació (el novembre de 2011 es publicava a EEUU la continuació, Prized) i que el llibre no presenta res que no s'hagi ja inventat. Natural de Minnesota, Caragh M. O'Brien és professora de Llengua en un Centre de Secundària i actualment viu en un petit poble de Connecticut. Aficionada als llenguatges en clau i als codis secrets, aplica els seus coneixements en la novel.la on els personatges hauran d'utilitzar tota la seva intuició i ment lògica per interpretar uns missatges ocults. Aquesta és la seva primera novel.la però ja està treballant en la continuació del primer llibre.

diumenge, 20 de maig de 2012

Massimo Bartolini, "BOOKYARDS"

A Gant (Bèlgica), l'artista italià Massimo Bartolini ha ideat aquest muntatge artístic: perllongar les llargues fileres de vinyes d'una abadia amb prestatgeries de llibres. Metàfora que ens recorda que per obrir la ment i cultivar l'esperit res hi ha millor que un bon vi i un bon llibre!
Tot forma part de la mostra Track: a contemporary city conversation, un recorregut artístic per la ciutat organitzat per Phillipe Van Cauteren y Mirjam Varadinis que es pot visitar fins al 16 de setembre.

Notícia vista al diari El País (20/05/2012)

dijous, 17 de maig de 2012

BONA FEINA EDITORIAL

Volia rallar avui de tres col.leccions de llibres infantils i juvenils en català que tot i estar en temps de crisi estan fent un esforç molt seriós per ampliar i renovar el seu fons. Són Estrella Polar del Grup Edicions 62, L'Esparver de l'editorial La Magrana i Bridge, de La Galera.

Estrella Polar suposa una aposta del Grup 62 per aglutinar i reorientar les diferents col.leccions que fins ara publicaven diferents segells del grup és una resposta al creixent interès entre els fillets i joves per als llibres. Crec que ha estat una idea molt encertada i esper que l'esforç fet per l'editorial per publicar llibres de qualitat es vegi recompensat per les vendes. 
I no sols els títols estan molt ben escollits sinó que el disseny de les portades és modern i atractiu, i aquest bon gust estètic  és també de lloar.
A la Biblioteca del nostre centre tenim alguns dels que apareixen més avall. De fet alguns dels darrers títols que hem adquirit són de les Col.leccions "La Via Làctia" i "L'illa del temps".

Entre les col.leccions destinades al públic adolescent d'aquest grup editorial en destaquem quatre:
  • L’Odissea: Una col·lecció de ficció dividida en quatre franges d’edats per als joves lectors de 6 a 12 anys.

      


  • Columne Jove: Novel·les juvenils especialment dirigides a l’escola secundària, de temàtica realista i actual.
          • L’Illa del Temps: Novel·les de fantasia, aventura i màgia per als lectors més àvids d’històries.
   Premi de Literatura Jove d'Alemanya


                                                              
  • La Via Làctia: Novel·les per a lectors joves i adults.
 I també publiquen les sèries de Diari del Greg, Sara i les golejadores de Laura Gallego.

Quant a La Magrana  podem lloar-los per la seva voluntat de recuperar la Col.lecció de llibres L'Esparver nascuda en 1978 amb títols clàssics tan emblemàtics com El Hobbit, de Tolkien, o L'excursió i d'altres maremàgnums, de Gerald Durrell o Els culdolla, de Roal Dahl.


La il.lustració és fidel a l'original 
També hem ressenyat anteriorment en aquest blog Quan m'atrapis, de Rebeca Stead:


Finalment, també s'ha de destacar la sortida al mercat d'una col.lecció com Bridge que aglutina llibres dels anomenats "crossover", capaços de captar l'atenció de joves i adults per igual sense renunciar a la qualitat. En aquest blog ja han aparegut ressenyes d'Arbres de mongetes, de Barbara Kingsolver, La meva germana viu sobre la llar de foc, d'Annabel Pitcher, L'evolució de la Calpúrnia Tate, de Jacqelline Kelly o En el mar hi ha cocodrils deFabio Geda.


  Així que, al.lots i al.lotes, animau-vos a llegir perquè de llibres no n'hi falten!

dimecres, 16 de maig de 2012

IN MEMORIAM CARLOS FUENTES (1928-2012)Als 85 anys va morir ahir  a Ciutat de Mèxic Carlos Fuentes, un dels màxims representants del "boom llatinoamericà", juntament amb García Márquez, Cortázar o Vargas Llosa.

Autor de novel.les com La región más transparente (1958),  Aura, La muerte de Artemio Cruz (1962), havia estat distingit per la seva obra amb el Premi Nacional de Literatura de Mèxic, el Premi Cervantes, el Premi Príncep d'Astúries o el Rómulo Gallegos de Novel.la.

Por Mario Vargas Llosa

"Acabo de enterarme de la muerte de Carlos Fuentes y me ha dado mucha pena. Con él desaparece un escritor cuya obra y cuya presencia han dejado una huella profunda. Sus cuentos, novelas y ensayos están inspirados principalmente por la historia y la problemática de México, pero él fue un hombre universal, que conoció muchas literaturas, en muchas lenguas, y que vivió de una manera comprometida todos los grandes problemas políticos y culturales de su tiempo. Fue siempre un gran promotor cultural y trabajó incansablemente por unir a los escritores y lectores de nuestra lengua a ambas orillas del Atlántico. Era un gran trabajador, disciplinado y entusiasta, y al mismo tiempo un gran viajero, con una curiosidad universal, pues se interesaba por todas las manifestaciones de la vida cultural y política y escribía sobre todo con brillantez y buena prosa. No solo sus amigos sino también sus muchos lectores lo vamos a extrañar".
Diario El País, de España, (15/5/2012).


Així comença Aura, un dels llibres més llegits pels estudiants mexicans
Lees ese anuncio: una oferta de esa naturaleza no se hace todos los días. Lees y relees el aviso. Parece dirigido a ti, a nadie más. Distraído, dejas que la ceniza del cigarro caiga dentro de la taza de té que has estado bebiendo en este cafetín sucio y barato. Tu releerás. Se solicita historiador joven. Ordenado. Escrupuloso. Conocedor de la lengua francesa. Conocimiento perfecto, coloquial. Capaz de desempeñar labores de secretario. Juventud, conocimiento del francés, preferible si has vivido en Francia algún tiempo. Tres mil pesos mensuales, comida y recámara cómoda, asoleada, apropiada para el estudio. Sólo falta tu nombre. Sólo falta que las letras negras y llamativas del aviso informen: Felipe Moreno. Se solicita Felipe Moreno, antiguo becario en la Sorbona, historiador cargado de datos inútiles, acostumbrado a exhumar papeles amarillentos, profesor auxiliar en escuelas particulares, novecientos pesos mensuales. Pero si leyeras eso sospecharías, lo tomarías a broma. Donceles 815. Acuda en persona. No hay teléfono.
Recoges tu portafolio y dejas la propina. Piensas que otro historiador joven, en condiciones semejantes a las tuyas, ya ha leído ese mismo aviso, tomado la delantera, ocupado el puesto. Tratas de olvidar mientras caminas a la esquina. Esperas el autobús, enciendes un cigarrillo, repites en silencio las fechas que debes memorizar para que esos niños amodorrados te respeten. Tienes que prepararte. El autobús se acerca y tú estás observando las puntas de tus zapatos negros. Tienes que prepararte...dissabte, 12 de maig de 2012

LIP DUB PER LA LLENGUA A FERRERIES

El passat 21 d'Abril es va preparar al nostre poble un lip dub per la defensa de la llengua i la cultura de Menorca. Hi van participar molts alumnes d'aquest centre i també professors. Va ser un acte reivindicatiu i festiu  amb gent de totes les edats i amb l'adhessió de moltes entitats del poble. 


dimarts, 8 de maig de 2012

SELECCIÓ DE CARTELLS PARTICIPANTS AL CONCURS DE SANT JORDI

Aquí us deix una selecció dels cartells que enguany han participat al Concurs de Cartells per al Dia del Llibre. Esper que us agradin. Moltes gràcies  a tots els alumnes per la vostra feina!

diumenge, 6 de maig de 2012

EM FA GANES LLEGIR...


Roca, 2011  
768 pàgs.
ISBN: 978-84-9918-225-4
Precio: 24 €
Entrevista amb l'escriptor al Diari La Vanguardia 

“Es este un libro sobre la Primera Guerra Mundial. No es, sin embargo, un libro sobre qué fue esa guerra –es decir, sobre sus causas, su progreso, su final y sus consecuencias-; sino un libro sobre cómo fue. Lo que el lector encontrará aquí no son tanto factores como personas, no tanto procesos como impresiones, vivencias y estados de ánimo. Lo que he intentado reconstruir, más que el curso de unos acontecimientos, es un mundo emocional.

El lector seguirá de cerca a veinte individuos, personajes reales todos, por supuesto (no hay en este libro nada ficticio, su contenido se basa en los documentos de diversa índole que dichas personas dejaron), todos ellos rescatados del anonimato o del olvido, todos situados en las capas más bajas de la jerarquía.

Mayoritariamente se trata de gente muy joven, hombres y mujeres de apenas veinte años. De esta veintena de personajes dos caerán en combate, dos serán tomados prisioneros, dos se convertirán en héroes homenajeados, dos acabarán siendo, físicamente, unas piltrafas. Varios de ellos reciben la guerra con los brazos abiertos pero aprenden a aborrecerla; algunos la aborrecen desde el primer día; otro la ama de principio a fin. Uno de ellos perderá literalmente la razón y dará con sus huesos en un hospital psiquiátrico, otro no llegará a oír ni un solo disparo. Y así sucesivamente. Pese a todas las diferencias en cuanto a destino, roles, sexo y nacionalidad les une el hecho de que a cada uno de ellos la guerra les robó algo: la juventud, las ilusiones, la esperanza, la humanidad –la vida.

La mayor parte de estas veinte personas vivirán experiencias dramáticas y atroces; sin embargo, lo que se pretende enfocar es el lado cotidiano de la guerra. En cierto modo este texto es un pedazo de anti historia, lo que he querido ha sido reencauzar a sus elementos más atómicos e ínfimos, es decir, al individuo y sus vivencias, un acontecimiento que, se mire por donde se mire, hizo época.”
Peter Englund.


dimecres, 2 de maig de 2012

ART EN IMATGES

Openbank organitza un concurs per a estudiants que consisteix a combinar art i creació audiovisual. El guanyador s'emporta 5000€. 
Alguns dels millors classificats fins el moment són aquests:Bases del concurs
Concurs Videotalentos