diumenge, 29 d’abril de 2012

ESCULTURES AMB LLIBRES


dissabte, 28 d’abril de 2012

III PREMI DE MICRORELATS "PICASSO EN LLETRA"

 


El Museu Picasso i el projecte LletrA, de la Universitat Oberta de Catalunya, us conviden a participar al III Premi de microrelats "Picasso en lletra". Els relats no podran ocupar més de 1500 caràcters, espais inclosos i s'han d'enviar abans del 25 de maig. Consulteu les bases perquè hi ha quatre modalitats diferents segons l'edat.


Temàticament, s'han d'inspirar en algun d'aquests quadres del fons del Museu  Picasso de Barcelona:   
 


Retrat de la tia Pepa, 1896

Blanquita Suárez, 1917
         
Barraca de fira, 1900
Las Meninas (Infanta Margarita María, 1957)
 

dimecres, 25 d’abril de 2012

LA ESTRELLA, de Isabel Hierro i Javi Araguz

Títol: La Estrella
Autors: Isabel Hierro & Javi Araguz
Viceversa Editorial, 2011
317 pàgs.
18'50€
ISBN: 978-84-92819-74-4Ressenya: 
L'obra es situa en un planeta devastat fa segles per una gran catàstrofe al que anomenen el Linde, on continuen resistint uns pocs supervivents que han après a viure en un medi hostil on res no és mai igual. El planeta està en contínua transformació i només queden protegits uns pocs enclaus aïllats entre ells que s'anomenen Límits Segurs. Lan, la protagonista, és una jove que pertany al clan dels Salvia, que viu sola amb la seva mare perquè el seu pare fa molts anys que es va perdre fora dels límits de la seva zona. Ara, però, haurà de fer front al que més tem per culpa d'una terrible transformació del paisatge que acaba amb tot el seu poblat. Despertarà en el desert, tota sola i sense res per sobreviure però el seu caràcter valent i decidit l'empeny cap endavant, perquè té l'esperança de retrobar-se amb els seus.

Amb el que no compta és amb trobar-se pel camí un jove de la tribu dels Caminants, un clan nòmada acostumat a sobreviure en condicions adverses que arrossega la terrible maledicció de matar a tots aquells amb qui tenen contacte. La seva relació no serà fàcil, però els durs obstacles que han de suportar junts faran que entre ells neixi més que una amistat.

Obra de ritme àgil i lectura entretinguda, falla un poc en els diàlegs, que a vegades freguen massa els tòpics a l'hora de tractar els sentiments dels protagonistes. El final queda un tant obert i hi podria haver continuació encara que no s'anunciï en el llibre. El que sí que hi ha en projecte és una pel.lícula si es troba suficient finançament. Molt recomanable als lectors de gènere fantàstic.
Pàgina web del llibrellegir un fragment


dilluns, 23 d’abril de 2012

DIA DE LLIBRES

Com cada any, els llibres han estat els protagonistes en aquestes dades. 
Al nostre centre vam començar divendres 20 amb la celebració. En el temps de pati els alumnes van montar un punt de venda de llibres i roses de paper. També hi havia venda de menjars. Tot per arreplegar diners per al viatge de final de curs de 4t d'ESO.
També es van fer públics els guanyadors del II Concurs de Cartells per Sant Jordi per a la promoció de la lectura. Els nostres alumnes havien d'il.lustrar un fragment literari, una cançó, etc., escrits en català, castellà o anglès, que prèviament havien treballat en una assigatura.

Per una banda, hi va haver dos premis elegits per una jurat compost per dues professores, Marta Nebot i Eva González, i una representant d'ACOFE, Associació de Comerciants de Ferreries. Aquesta entitat va entregar dos vals de 30 € a gastar en material esportiu i educatiu als guanyadors.
En categoria d'Alumnes d'ESO, el cartell escollit va ser el de Paula Bagur, alumna de 3r.

En categoria d'Alumnes de Batxillerat la guanyadora va ser Júlia Janer, de 2n de Batxillerat.


Per altra banda, també els alumnes van tenir tot un dia per escollir els seus cartells preferits després de ser exposats per les parets de l'institut. Els alumnes més votats van rebre un llibre de regal.
 Els cartells més apreciats pels nostres alumnes van ser:
En la categoria d'ESO, fou escollit de nou el cartell de Paula Bagur i, en segon lloc, el treball fet per Aina Sempere.En la categoria de Batxillerat, van resultar escollits els cartells de Marina Goñalons i Marta Barber.
Aquí teniu unes imatges de les cinc guanyadores i dels alumnes assistents a l'acte.Una selecció dels cartells va ser repartida pels nostres alumnes als comerços i entitats del poble perquè la nostra intenció és que d'any a any s'animin a celebrar el dia del llibre tot omplint els seus mostradors de llibres.
Enguany ja han respost algunes tendes com podeu veure a les fotos. Des d'aquí volem donar-los les gràcies per la seva col.laboració.


Finalment, una altra activitat impulsada pel Departament de Llengua Catalana, va ser la lectura de fragments de poemes d'autors catalans com Salvat-Papasseit, Vicent Andrés Estellés, Martí i Pol o universals com Catul.
Aquí teniu unes imatges:
divendres, 20 d’abril de 2012

ENS VISITA L'ESCRIPTOR DE FERRERIES JOAN PONS

ACTIVITAT ORGANITZADA PEL DEPARTAMENT DE LLENGUA CATALANA DEL NOSTRE INSTITUT
 
El passat dia 4 d'abril ens visità l'escriptor ferrerienc Joan Pons per parlar-nos de la seua obra i més concretament de la novel·la La casa de gel, que han llegit els alumnes de 4t d'ESO i de 1r de Batxillerat. A continuació podeu llegir el text de presentació que va preparar Paula Márquez, de 4t.


Bon dia,


Som na Paula Márquez de 4t-ESO i tenc la sort de poder presentar avui l'escriptor Joan Pons. Així que benvingut i benvinguts! Ara ràpidament faré quatre cèntims sobre la seva trajectòria biogràfica i la seva producció literària.


Joan Pons –no faria falta que ho recordés- és un dels autors més reconeguts dins del panorama de la literatura catalana actual. Va ser justament Ferreries que el va veure néixer l’any 1960; I aquí visqué fins que decidí traslladar-se a viure a Barcelona, on va estudiar Filologia catalana. Tot i la seva condició d’expatriat, sempre ha mantingut un vincle molt fort amb Menorca, la seva gent, els seus costums i la seva història. De fet, algunes de les seves obres tenen un rerefons de clara inspiració menorquina com ara l’obra No cregui el que diuen de mi o La casa de gel.


Joan Pons és autor de més d’una desena de novel·les i també de relats breus, alguns d’ells traduïts al castellà i al rus. Recordaré només els títols de les novel·les més premiades, com ara:


-La casa de Gel, que va rebre el Premi de novel·la ciutat d’Alzira 2009 i que molts hem tingut el plaer de llegir aquest trimestre.


- No cregui el que diuen de mi, premiat amb el premi Francesc d’Albranca.


- Nàufrags, que va obtenir el premi Joan Ramis i Ramis l’any 1992 convocat per l'Ateneu de Maó i que, com a valor artístic afegit, va ser il·lustrat per la seva companya Tònia Coll, professora de belles arts a la Universitat de Barcelona.


És també autor d'altres obres no menys importants com Remant cap al Sol (Premi Joaquim Ruyra); Gossos de pluja (Premi Pollença de narrativa), El laberint de les girafes, molt ben considerada per la crítica, Sorra a les sabates i Homes sols (Premi Enciclopèdia catalana).


Per no allargar-me més, don la paraula a l’escriptor Joan Pons a qui escoltarem amb molta atenció i al qual agraïm que hagi acceptat de venir avui aquí amb tots nosaltres.


Deman un fort aplaudiment.dissabte, 14 d’abril de 2012

SILVIA PÉREZ CRUZ

Silvia Pérez Cruz, la que va ser veu de Las Migas, presentà ahir al Liceu de Barcelona el seu primer disc dedicat a la memòria del seu pare Castor, titulat 11 de novembre, en record al dia del seu naixement.  Cançons composades i arranjades per ella mateixa. Lletres pròpies i també poemes de Feliu Formosa, Maria Mercé Marçal i Maria Cabrera. Silvia Pérez canta en català, castellà o portuguès dins d'un estil difícil de definir caracteritzat per les arrels populars on es poden mesclar estils com el flamenc, el fado o les havaneres. Deix aquí algunes de les seves actuacions. Per als qui vulguin escoltar-la en més detall els recoman tant el darrer disc com En la imaginación, amb Javier Colina Trio, una revisió de clàssics de la música cubana. En la imaginación

dimecres, 11 d’abril de 2012

2 RETRATS DE LA GENERACIÓ FACEBOOK

 Acab de llegir dos llibres. El dos han estat publicats a Espanya en poc temps de diferència i coincideixen alhora de presentar el retrat en primera persona d'uns adolescents. El tractament que en fan de la joventut també té una certa semblança  perquè els  seus autors són encara molt joves i tenen encara molt fresques en la memòria les experiències i emocions viscudes als quinze anys. Ambdós fugen dels tòpics sentimentals que a vegades apareixen als llibres d'adolescents escrits per adults, on els records són sovint recreacions literàries que tenen poc de reals o viscudes. 

Els adolescents que protagonitzen els dos llibres també presenten similituds: es comporten de manera egoista i autosuficient, en les seves relacions el més important són els amics i comparteixen la mateixa incomunicació amb el món dels adults. Els dos s'expressen de manera irreverent, sense complexes, a vegades fins i tot, poden arribar a semblar insensibles o cruels. Però traspuen sinceritat.

Ben Brooks
Tanmateix, també es nota la diferència d'edat en què han estat escrites les dues novel.les. El primer Ben Brooks ho va fer als 17 anys,  i Joe Dunthorne va escriure el seu llibre als 25. 

Joe Dunthorne

Fes-te gran té molt de relat biogràfic, no hi ha darrera una gran planificació literària.  A manera de diari el seu protagonista, en Jasper, ens conta les seves experiències amb les drogues,la seva iniciació sexual caracteritzada per moments fugaços i sòrdids -amb alguna visita a portals porno d'internet incluida-,les hores de xerrameca passades amb els amics, les sortides de marxa nocturna, el seu complet desinterès pels estudis, etc. 
El llenguatge està totalment despoblat d'artificis, és espontani i fresc i els diàlegs entre personatges són moltes vegades insustancials, barroers, un pèl surrealistes i amorals, però a la vegada plens d'humor, de naturalitat. 
A Anglaterra el llibre no ha rebut bones crítiques de tothom: alguns sectors l'han considerat massa superficial, a altres no els ha agradat la seva manera de contar, sense prejudicis ni vergonya. Segurament els joves el trobaran molt entrentingut encara que el seu contingut no sigui gaire exemplar.

Títol: Fes-te gran
Autor: Ben Brooks
Editorial Empúries, 2011. En castellà, publicat a Blackie Books.
Traducció d'Ernest Riera
283 pàgs.
18€
EAN: 9788497877459

El segon llibre, Submarino, és una proposta menys "gamberra" però més treballada i complexa. El llibre va ser escrit el 2008 encara que ha tardat a arribar a Espanya i  ha aconseguit tan bona acollida entre públic i crítica que ja té una adaptació cinematogràfica. El protagonista és Oliver Tate, i està fet un embolic. Està pendent de la vida sexual dels seus pares de manera quasi obsessiva perquè té por que passin per uns mals moments i la falta de sexe troba que és un primer i clar símptoma d'aquesta crisi de parella. Espia la seva mare d'amagat, i també el seu veí, s'inventa visites amb un psicoterapeuta per tranquil.litzar als seus pares, amb els amics de l'institut fan la vida impossible a una al.lota grassoneta i lletja fins que aquesta canvia de centre, aconsegueix perdre la virginitat amb una companya de classe, Jordana, encara que no es coneguin massa ni comparteixin massa coses en comú... Oliver no respon al retrat d'un adolescent prototípic, però el seu caràcter introvertit tan singular el fan un personatge interessant i divertit.

Títol: Submarino
Autor: Joe Dunthorne
Editorial Suma de Letras, 2011
Traducció d'Isabel Murillo
421 pàgs.
17€
ISBN: 978-84-8365-275-6
 Fragment de Submarino

Fragment de Fer-se gran

Entrevista feta a Ben Brooks per a la revista Rockdelux

Article en El Periódico sobre els dos escriptors

dimecres, 4 d’abril de 2012

CONCURS DE FOTOGRAFIA "MOMENTOS DE LECTURA"

 La Fundació "Alonso Quijano" convoca el V Concurs de Fotografia relacionada amb la lectura. Els guanyadors veuran la seva fotografia al calendari de la lectura que fa cada any aquesta fundació. Animau-vos a participar.
A la seva pàgina us podeu descarregar les bases del concurs. Teniu en compte que el termini de presentació és el 30 d'Abril. Es poden enviar en format paper o format electrònic. El premi per al guanyador és un llibre electrònic Papyre.613.
Animau-vos a participar.