EL NADAL DE DYLAN THOMAS

Les festes de Nadal són una època contradictòria: es mesclen els sentiments d'al.legria, de celebració, amb els de soletat, o tristor. Sobretot quan un es va fent gran.
Per açò, a tothom li agrada tenir fillets alrededor en aquestes festes i escoltar-los mentre canten alguna nadala o fan la llista de reis. Contemplar els seus ulls brillants d'il.lusió ens dóna un cert consol, una certa pau interior.

Pintura de Peter Ross


Tots tenim records feliços de Nadal però les imatges i vivències d'un any es confonen amb les d'un altre i al final la nostra memòria recupera una estampa un poc difuminada pel temps en la que se mesclen cares, veus, olors... sense saber-ne destriar ben bé l'origen exacte.
Aquest sentiment és el que descriu Dylan Thomas al començament del seu llibre, on evoca com eren els dies de Nadal en un poblet de Gal.les a principi dels anys vint, tal com ell els va viure de petit:


"Tots els Nadals s'assemblaven tant, durant aquells anys que ara són passat, en aquell racó del poble de la costa els sorolls del qual ja s'han esvaït per sempre, llevat de la distant xerradissa de veus que de tant en tant encara sento durant uns segons abans d'adormir-me, que mai no puc recordar si és que nevà sis dies i sis nits seguits quan jo tenia dotze anys o si nevà dotze dies i dotze nits quen jo en tenia sis".


Unes poques pàgines que ens transporten a la infància de l'autor escrites en una prosa poètica carregada de melanconia no exempta  però de brins d'ironia.
Estampes màgiques atrapades en el temps com les caceres de gats, per encertar-los amb les bolles de neu; l'olor del rostit de capó i el púding; els contes explicats a la vora del foc;les cançons el vespre de Nadal; la tieta que aprofita per afegir un rajolí de rom al seu te perquè, al cap i a la fi, un dia és un dia...

Edita el llibre "El Cercle de Viena" amb il.lustracions de Pep Montserrat. És una edició bilingüe. La traducció és de Francesc Parcerisas.


Comentaris

Entrades populars