AMB MIRADA DE GOS

 
Ja fa temps que volia reunir en un escrit un grup de llibres que tenen en comú la figura del gos com a protagonista. Em va venir la idea al cap un dia que rellegia el Coloquio de los perros, una de les Novel.les exemplars de Cervantes.

1) Començam per una lectura d'altura, un clàssic com Cor de gos (1925) de Mijaíl Bulgákov, novel.lista i dramaturg rus que va viure entre 1891 i 1940. La novel.la va ser publicada pòstumament al 1969 i és una de les millors obres de l'autor. Narra els infortunis pels que passa un pobre gos de carrer, famèlic i malferit, recollit amorosament per un cirugià que farà amb ell dramàtics experiments: vol canviar-li la hipòfisi i les glàndules sexuals per les d'un home executat per assassí. Els resultats seran sorprenents. A través de tan estrambòtic argument, l'escriptor aprofitava per oferir una visió satírica i despiatada del règim soviètic (cita del llibre: N’hi ha que raonen de forma absolutament equivocada en pensar que el terror els pot ajudar. ¡No els ajudarà pas, ja pot ser de la mena que sigui, blanc, roig o fins i tot marró! El terror paralitza els nervis completament).


Club Editor, 1993
2)La segona lectura que vull proposar és Tumbuktú, de Paul Auster publicat en català per LaButxaca i en castellà per Anagrama. El llibre és una faula protagonitzada per Mr. Bones, des que era un quissó i va ser recollit per l'estrafolari Willy Christmas, poeta fracassat i rodamon trastocat per les drogues i el maig del 68 a qui el gos li farà de confident en els darrers dies de la seva vida. Mort el seu amo, completament sol i desamparat, el gos s'haurà de cercar la vida i emprendrà la recerca d'una nova família. El títol, Tumbuktú, va referència a un lloc màgic i ideal, un paradís no només somniat per Willy Christmas sinó també per aquest gos que ansia retrobar-se allà amb el seu antic amo.


3) No podia faltar en aquest recull La crida del bosc de Jack London, que presenta una història dramàtica de supervivència que amb els anys no perd gens de la seva força original. El protagonista és Buck, un gos que ha tingut una existència tranquil.la i mandrosa criat per una família benestant i que, de repent, veu com tot el que coneixia desapareix el dia que és pres per la força i venut en el nord per arrossegar trineus en plena època de la febre d'or. Amb ell viurem moltes peripècies, coneixerem la fam, el fred i la por i sentirem com es desperta l'instint salvatge que l'agermana amb els llops. 
Del mateix autor hem de recordar també Ullal Blanc, la història d'un llop que és domesticat per un home.


La Magrana, 2012
La Magrana, 2011

4)Laika, és una novel.la gràfica que ja vam comentar en aquest blog quan la vam comprar per a la nostra biblioteca. Narra la història agradolça d'una gosseta de carrer que va ser ensinistrada per a una missió espacial a l'URSS en l'època de Kruschev. Utilitzada amb finalitats propagandístiques, la pobra gossa va ser sacrificada en una missió que tothom sabia que no tendria retorn.
El llibre va rebre el prestigiós Premi Eisner a la millor novel.la gràfica juvenil en el 2008.

Glénat, 2007.
5) El llop, de Joseph Smith, va ser tota una sorpresa i un descobriment l'any passat quan el vaig llegir. Lectura ben singular que té el poder de clavar-te al sofà fins que no l'acabes. Darrera les passes d'un llop famolenc i envoltats d'un pasaitge hivernal i inhòpit, emprenem una carrera per a la supervivència a través dels sentits desperts de l'animal salvatge, d'aquest depredador despietat però també desesperat. El més pertorbador és que tot i els seus instints brutals, nosaltres els lectors l'arribam a sentir com a humà i li descobrim unes emocions impensables: la por davant la mort, la compassió, el dolor... Lectura absorbent i molt recomable.
Esplèndid article de Jacinto Antón sobre aquest llibre a El País.

Amsterdam, 2009
Mondadori, 2011

6) I ja per acabar volia fer referència a un llibre aparegut a l'editorial Siruela el 2008 i que jo encara no he llegit. L'argument però el fa molt recomable i la seva lectura pot ser molt assequible per a un lector jove. Es tracta de Wasserman: historia de un perro, de Yoram Kaniuk. Tal i com explica el resum de l'editorial, la novel.la conta com un gos es recollit del carrer per Talia, una jove de catorze anys, que el cura i que amb les seves mostres d'afecte l'ajuda a recuperar-se de l'estat de terror en què es trobava quan el van trobar sol i desvalgut. Però el gos té unes habilitats especials, impròpies d'un animal, i l'antic propietari no dubtarà a recòrrer a les amenaçes per tal de recuperar-lo.

Siruela, 2008.

Comentaris

Entrades populars