ELS LLIBRES DE MELINA MARCHETTA

Ha estat tot un descobriment, pura casualitat, topar amb aquesta escriptora australiana i la veritat és que m'ha agradat tant com escriu que ja estic esperant llegir algun llibre més d'ella.

No és senzill avui dia amb tants d'escriptors "ameteurs" tenir aquesta satisfacció interior que et neix quan saps que has fet una bona troballa. Perquè els lectors som com a caçadors de tresors i per trobar-ne algun a vegades hem de menjar molta arena pel camí. A més tenc la sensació que avui dia qualsevol es veu capaç d'escriure novel.la juvenil i això m'empipa molt. Primer, perquè n'hi ha que creuen que els joves no tenen criteri  i, segon, perquè el mercat està tant saturat de llibres-deixalla que després costa trobar els que realment valen la pena i més si no tenen la sort de tenir una editorial que en faci una bona promoció. I això trob que és el cas dels llibres de Melina Marchetta. L'editorial Molino hauria de fer un esforç per donar a conèixer als joves les obres d'aquesta escriptora i fins i tot haurien d'intentar recuperar el primer llibre seu, Buscando a Alibrandi, del que es va fer una pel.lícula fa uns anys. Tampoc estaria malament que alguna editorial s'animés a traduir els llibres al català.

Bé, anem a rallar ja dels llibres que he llegit. 

Títol: Finnikin de la roca
Autora: Melina Marchetta
Traducció de Noemí Risco
Editorial Molino, 2012
ISBN: 9788427201866
474 pàgs.
18 €


Novel.la de fantasia èpica que té com a personatges protagonistes a Finnikin i Evanjelin, una parella de joves que estan condemnats a trobar-se en un temps convuls i desgraciat des que el seu regne, Lumatere, va caure en desgràcia i els seus habitants van quedar sotmesos a una terrible maledicció. Passats deu anys d'aquells fets Finnikin i el seu guardià, Sir Topher, coneixeran Evanjelin, una jove misteriosa que amaga moltes coses però que té una sola determinació: tornar a Lumatere i tornar l'esperança a aquell regne perdut i als seus habitants.

No he volgut contar gaire de l'argument perquè és millor anar descobrint a poc a poc la història i els seus personatges. L'autora retrata molt bé l'espai, l'estat d'ànim dels personatges i juga amb dos plans temporals -el passat, la devastació de Lumatere, i el present, el retorn- sense que el lector es perdi o es desorienti.
 
Tal vegada alguns lectors acostumats a l'acció trepidant trobin que aquí hi falta un ritme més àgil però és que l'escriptora cuida molt la recreació de l'ambient i analitza amb molt de detall la manera de ser dels personatges perquè ens resultin únics i versemblants. A jo em recorda l'estil de Tonke Dragt, una mestra a l'hora de recrear històries èpiques i llunyanes. Un dia faré la ressenya aquí de l'excel.lent Carta al rei.

Per als que ja han llegit aquest primer volum, dir-los que ja s'ha publicat la continuació amb el títol de Froi del exilio, on seguim els passos d'un dels personatges més atraients del primer llibre, un orfe solitari, temperamental i impulsiu, però lleial fins a la mort a Evanjelin i Finnikin.El segon llibre que he llegit d'aquesta escriptora és una història molt diferent que fins i tot m'ha agradat més que Finnikin de la Roca

Títol: En el camino de Jellicoe
Autora: Melina Marchetta
Editorial Molino, 2012.
Traducció de Mar Vidal.
301 pàgs.
16 €
ISBN 9788427202306
Premiada amb el Michael L. Printz Award el 2009 a EEUU.Els que comenceu el llibre no desespereu al començament, persevereu encara que no entengueu res entre tants de personatges i les diferents veus de la narració. Que tampoc us despisti l'estranya guerra territorial que recreen els alumnes de Jellicoe...perquè el moll de l'os és un altre.
Encara que l'inici, al meu parer, no és gaire afortunat, aquest llibre amaga una història preciosa de superació i dolor.
M'ha sorprés molt que l'autora que havia escrit Finnikin de la Roca desplegant una gran dosi de fantasia i imaginació, fos la mateixa que la que ha escrit una història tant realista com En el camino de Jellicoe
La protagonista es diu Taylor i pel que sabem des del començament és una jove òrfena que viu en un internat i que  viu turmentada pels interrogants que envolten el seu passat. Des de fa anys que viu sota la protecció de Hannah, però quan aquesta també desapareix, a l'igual que la seva mare en el passat, tot comença a trontollar de nou i Taylor llavors només comptarà amb l'ajuda dels seus companys de "guerra", Jonah Griggs, Raffaela, Santangelo... tot i les diferències que hi ha entre ells.

I a la vegada que Taylor intenta estirar del fil per desembolicar la troca que envolta la seva vida, som lectors també d'un relat mecanoscrit on Hannah ha deixat memòria de les vides de cinc joves: Tate, Webb, Narnie, Jude i Fitz, que descobreixen en l'amistat la força per seguir vivint tot i la desgràcia que colpeix les seves vides.

Bé, esper no haver contant massa cosa d'aquest llibre però he pensat que no estava de més posar en antecedents als lectors que en un principi es poden sentir un poc perduts en una història tant complexa però tant emocionant.

I, finalment, i ja per acabar...Em queda encara per llegir Salvando a Francesca, publicat per ara a Círculo de Lectores i que té continuació ja en anglès (The Piper's Son).

Pel poc que sé es una història realista sobre una al.lota envoltada d'un drama familiar que es veu obligada a canviar d'amigues i de col.legir i començar de nou.
A veure...Comentaris

Entrades populars