2 RETRATS DE LA GENERACIÓ FACEBOOK

 Acab de llegir dos llibres. El dos han estat publicats a Espanya en poc temps de diferència i coincideixen alhora de presentar el retrat en primera persona d'uns adolescents. El tractament que en fan de la joventut també té una certa semblança  perquè els  seus autors són encara molt joves i tenen encara molt fresques en la memòria les experiències i emocions viscudes als quinze anys. Ambdós fugen dels tòpics sentimentals que a vegades apareixen als llibres d'adolescents escrits per adults, on els records són sovint recreacions literàries que tenen poc de reals o viscudes. 

Els adolescents que protagonitzen els dos llibres també presenten similituds: es comporten de manera egoista i autosuficient, en les seves relacions el més important són els amics i comparteixen la mateixa incomunicació amb el món dels adults. Els dos s'expressen de manera irreverent, sense complexes, a vegades fins i tot, poden arribar a semblar insensibles o cruels. Però traspuen sinceritat.

Ben Brooks
Tanmateix, també es nota la diferència d'edat en què han estat escrites les dues novel.les. El primer Ben Brooks ho va fer als 17 anys,  i Joe Dunthorne va escriure el seu llibre als 25. 

Joe Dunthorne

Fes-te gran té molt de relat biogràfic, no hi ha darrera una gran planificació literària.  A manera de diari el seu protagonista, en Jasper, ens conta les seves experiències amb les drogues,la seva iniciació sexual caracteritzada per moments fugaços i sòrdids -amb alguna visita a portals porno d'internet incluida-,les hores de xerrameca passades amb els amics, les sortides de marxa nocturna, el seu complet desinterès pels estudis, etc. 
El llenguatge està totalment despoblat d'artificis, és espontani i fresc i els diàlegs entre personatges són moltes vegades insustancials, barroers, un pèl surrealistes i amorals, però a la vegada plens d'humor, de naturalitat. 
A Anglaterra el llibre no ha rebut bones crítiques de tothom: alguns sectors l'han considerat massa superficial, a altres no els ha agradat la seva manera de contar, sense prejudicis ni vergonya. Segurament els joves el trobaran molt entrentingut encara que el seu contingut no sigui gaire exemplar.

Títol: Fes-te gran
Autor: Ben Brooks
Editorial Empúries, 2011. En castellà, publicat a Blackie Books.
Traducció d'Ernest Riera
283 pàgs.
18€
EAN: 9788497877459

El segon llibre, Submarino, és una proposta menys "gamberra" però més treballada i complexa. El llibre va ser escrit el 2008 encara que ha tardat a arribar a Espanya i  ha aconseguit tan bona acollida entre públic i crítica que ja té una adaptació cinematogràfica. El protagonista és Oliver Tate, i està fet un embolic. Està pendent de la vida sexual dels seus pares de manera quasi obsessiva perquè té por que passin per uns mals moments i la falta de sexe troba que és un primer i clar símptoma d'aquesta crisi de parella. Espia la seva mare d'amagat, i també el seu veí, s'inventa visites amb un psicoterapeuta per tranquil.litzar als seus pares, amb els amics de l'institut fan la vida impossible a una al.lota grassoneta i lletja fins que aquesta canvia de centre, aconsegueix perdre la virginitat amb una companya de classe, Jordana, encara que no es coneguin massa ni comparteixin massa coses en comú... Oliver no respon al retrat d'un adolescent prototípic, però el seu caràcter introvertit tan singular el fan un personatge interessant i divertit.

Títol: Submarino
Autor: Joe Dunthorne
Editorial Suma de Letras, 2011
Traducció d'Isabel Murillo
421 pàgs.
17€
ISBN: 978-84-8365-275-6
 Fragment de Submarino

Fragment de Fer-se gran

Entrevista feta a Ben Brooks per a la revista Rockdelux

Article en El Periódico sobre els dos escriptors

Comentaris

Entrades populars