LA PREGUNTA DE LAS DIEZ DE LA NOCHE, de Kate de Goldi

Títol: La pregunta de las diez de la noche
Autora: Kate de Goldi
Editorial Mondadori, 2011. Col.lecció "Reservoir books".
Traducció d'Ignacio Gómez Calvo.
286 pàgs.
15'90€
ISBN: 9788439724599
A partir de 12 anys (lectors avançats)
Premiada amb el Reader’s Choice Award de 2009 (Nova Zelanda)RESUM:
El que li agrada més a Frankie Parsons són les rutines de cada dia. És un adolescent sensible, carregat de dubtes i aprensions típiques d'un hipocondríac. Repetir les mateixes coses cada dia li aporta seguretat, la falsa sensació que viu a un món quadriculat que pot manejar sense sorpreses desagradables.
Cada dia va a l'institut acompanyat de Gigs, el seu amic, amb qui comparteix temes de conversa, l'afició pel críquet i un idioma secret que ells anomenen "chilun". Camí de l'escola passen per davant de les mateixes cases, veuen el mateix ca salsitxa, intercanvien la paraula clau amb Cassino, el conductor a l'autobús...
I cada dia a les deu de la nit Frankie entra a l'habitació de la mare i li demana alguna cosa que el neguiteja, que li impideix dormir. Cada nit la mare calma les seves pors, apaivaga la seva angoixa davant els interminables perills que omplen cada racó del seu cap en la foscor.
Tota aquesta monotonia plàcida i gris canvia per a Frankie quan arriba una al.lota nova a l'institut, una jove carregada de preguntes, independent i valenta, que farà trontollar les poques seguretats que tenia en Frankie. Davant la mirada curiosa de na Sidney, Frankie haurà d'admetre que li queden unes quantes coses per resoldre a la seva vida, començant pels motius que impideixen sortir de casa a la seva mare i el fet que ningú a la seva família en ralli. Tot el que creia tenir controlat ara es desbarata i Frankie no sap on agafar-se, no sap trobar respostes ni la solució als seus problemes.

Ens trobam davant una novel.la que aposta per la construcció dels personatges, que no plany cap detall que pugui ajudar a fer més versemblant l'univers que els envolta. L'autora s'estén en fets i anècdotes d'aparença insignificant però a poc a poc va desplegant la trama de fons del llibre, la història d'un al.lot ple d'inseguretats i pors, incapaç d'afrontar els problemes adults però que al final comprén que madurar a vegades és acceptar les coses tal com venen sense acabar d'entendre-les, sense trobar solucions màgiques per a tot. 
Lectura no apta per a impacients o amants de l'acció. Relat de sentiments i reflexions que pot agradar a grans i joves per igual. 
Jo diria que va en la línia d'altres llibres anomenats per la premsa especialitzada "crossover", lectures que volen rompre barreres generacionals com ja van fer Jasper Jones, Nada, de la col.lecció "La biblioteca furtiva" de Seix Barral. També em recorda "La meva germana viu sobre la llar de foc" o "L'evolució de Calpúrnia Tate". Com diu el Blog de ressenyes infantils i juvenils El Petit Príncep "són lectures que exploten la faceta juvenil dels lectors adults, per una banda, i per altra tracten els joves com les persones intel.ligents que són".Comentaris

Entrades populars