dimarts, 29 de novembre de 2011

EM FA GANES LLEGIR...

 


Llibre que crea controvèrsia:

dimecres, 23 de novembre de 2011

GRACELING, DE KRISTIN CASHORE

Autora: Kristin Cashore
Títol: Graceling
En català, editorial Empúries, 2009. 
Traducció: Imma Estany, David Fernández i Mariona Barrera
ISBN: 978-84-9787-421-2
424 pàgs.
20 €
En castellà, editorial Roca.
A partir de 14 anys.
Primer volum d'una sèrie titulada "Els set regnes", encara que aquesta informació no figuri a la coberta en català.
Graceling és el primer llibre de l'autora Kristin Cashore.

Ressenya:
Feia dies que no m'enganxava tant a un llibre com ho he fet amb aquest. Supós que l'he disfrutat més perquè acabava de llegir un parell de llibres d'aquells que deixes començats per damunt de qualsevol taula mig oblidats (només recoman el darrer de Tim Bowler, Última llamada, als grans fans de la temàtica paranormal).
Graceling no és una novel.la recent, de fet ja fa un parell d'anys que es va publicar i si no ho he vist malament crec que fins i tot ja té continuació (publicada el 2010 en castellà amb el títol de Fuego) però aquestes darreres setmanes m'ha costat trobar un llibre que m'hagi agradat prou per fer-ne una ressenya. 

La novel.la podríem dir que pertany al gènere d'aventures i al fantàstic. Hi ha personatges amb poders especials, lluita, amor, viatge... i un ritme prou trepidant perquè no faci ganes deixar el llibre. No és un llibre per satisfer inquietuds intel.lectuals però ja va bé de tant en tant evadir-se de tot amb una bona història com a vegades feim en el cinema amb una bossa de crispetes.


La protagonista és una heroïna de nom Katsa, és una graceling, una persona amb un poder especial, una gràcia, i com tots els gracelings té un ull de cada color. Ella creu que el seu do natural és el de matar i amb aquest propòsit l'ha estat utilitzant el seu oncle, el rei Randa. Però prest començarà a qüestionar les seves accions, i s'adonararà que a part de lluitar també es pot enamorar. El culpable de tot això és un altre graceling, un misteriós príncep procedent d'un regne llunyà, Liènid. Amb ell començarà un viatge ple d'aventures i perills i descobrirà que el seu do real és el de la superviència. I que davant d'ells hi ha un terrible adversari, el rei Leck de Montmar, capaç de manipular les ments dels que té al seu voltant i de cometre actes terribles i sanguinaris.

Primer capítol de Graceling


Primer capítol de Fuego 
Blog de l'autora

diumenge, 20 de novembre de 2011

REACCIONS EN CADENAWWF dominoes from Celine&Yann on Vimeo.

dissabte, 12 de novembre de 2011

FIRA DEL LLIBRE EN CATALÀ, ALAIOR 2011

Amb menys pressupost que altres anys s'ha cel.lebrat aquest cap de setmana la Fira del llibre en català en el Convent de Sant Diego a Alaior. A part de la participació d'autors menorquins com Pau Faner o Joan Pons, enguany s'ha retut un homenatge al poeta alaiorenc, Ponç Pons, designat Escriptor de l'Any pel Govern de les Illes Balears.

 Llibreria Catalana (Maó), Llibreria Fundació (Maó), Jocs (Maó), Sa Llibreria (Ferreries), Torre de Papel(Ciutadella), Llibreria Pau (Ciutadella) i Juguettos (Ciutadella) conformen els expositors participants. Menys que en edicions anteriors. 
Després de passar-hi aquest capvespre present aquí alguns dels títols que m'han cridat l'atenció dins l'apartat de novel.la juvenil i còmic. Esper penjar alguna ressenya més endevant si tenc oportunitat de llegir-los:


divendres, 11 de novembre de 2011

DONDE LOS ÁRBOLES CANTAN, DE LAURA GALLEGO

Autora: Laura Gallego
Títol: Donde los árboles cantan
Editorial SM, 2011.
En català: editorial Cruïlla.
477 pàgs.


Ressenya del llibre: Laura Gallego és sens dubte un dels principals referents de la literatura juvenil a Espanya i a vegades, precisament per això, les seves obres venen precedides de massa rebombori mediàtic... Que si presentacions multitudinàries, que si cues interminables de fans esperant un autògraf de l'escriptora, que si comentaris d'especialistes reputats comparant-la amb Stevenson o Dumas... I a mi tot això, en lloc d'atreure'm em produeix el fenomen contrari. Però bé, he llegit el llibre, he passat unes hores molt entretingudes i així ho he de contar.
Per mi no és el millor llibre de Laura, el món de Memòries d'Idhun i els seus personatges encara em segueixen semblant molt més enigmàtics i atraents. En aquest cas, Laura ha optat per un escenari medieval molt ben recreat, encara que pel meu gust ha desaprofitat l'escenari màgic que li oferia el bosc. La trama i el suspens els domina com a pocs escriptors però a vegades la novel.la cau en massa tòpics. Quins bàrbars tant dolents! La relació entre Viana, filla del Duc de Rocagrís, i Robian de Castelmar no desperta gaire curiositat en el lector. Sí que m'ha semblat molt millor l'entrada en escena d'un tercer personatge,  Uri, tal vegada per l'element de màgia i misteri que suposa, terreny en què tan bé es mou Laura Gallego. La relació entre els dos personatges, de móns tant diferents, és un dels alicients del llibre. També m'ha agradat el final, amb ressons de llegendes antigues com si Laura volgués rendir tribut als relats orals en boca de juglars.
Abans d'acabar també he de dir que l'edició del llibre és excel.lent, amb uns gravats en blanc i negre que dibuixen brancatges i fulles tot creant la imatge de boscos misteriosos i remots.
De l'argument no en dic gaire cosa, primer perquè es pot trobar en moltes pàgines i segon perquè us deix aquí un enllaç de l'editorial i una vídeo del llibre.

dimecres, 9 de novembre de 2011

CONCLUSIONS DE LA CONVERSA PEDAGÒGICA

El curs passat un grup de mestres de Primària i Secundària van participar en unes trobades  organitzades pel CEP per intercanviar les seves impressions  sobre el món de la LIJ a partir de la lectura i comentari d'alguns llibres. Jo no hi vaig poder assistir però vaig poder seguir la seva feina gràcies a la invitació d'Inma Paltor que em permetè entrar al moodle del curs. En finalitzar les converses van publicar aquestes interessants conclusions:

  A través de la lectura ens fem contemporanis de tots els homes i ciutadans de tots els països”.


Durant el curs 2010-11 s’ha desenvolupat una conversa pedagògica sobre literatura infantil i juvenil. Hi hem participat una quinzena de mestres de primària i secundària, que, a partir de la lectura de llibres concrets, hem encetat interessants debats sobre l’animació a la lectura, els valors que transmeten les obres literàries, les biblioteques escolars i públiques, algunes propostes didàctiques, el plaer de llegir i el de compartir les nostres lectures.
En aquesta conversa pedagògica hem parlat de les idees i els valors que moltes vegades els mestres volem transmetre als nostres alumnes i que arriben molt poc als nostres fillets i filletes quan surten de la boca del mestre en forma de sermó i, per això, més val recórrer a un conte, a una historieta, a una pel·lícula... Aquí podem trobar el valor i el poder de la literatura infantil, juvenil o per adults. Fa falta que el mestre conegui i tengui al seu abast prou materials, prou llibres, prou recursos i que en algun curs de primària es comenci a donar importància i es treballi la recerca de les idees que podem trobar moltes vegades en la literatura. Les obres literàries transmeten valors i contravalors, trobam personatges herois i dimonis, éssers humans amb vergonya, por, timidesa, enveja (els nostres “dracs”...) amb els quals ens identificam i als quals arribam a estimar o odiar. Aquests conceptes es poden treballar a l’aula afavorint una reflexió que permeti als alumnes aprofundir-hi, així el llibre es converteix en un element generador de debats, d'idees i de pensaments: en un “agitador de consciències”.
La literatura a l’escola té un grandíssim valor i aquest argument, no per més "trillat" i més tòpic, té menys sentit. Les lletres no només poden ser una font de plaer i de diversió en el plànol més lúdic, sinó que, quan expliquem a un jove a classe figures com Shakespeare, Ausiàs March o Dante... realment ens adonem de la transcendència del que tractem? Aquests autors es pot ben bé dir que han canviat la vida de molta gent, i només perquè xerrem d’ells a les aules, és un motiu perquè la figura del professor estigui més reconeguda encara del que ja ho està.
Sobre els llibres que hem llegit, hem trobat llibres bons per ser llegits pels infants i d’altres perquè els escoltin llegits pel mestre o l’adult, i n’hi ha d'interessants pel que poden engrescar als alumnes poc llegidors, més que pel que expliquen. N’hi ha d’altres de gran bellesa i delicadesa narrativa com L’home que plantava arbres, un llibre recomanable per a qualsevol edat. Per tant, cadascú ha de trobar aquell conte que li permeti treballar amb més profunditat i ampliar i treure’n tot allò que pugui.
 

diumenge, 6 de novembre de 2011

EN EL MAR HI HA COCODRILS

Títol: En el mar hi ha cocodrils. La història real d'Enaiatollah Akbari.
Autor: Fabio Geda
Editorial La Galera, Col.lecció Bridge, 2011
Traducció: Xavier Solsona
206 pàgs.
16'95€
En castellà, publicat per Editorial Destino.
A partir de 14 anys.


Aquest llibre basat en fets reals com bé diu la portada ens conta la terrible història de superació d'un fillet afganès que es veu obligat a sobreviure tot sol només amb set anys i que empès per la necessitat i el desig de fugir  cap a un món millor aconsegueix arribar a Itàlia i establir-se amb una família, després de passar per Iran, Turquia i Grècia.
Tot comença quan la seva mare fuig amb ell des de Nava, un poblet a la montanya de la província de Ghazni (Afganistan) fins a Pakistan per salvar-lo d'uns talibans, que per un deute del seu pare mort el volen esclavitzar. Ell i la seva família pertanyen a l'ètnia hazara, poble emparentat amb els mongols i de religió xiïta, històricament perseguit pels talibans i pashtuns per ser una branca minoritària a l'Afganistan. La mare el deixa sol i torna al seu poble on havia deixat dos fillets més.
Anaiatollah comença a partir de llavor una terrible lluita per la supervivència havent de fer front a tot tipus de feines i perills, fregant més d'una vegada la mort de molt a prop.

 Tràiler sobre el llibre

Entrevista a Enaiatollah

L'escriptor Fabio Geda va néixer a Torí, el 1972. Treballa amb menors en risc d'exclusió social i com a animador cultural. També col.labora en diverses fundacions culturals i publica els seus articles al diari italià La Stampa.
Van ser  hores i hores de conversa entre l'escriptor i Enaiatollah fins a bastir la narració del llibre. Una història de les vivències personals d'un fillet afganès però també una història del nostre temps, que retrata no només la realitat d'un país, Afganistàn, sinó també la mirada plena de tòpics i prejudicis del món occidental.

dimecres, 2 de novembre de 2011

LA VIDA EN UN DIA, UN EXPERIMENT GLOBAL

Amb la producció de Ridley Scott i dirigit per Kevin McDonald, aquest documental és una selecció dels vídeos de milers d'usuaris de Youtube d'arreu del món que van participar en un projecte ben original: contar el que havien fet el 24 de juliol de 2010.
Entre els diferents testimonis es va escollir el d'una filleta catalana, Virgínia, que forma part d'un grup casteller com a enxaneta:
Aquí teniu el documental sencer: