divendres, 24 de juny de 2011

EL LIBRO DE LAS COSAS PERDIDAS, DE JOHN CONNOLLY

Títol: El libro de las cosas perdidas
Autor: John Connolly
Ediciones Oniro, 2008
375 pàgs. + Notes finals
16€
ISBN: 9788497543149
El llibre ens conta la història de David, un fillet de 12 anys que ha de fer front a la mort de la seva mare i als difícils temps de la 2a Guerra Mundial. El pare de David, un reputat professor de Matemàtiques passarà a treballar com a descodificador dels missatges alemanys i prest trobarà, a més, una altra dona. David no veu amb bons ulls aquesta nova companya perquè té por que vulgui substituir la seva mare. I encara l'odia més quan queda embaraçada i el pare decideix que vagin a viure tots junts. David, incapaç d'afrontar tants canvis en tant poc temps es reclou en els llibres i comença a viure estranyes experiències paranormals: llibres que li rallen, la presència amenaçadora de l'Home Torçut...  Realitat i fantasia comencen a mesclar-se. Descubreix a més, que a la mateixa casa on viu, un fillet i una filleta van desaparèixer ara fa molts anys. El dia en què un avió alemany s'estavella en el pati de casa seva, David es refugia en el forat que queda en el tronc d'un gran arbre i allà descobrirà el camí a un món ple d'aventures i perills,amb  ésser terribles com els loups, homes llops, bèsties devoradores d'homes, dónes caçadores o vampireses... Un món on la lluita entre el bé i el mal és un combat terrible a vida o mort.
Connolly fa un homenatge amb el seu relat als contes clàssics tradicionals que tots coneixem des de petits, com el de Caputxeta o Hansel i Gretel, per reconvertir-los en històries renovades i perturbadores que fan inquietar al lector.
No és una lectura apta per als joves que cerquen històries de realisme social.Tot el llibre és un desplegament de fantasia, d'imaginació, a la vegada que una faula moral.

(Dublin, 1968). Autor irlandès  de novel.la negra, especialment conegut per la saga protagonitzada pel detectiu Charlie Parker.  Els seus relats darrerament han anat adquirint una veçant paranormal.

dimecres, 15 de juny de 2011

CANAL 33. QUÈQUICOM: Menorca, mosaic de biodiversitat

Fem un recorregut per l'illa de Menorca, un mosaic de la biodiversitat. Pere Renom i Cari Pardo ens mostren les imatges de la gran varietat de paisatges, entre els que destaquen els murs de pedra seca, d'espècies animals, i la resistència d'una economia tradicional que han fet que l'illa hagi estat declarada reserva de la biosfera per la UNESCO.
http://blogs.tv3.cat/quequicom 

dimarts, 14 de juny de 2011

SUBSOL, D'UNAI SISET

Títol: Subsòl
Autor: Unai Siset
Ed. Bromera,2010
ISBN: 9788498247978
16€ 
A partir de 16 anys 

Unai Siset no existeix. Vull dir, no té forma corpòria. Unai Siset és el nom que han escollit set escriptors per presentar-nos aquest llibre, un divertiment consistent a fabular sobre la vida d'algun dels personatges de la imatge de la portada. Crear un personatge a partir d'una cara amb blanc i negra. Un repte literari que han acceptat Pasqual Alapont, la ciutadallenca Esperança Camps, Àlan Greus, Urbà Lozano, Vicent Usó, Vicent Borràs i Manuel Baixauli.  
El punt de partida per a tots ells és aquesta imatge del metro de París feta per Peter Turnnley, que serà el pretext per donar-nos a conèixer una porció de les vides d'unes persones anónimes que com tots nosaltres amagen pors i frustracions, passions i ambicions, vivències dissortades i secrets... Cadascun amb un nom. Andrea Couto Fontana que deixa Galícia i viatja a París a la recerca d'un germà bessó desconegut, Antonio, amb qui compartirà vagó de metro sense arribar a saber que és el seu germà el que té a pocs metres d'ell; Henri Giscard, cansat de decebre el seu pare, que no és altre que el propi President de la República, vol demostrar-li que ja està preparat per al poder, i s'embarca en una estranya missió com si fos un joc d'espies, disfressant-se, per no ser reconegut, amb una americana de botons daurats comprada a les galeries Lafayette i viatjant en metro amb un maletí carregat de diamants; Jules, que ajuda al seu amic Pierre, a escapolir-se d'una violació; Avram, condemnat a seguir els passos d'Abraham Lincoln, etc.

Tràiler del llibre:


dijous, 9 de juny de 2011

EM FA GANES LLEGIR...

Fragment del text de la contraportada: 

El 13 de maig de 1506 Michelangelo Buonarroti, l’home del Renaixement, desembarca a Constantinoble convidat pel soldà Baiazet per dissenyar un pont sobre el Cor d’Or. 

A Constantinoble, seguirem les passes del genial escultor i arquitecte, coneixerem les dificultats que entranya tot procés de creació i les rivalitats entre els artistes de l’època, alhora que ens submergirem en aquesta ciutat màgica i ens deixarem seduir pels plaers d’Orient: els perfums, les espècies, els paisatges i els seus habitants…

 Primeres pàgines

 

Mathias Enard va néixer el 1972 a Niort, França. Després de cursar estudis d'àrab i persa, i passar llargues estades a l'Orient Mitjà, s'estableix a Barcelona l’any 2000, on participa activament en diverses revistes culturals. Membre del consell de redacció de la revista Inculte, de París, el 2005 va ser escollit escriptor resident a la prestigiosa Villa Medici a Roma i va exercir de professor d'àrab a la Universitat Autònoma de Barcelona.
És autor de tres novel·les: La perfecció del tir (2004),Remuntant l'Orinoco (2006) i Zona (2009) i ha guanyat diversos premis, entre els quals cal destacar el premi de la Francophonie 2004. També ha estat escollit entre els deu millors autors francesos de menys de quaranta anys per la revista Technikart. 

dimecres, 8 de juny de 2011

AVISHAI COHEN: ALFONSINA Y EL MAR

Fa tot just un mes Avishai Cohen va visitar Menorca convidat per l'Associació de Jazz Obert. El concert es va celebrar al Teatre Principal de Maó i va acabar amb aquesta peça: Alfonsina y el mar, una cançó composada pels argentins Ariel Ramírez y Félix Luna, tot recordant l'escriptora Alfonsina Storni, que es va suïcidar el 1838 ofegant-se a la platja de Mar de Plata. Aquesta cançó tan popular a Hispanoamèrica ha estat interpretada de moltes maneres i per molts de cantants. Destaca especialmente la versió de Mercedes Sosa però podem trobar versions de Nana Mouskouri, Alfredo Kraus, Andrés Calamaro, Miguel Bosé, etc. Malgrat tot, l'emoció que aconsegueix Avishai Cohen amb el seu violoncel al meu parer és  difícil de superar. 

diumenge, 5 de juny de 2011

MAÑANA CUANDO LA GUERRA EMPIECE, JOHN MARSDEN

D
Títol: Mañana, cuando la guerra empiece.
Autor: John Marden
Editorial Molino, 2011
348 pàgs.
17€
ISBN: 9788427200760
Primera d'una exitosa sèrie de novel.les escrites per John Marsden a partir de 1993 i que ara ha tornat a editar-se en motiu de l'adaptació cinematogràfica. Fins al moment, existia una edició ja descatalogada feta per SM, dins la col.lecció Gran Angular amb una portada horrible que no feia gaire ganes de llegir i que es pot trobar encara a alguna biblioteca:


Set amics, nois i noies, surten d'acampada uns dies i després de passar unes estones idíl.liques en un remot indret conegut com a l'Infern, descobreixen en tornar a les seves cases que el seu país ha sofert una terrible invasió i que tots els seus familiars estan retinguts en una espècie de campament situat a la plaça del seu poble, Wirrawee. I els nostres joves herois decideixen oposar resistència  i lluitar per recuparar les seves famílies convertint-se en patriotes soldats.

Novel.la per a lectors pocs exigents. Entretinguda però amb molts de tòpics, canvis de registre inadequats i alguns elements inversemblants, començant per la increïble invasió a mans d'unes misterioses tropes estrangeres que quasi serien més creïbles si fossin al.lienígenes. 
Sense saber que s'havia fet una pel.lícula basada en el llibre, mentre llegia la novel.la m'imaginava la història com una típica  peli americana de bons i dolents, d'ells o nosaltres. En lloc de Harry el Sucio, aquí tenim un grup d'adolescents en plena febre hormonal, que entre tirs i bombes, es confessen els seus dubtes amorosos. No ho sé, tot plegat, pot servir com a distracció a la platja però res més. Com a únic punt positiu, podria destacar el fet que la protagonista i líder del grup sigui no un mascle tipus Rambo sinó una aguerrida jove capaç de provocar explosions , disparar escopetes o de conduir camions cisternes, bulldozers i el que es posi per davant.
Per als que encara teniu ganes de saber més detalls  aquí us deix el tràiler de la pel.lícula:divendres, 3 de juny de 2011

JUNTS, D'ALLY CONDIE


Títol: Junts
Autora: Ally Condie
Traductor: Jordi Vidal
La Galera, 2011. 
En castellà, editat per Montena. Traducció de Rosa Pérez.
ISBN 9788424635787
14'90€


Segurament us sonarà aquest inici: imaginau una societat perfecta que controla tots els actes dels seus habitants. "Un món feliç" on els homes i dones viuen sense massa preocupacions però sota un ferm control d'un govern que exigeix del seu poble una obediència absoluta. Cassie, la protagonista, mai no s'ha qüestionat les decisions de les autoritats,i per això espera il·lusionada , complerts els 17 anys, l'arribada d'una vetllada molt especial, en la qual li adjudicaran la parella amb qui compartir la seva vida. En la societat on viu ningú es planteja què menjar, què fer, a qui estimar, perquè tot està ja decidit. Fins i tot l'edat de morir.
Però per culpa d'un problema informàtic, Cassey es trobarà amb dues parelles assignades: dues cares que ella coneix bé.   El cor de la jove es debatrà entre l'estimació que sent per Xander, el seu amic de la infància i l'estranya atracció que l'arrossega cap a Ky, un jove amb un misteriós passat, que va ser adoptat anys enrera per una parella del seu mateix districte. 
Aquest és el punt d'inici d'un relat futurista que no inventa res nou, un govern tirànic, una jove heroïna que es voldrà alliberar de les seves cadenes i lluitar pel seu amor, etc. Malgrat això, l'autora, Ally Condie, aconsegueix  amb unes dosis justes d'emoció i tensió atrapar l'atracció del lector, fent-li passar una estona molt entretinguda.
Llàstima que, com molts altres llibres d'aquest estil, la història quedi interrompuda i haguem d'esperar dos volums més. Continua la moda de les trilogies. 
M'haureu de perdonar l'atreviment si al principi he relacionat aquesta novel·la amb "Un món feliç", d'Aldous Huxley. Ja sé que és un pèl arriscat. Però és que crec que l'autora vol que ho tinguem present. En  moltes ocasions és com si ens faci l'ullet, com quan ens ralla de les pastilletes de colors que tots porten damunt, o de les salvatges províncies exteriors rebels a la Societat... També té ressons d'un altre clàssic de ciència ficció, Fahrenheit 451, de Ray Bradbury. L'avi de la protagonista abans de morir li fa un valuós regal: uns versos prohibits de Dylan Thomas, que la jove haurà de memoritzar davant el perill de conservar el paper on està escrit.

Deixant de banda aquestes referències literàries, models per a tants d'escriptors, a mi aquesta novel·la d'Ally Condie em recorda molt, per l'argument, pel disseny de la portada, pel títol, a dues recents trilogies:
Els Jocs  de la Fam de Suzanne Collins i la saga d'Scott Westerfeld, començada amb Traïció. 
 Els jocs de la fam plantegen un món també fortament jerarquitzat, sotmés a la tirania del Capitoli i dividit en districtes. La protagonista és Katniss, una jove valenta i rebel que es veurà obligada per salvar la seva germana petita, a participar en un terrible concurs on 14 concursants, tots ells adolescents, s'hauran de jugar la vida en un territori hostil, sense normes, mentre s'enregistra el seu patiment per fer crèixer les audiències. L'objectiu: matar-se entre ells fins que només hi quedi un únic supervivent.
La trilogia d'Scott Westerferld té com a protagonista també una al·lota, la Tally, que espera amb ànsia complir els 16 anys per covertir-se en "perfecta", com programa el seu estat. Tot es complica quan coneix la Shay i aquesta la posa en contacte amb un grup clandestí que sospita que darrera aquestes operacions estètiques hi ha un motiu ocult: la voluntat del govern d'anul·lar la identitat de les persones per tal d'amansir-les i dominar-les. Ja vaig comentar aquesta trilogia fa un temps, en la ressenya d'un altre llibre de ciència ficció molt recomanable La declaración, de Gemma Malley (Salamandra): http://bibliotecaiesbielmarti.blogspot.com/2010/10/la-declaracion.html


   

dijous, 2 de juny de 2011

LEONARD COHEN: PREMI PRÍNCIPE DE ASTURIAS DE LAS LETRAS 2011


Decadent, irònic, amarg, combatiu, el joglar del cor, són alguns dels apelatius que han utilitzat per descriure aquest cantant canadenc, un dels meus preferits, que ara ha vist reconeguda la seva feina amb el Premi Príncipe de Asturias, però a qui no li fan falta aquests reconeixements oficials perquè ell tot solet, amb la seves cançons, ja ens ha guanyat des de fa molts anys.

L'editorial sevillana Fundamentos ha publicat la lletra de les seves cançons en dos volums.