dimarts, 22 de febrer de 2011

EM FA GANES LLEGIR...

Indignez-vous, de l'escriptor Stéphane Hessel. L'editorial Destino presentarà l'edició en català en el mes de març amb un pròleg de José Luis Sampedro al preu de 5€. En castellà es va publicar el passat 21 de febrer.Autèntic fenomen editorial a França, en tres mesos més de 600.000 exemplars venuts d'aquest opuscle incendiari, 32 pàgs, 3€. Per entendre millor aquest segle que ens toca viure a través de la mirada i la ment lúcida d'un jovenet de 93 anys.STÉPHANE HESSEL(Berlin, 1917)
Diplomàtic, ambaixador i antic membre de la resistència francesa.
Va ser un dels redactors de la Declaració Universal dels Drets Humans de 1948.

dilluns, 21 de febrer de 2011

EL MILLOR DELS GOYA

9 PREMIS PER A PA NEGRE, PEL.LÍCULA EN CATALÀ ESCRITA I DIRIGIDA PER AGUSTÍ VILLARONGA, A PARTIR DE LA NOVEL.LA D'EMILI TEIXIDOR.ACTUACIÓ MUSICAL DE TOSSAR I COMPANYIA...
GOYA AL LLARGMETRATGE D'ANIMACIÓ PER "CHICO & RITA", DE FERNANDO TRUEBA Y JAVIER MARISCALSIS ANYS DE FEINA:


http://www.chicoandrita.com/inicio.html

ESTRENA DIVENDRES 25 DE FEBRER

divendres, 18 de febrer de 2011

HO PORTEM DINS.

Víctor Vendrell, secretari d'aquest institut ens ha passat aquest vídeo fantàstic. En una feina on és molt fàcil equivocar-se va molt bé de tant en tant que et recordin que allò important és tornar-te a aixecar.Proyecto Aula: http://lenguayliteratura.org

dimarts, 15 de febrer de 2011

CLÀSSICS A MIDA

Fins fa uns anys els professors d'ESO que volíem apropar els clàssics als nostres alumnes teníem dues opcions: posar-les de lectura obligatòria tant si s'entenien com si no perquè era el que tocava o estudiar-les en fragments per no tenir almenys mala conciència.
En els darrers anys s'han posat de moda a secundària les adaptacions actualitzades que permeten una lectura més comprensiva del text per part dels alumnes però que creen desconfiança en els professors per por a que es corrompi el sentit de l'obra original o se'n faci una versió massa superficial. Això mai ha preocupat a Primària, on els alumnes llegeixen versions de faules clàssiques des de sempre.
D'adaptacions literàries n'hi ha de tots els colors, des de les més fidels de Rosa Navarro (El Cid, el Lazarillo, Tirant lo Blanc), o Rosemary Sutcliff (Las aventuras de Ulises, Los doce trabajos de Hércules) , a les versions més lliures de Serra i Fabra (La fabulosa llegenda del rei Artús). Tres de les editorials que més feina fan amb els clàssics adaptats són Edebé, vicens Vives i Anaya (Col.lecció "Clássicos a tu medida").


Tampoc ens podem oblidar d'un fenomen recent de molt èxit: els còmics i àlbums il.lustrats, formats que en el passat només apareixien en editorials especialitzades en còmis però que cada vegada s'estenen a més editorials. Només comentaré uns quants casos perquè el seu número és inabastable. 
Tenim per exemple l'excel.lent treball que fa l'editorial Libros del Zorro Rojo, amb il.lustracions impactants fetes per professionals reconeguts mundialment com Edward Gorey, Ralph Steadman o Luis Scafati:


               
http://librosdelzorrorojo.bigcartel.com/

Tenim adaptacions que són vertaderes obres d'art com la molt irreverent i premiada Pinocchio (La Cúpula) del francès Vincent Parannaud, conegut com Winshluss que a partir d'imatges més que de textos fa una versió més actual i adulta d'un clàssic que tots sempre havíem relacionat amb Walt Disney:
 

            
     


Tampoc oblidam la versió de Roberto Innocenti, convertida ja en  clàssic, amb el seu estil tan característic semblant a l'hiperrealisme que no descuida cap detall i que fa que ens endinsem dins les seves imatges. 
 L'editorial valenciana de còmics De Ponent, ha recuperat recentment una adaptació de Los doce trabajos de Hércules, feta per Miguel Calatayud en els anys setanta per a l'editorial Trinca que va tenir molt d'èxit. Aquí podeu comparar les dues portades:

En el mes d'abril ens arribarà una nova col.lecció de Panini Comics, que durà per títol "Clásicos Ilustrados Marvel" i que pretén rescatar obres clàssiques de la literatura universal. El primer dels títols que podrem llegir serà una adaptació de la Íliada, d'Homer:

 A Cruïlla trobam una adaptació en àlbum il.lustrat de L'illa del tresor amb guió de David Chauvel i dibuixos de Fred Simon:

                                                                      
                                                      
Per acabar amb les adaptacions, una d'un llibre que em va agradar molt: Moby Dick. Dirigida a fillets tenim la que ha fet Cruïlla amb il.lustracions de Joëlle Jolivet, amb escenes despleglables que imiten els gravats antics:Molt conegudes són les il.lustracions de Bill Sienkiewicz que van aparèixer dins a col.lecció "Classics Illustraded". Vejeu-ne una mostra:

 Si voleu llegir un article sobres les diferents versions en format còmic que ha tingut aquest llibre consulteu el següent enllaç: http://comic-historietas.blogspot.com/2009/03/las-adaptaciones-literarias-al-comic.html

Finalment, de Robert Louis Stevenson també ha publicat Norma Editorial una versió en còmic de l'obra El barón de Ballantrae:divendres, 11 de febrer de 2011

Hi ha gent que té molt de temps...


dijous, 10 de febrer de 2011

FEELING GOOD, dues versions d'una cançó preciosa

L'original de Nina Simone:Una actual, d'Asa:

dimecres, 9 de febrer de 2011

EL IMPERTURBABLE HANS, DE HELEN GRANT

Títol: El imperturbable Hans
Autora: Helen Grant
Editorial: Emecé, 2010
370 pàgs.
17'50€
ISBN 9788496580619
A partir de 15 anys


Comentari: Primera novel.la de Helen Grant (Londres, 1964), editada a Espanya per Emecé amb una portada cridanera que recorda un poc els dibuixos de Tim Burton. La seva estètica i l'edat de la seva protagonista -na Pia té només 11 anys-,poden fer pensar que el llibre està destinat a un públic de la mateixa edat que la seva narradora però el tema, les misterioses desaparicions de filletes i algunes de les escenes narrades el fan més adient per a un públic un poc més gran, d'entre 15 i 16 anys.
La novel.la no presenta dificultats formals: té un fil argumental fàcil de seguir i el seu llenguatge també és planer. No pertany a la moda gòtica de vampirs i cementiris, com pot fer pensar la seva cuberta; és més un relat de gènere negre. Tot passa en un petit poble d'Alemanya,Bad Münstereifel,on tothom es coneix, on tothom sap tot dels altres, en un ambient que resulta opressiu i ple de prejudicis, on resulta massa fàcil trobar un culpable de les desaparicions de les filletes, un home esquerp amb un passat fosc, de nom Herr Düster.
El contrapunt humorístic l'ofereix el "desgraciat" accident de l'àvia de la Pia, amb què s'inicia el relat. La pobra dona mor en el dinar de Nadal en unes circumstàncies ben peculiars que fan que, pel poble, Pia Kolvenbach sigui assenyalada amb el dit com "la néta de Kristel Kolvenbach,la dona que va explotar". Aquest fatal incident li crearà molts problemes a l'escola ja que ningú vol seure devora d'ella, a excepció d'un fillet, el més marginat de la classe, Stefan, el pudent.
Amb les misterioses i inexplicables desaparicions de les filletes, Pia veu l'oportunitat de fer canviar l'opinió que en tenen d'ella. Ja no serà considerada com una atracció de circ. La coneixeran pel seu coratge. Però Pia no sap on s'està ficant i els comentaris tafaners del poble sobre l'àvia no són res en comparació amb el que està a punt de passar-li...
I per acabar d'arreglar-ho tot, els pares de Pia decideixen separar-se i ella es sent més sola que mai.  

Aquí podeu llegir una entrevista amb l'autora a Culturamas (26/11/2010): http://www.culturamas.es/blog/2010/11/26/entrevista-a-helen-grant/


L'imperturbable Hans té moltes coses comunes amb una altra novel.la, Els estranys talents de la Flàvia, d'Alan Bradley, relat d'intriga i misteri protagonitzat també per una filleta però que per la seva complexa trama i per l'estil un pèl digressiu, resulta més adient per a lectors més experimentats.


Columna, 2009

En castellà, publicada per Planeta.

376 pàgs

19,95€ISBN:978-84-6641-108-0

dimarts, 8 de febrer de 2011

UN LLARG HIVERN, COLM TÓIBÍN

Autor: Colm Tóibín
Títol: Un llarg hivern
Traducció de Víctor Compta
La Campana, 2007
PVP 14€
134 pàgs
ISBN 84-95616-94-4

Lectura recomanada a partir de 16 anys
Comentari: Descriuen els diaris anglesos l'autor d'Un llarg hivern com a "capturador de moments" per la seva habilitat a l'hora de retratar amb subtilesa aquells instants que molt sovint passen desapercebuts però que conformen el nostre dia a dia. Escriptor amb una prosa neta i precisa, els seus llibres no destaquen per l'excés d'acció sinó per l'acurada anàlisi psicològica dels seus personatges. 
El seu relat breu, o novel.la curta, situa l'acció en un petit poblet dels Pirineus. La força agresta del paisatge de muntanya contrasta amb la petitesa de les vides retratades per Tóibín, vides dures i solitàries. L'autor recrea el món interior dels quatre membres d'una família, i els problemes soterrats que s'amaguen darrera d'una vida de costums austers i rutinaris.  La incomunicació, el desamor, l'enfrontament entre vesins, l'homosexualitat latent del protagonista, la pèrdua de la mare... Tot surt a poc a poc com si estiressim d'un fil.

Podeu llegir més sobre l'autor i la seva obra al Blog de L'hora del lector, programa de llibres del Canal 33: http://blogs.ccrtvi.com/index.php?blogid=125&archive=2010-10-1

Fragment del llibre: 

Més que amb por, ànsia o desassossec permanent, associava els seus anys de servei militar amb rememoracions de casa. Els primers mesos, mentre rebia instrucció inútil sota un sol de justícia, es preguntava per què la vida amb la seva família, al poble, no li havia semblat mai tan preciosa i fràgil. S'imaginava albades fredes i el seu pare que el despertava perquè es llevés i l'acompanyés amb el jeep a les terres altes, on estiuaven els ramats d'ovelles. Pensava en el Jordi, al qual li encantava dormir, mentre decidia si aniria amb ells o no. Pensava en el seu llit, en l'habitació familiar, els sorolls de la nit i del matí, el mussol banyut prop de la finestra, a l'estiu, el cruixit dels taulons del terra quan la seva mare deambulava a la nit, la baixada dels ramats..." Pàg. 13

Colm Tóibín: Va néixer a Irlanda l'any 1955. Actualment viu a Dublín. Durant una temporada, entre 1975 i 1978, va viure a Barcelona i aquesta experiència la va recordar després al llibre Homenatge a Barcelona (Columna,2003). Des de fa uns anys, a més, té una casa al Pallars, rodejada pel mateix paisatge que és quasi protagonista a Un llarg hivern.
És autor de cinc novel·les i diverses obres de no ficció. The blackwater Lightship i The Master (biografia novel.lada de Henry James) són dues novel·les seves seleccionades per al premi Booker, editades a Espanya per Edhasa.
La seva darrera novel.la publicada el 2010 té per títol Brooklyn (Amsterdam, en català;Lumen, en català) i ha estat també molt ben rebuda per la crítica.
Un llarg hivern va incloure's, com a peça literària destacada, en el conjunt de narracions Mothers and Sons.

diumenge, 6 de febrer de 2011

TIGRE, TIGRE. De Lynne Reid Banks.

Títol: Tigre, tigre.
Autora: Lynne Reid Banks.
Editorial Bambú, 2010. Traducc. de Dolors Udina.
198 pàgs.
11'90€
ISBN 9788483431153 Dos cadells de tigre són capturats i portats a Roma. Un d'ells servirà d'entreteniment a la filla de l'emperador, la princesa Aurèlia. L'altre és ensinistrat per matar al Colosseu romà. Dos destins que semblen oposats però que acabaran confluint en el mateix camí de la manera més sorprenent. I no només això, de la mà d'aquests dos tigres l'autora recrea la Roma clàssica en un relat que ralla del poder i de l'amor, de la llibertat i de la justícia. La jove Aurèlia s'enamora de Julius, esclau de la Casa de les Feres però no oblida que és filla del Cèsar i haurà de demostrar que és digna d'aquest llinatge, perquè el futur li té preparada una dura prova...
Lectura molt recomanable, ben escrita i entretinguda, que en cap moment vol ser alliçonadora però que a través d'una història senzilla reflexiona sobre les dures experiències que ens depara el pas a la maduresa,i com és de doloròs perdre la innocència pel camí.

dimecres, 2 de febrer de 2011

BOOK:el millor invent

dimarts, 1 de febrer de 2011

JOHN BARRY. IN MEMORIAM.