dilluns, 31 de gener de 2011

diumenge, 30 de gener de 2011

Avui, Música.

Rumer, la veu de Sarah Joyce:


divendres, 28 de gener de 2011

UNA PETITA HISTÒRIA SOBRE LA GRAN GLOBALITZACIÓ

Aquest és el subtítol del llibre La volta al món d'una armilla polar, obra premiada com a millor llibre científic de l'any 2009 a Àustria. L'autor, Wolfgang Korn, s'havia proposat explicar el que era l'economia global seguint el viatge d'un objecte que ens portàs por tot el món. Primer va pensar en el seu ordinador portàtil, però finalment es va decidir per contar la història del la seva armillar polar vermella. Unes imatges de la televisió, on es veia un jove africà arribant a les costes canàries amb una pastera el va fer prendre aquesta decisició. I per què? perquè aquell inmigrant sense papers duia la mateixa armilla polar vermella que havia tingut l'escriptor uns mesos abans. 

 Títol: La volta al món d'una armilla polar. 
Autor: Wolfang Korn
Editorial: Takatuka
172 pàgs.
14'50€
ISBN: 978-84-92696-34-5
En castellà: La vuelta al mundo de un forro polar rojo. Ed. Siruela. 136 pàgs. 17'95€
ISBN:978-84-9841-355-7

El viatge que ens proposa Korn és fascinant:

L'autor ens condueix primer a una plataforma petrolífera al Golf Pèrsic, en el ric emirat de Dubai. D'allà s'extreu el petroli amb què un dia es farà l'armilla polar. Allà fa feina Sadek, procedent de l'Índia. Forma part del grup de treballadors estrangers que composen més de les tres quartes parts de la població de Dubai: cuiners, cambrers, obrers de la construcció, de les plataformes petrolíferes, jardiners, taxistes... 

Del port de Dubai, un vaixell cisterna s'emportarà les més de 180.000 tonelades de cru, més o menys equivalents a un milió de barrils. En el petroler viatgen el capità holandés Van der Valt, el portugués Raul Jorges, enginyer, i 21 mariners filipins. Es dirigeixen a Bangladesh, un trajecte d'uns 4500 quilòmetres.

El vaixell atraca a la costa del golf de Bengala, al port de Xittagong on es bombeja el petroli per treure'l dels tancs cisterna i ser conduït per unes canonades fins a una de les refineries del port, essencials per a la indústria textil de Bangladesh, dedicada exclussivament a produir prendes de fibres sintètiques, especialment el poliester, el teixit emprat per fer l'armilla polar. En la seva densitat de població no els surt rendible plantar cotó perquè el seu cultiu necessita de massa extensió.

Taslima, de 17 anys, fa feina a una de les fàbriques textils de Bangladesh. Comença a les 8.30 del matí i la seva jornada pot ser de 11 o 12 hores sense comptar les hores extres quan tenen encàrrecs urgents. Amb sort guanyarà 15 o 20 € al mes i part d'aquest doblers els enviarà a la seva família, que viu al camp. D'aquesta fàbrica sortirà en una capsa l'armilla polar de color vermell. Una capsa i una altra amuntegades fins a omplir un gran contenidor de sis metres de llargària. Un camió el traslladarà al port.

Allà l'embarcaran en un gran vaixell de càrrega rumb cap a Singapur, eix comercial per excel.lència entre Orient i Occident. I tornarà una altra vegada a la mar. Passarà per Aràbia Saudí en un vaixell construit a Corea del Sud, amb bandera de Panamà, propietat d'una naviliera alemanya que treballa per a una companyia noruega amb seu a Hong Kong. Això és el món global.
El vaixell de càrrega passarà pel canal de Suez i es dirigirà al port d'Algeciras, a prop de Gibraltar. Allà descarregaran uns 200 o 300 contenidors i després d'unes hores continuaran viatge. Ara cap el golf de Biscaia, en direcció al Canal de la Manxa. I d'allà al Mar del Nord. I més tard hauran de remontar el riu Elba fins al port d'Hamburg. És així com una armilla polar arriba a uns grans magatzems d'Hannover.
Én un d'aquests centres comercials l'armilla polar serà comprada per l'escriptor per un preu rebaixat de 8 €.
I això només és el viatge d'anada... Com totes les coses velles i emprades que no volem a Europa, l'armilla acabarà arribant a algun país d'Àfrica occidental...

Lectura molt recomanable als instituts si volem que els joves vegin l'altra cara del consumisme, ja que il.lustra molt bé la gran injustícia que domina avui dia el comerç mundial.


Aquest magnífic llibre de divulgació em recorda un documental que vaig veure ja fa uns anys sobre la producció textil a Àsia: China Blue. Aquí en teniu un extracte:

dijous, 27 de gener de 2011

PÁGINA 2, el programa de llibres de TV2

Cada diumenge a les 18h, TV2 ens ofereix un espai de llibres.  El seu presentador és Óscar López, un periodista amb molts d'anys d'experiència en el món dels llibres que està molt lluny de la petulància d'un Sànchez Dragó o d'altres conductors per l'estil a que ens tenen acostumats a vegades els programes de literatura.
Cada setmana es fa un repàs de l'actualitat editorial, es fan entrevistes, ressenyes, i també hi ha un espai dedicat a comentar les adaptaciones cinematogràfiques.
Si no podeu veure el programa, podeu consultar les seves ressenyes a: http://www.rtve.es/television/pagina2/

En aquesta pàgina web podeu trobar també la secció "Miniclub de lectura" protagonitzat per fillets lectors de primària i secundària.

El passat 28 de desembre, per exemple, van fer un monogràfic especial sobre literatura infantil i juvenil amb tres escriptors convidats: Care Santos, Gemma Lienas i Jordi Sierra i Fabra.
També teniu aquí algunes recomanacions de llibres de personatges coneguts que han aparegut en el programa:dimarts, 25 de gener de 2011

JOAN MARGARIT : la saviesa dels anysHa arribat aquest temps
que la vida perduda no fa mal,
que la luxúria és un llum inútil
i l’enveja s’oblida. És un temps
de pèrdues prudents i necessàries,
no és un temps d’arribar, sinó d’anar-se’n.
És ara quan l’amor
coincideix a la fi amb la intel·ligència.
No era lluny ni difícil.
És un temps que només em deixa l’horitzó
com a mesura de la soledat.
El temps de la tristesa protectora.diumenge, 23 de gener de 2011

STONE FOX Y LA CARRERA DE TRINEOS, DE JOHN R. GARDINER

Lectura curta i senzilla destinada a fillets a partir de 9 o 10 anys, però que també pot ser molt indicada per alumnes més grans amb dificultats d'aprenentatge i per alumnes estrangers, ja que el contingut tracta temes universals:  la superació personal i el coratge, la lleialtat, l'estimació als animals, etc. El llibre de Gardiner conta un fet singular, una carrera de trineus entre un fillet d'onze anys, Willy, i un indi llegendari per haver guanyat totes les carreres en què ha participat, Stone Fox. En Willy només compta amb l'ajuda del seu gos, Centella, però sap que no pot fallar al seu avi. Necessiten els diners del premi per no perdre la granja on viuen...


Títol: Stone Fox y la gran carrera
Autor: John Reynolds Gardiner
Editoria Noguer, 2010
84 pàgs.
7'95€
ISBN: 978-84-279-3263-0


L'edició de Noguer és molt fidel a l'original en anglès de 1980 i manté les il.lustracions de Marcia Sewall, que amb els seus traços de carbó i llapis retrata molt bé el realisme i la tragèdia d'aquesta tendra història.


dimecres, 19 de gener de 2011

Rébecca Dautremer

Ja fa temps que seguesc els passos d'aquesta il.lustradora francesa. Els seus dibuixos, amb mil matisos de vermells, ens agraden per igual a la meva filla i a mi. A casa tenim alguns dels seus llibres com Nasradin i el seu ase o Els amants papallona. Tots tenen unes imatges hiptòtiques i evocadores on el temps sembla quedar suspès.
Per conèixer un poc més les seves creacions aquí en teniu un petit tast:


Cyrano
Elvis


http://www.rebeccadautremer.com/

dilluns, 17 de gener de 2011

EL LLIBRE DEL CEMENTIRI, DE NEIL GAIMAN


Autor: Neil Gaiman
Títol: El llibre del cementiri
Edició en català: Estrella Polar,2009. 
304 pàgs. 17€ 
ISBN 978-84-9279-079-1
Edició en castellà: Roca Editorial, 2009. 
Il.lustracions de Chris Riddell

Medalla Newberry 2009, millor novel.la juvenil a EEUU
Premi Cybils (Children’s and Young Adult Bloggers Literary Awards”). És a dir, Millor llibre de l'any per l'associació de bloggers nordamericans de literatura infantil i juvenil.

A partir de 12 anysTEXT DE CONTRAPORTADA:
"No n'hi haurà prou amb un parell d'ànimes bondadoses per fer pujar aquest nen. Caldrà un cementiri sencer".
Ningú Owens, "Ning" per als amics, és un nen com qualsevol altre. Bé, seria del tot normal si no visqués al cementiri, no fos educat per fantasmes i el seu tutor no fos un vigilant solitari que transita entre el món dels vius i dels morts.
Però el perill més gran per a en "Ning" no s'amaga al cementiri, es troba al món dels vius: és allà on viu un tal Jan, l'assassí de la seva família...


COMENTARI:

Lectura inquietant que t'engoleix i que només et posa una condició: que et deixis endur per la imaginació. No és una lectura recomanable per aquells alumnes que gaudeixen amb els relats realistes i els personatges verossímils. Aquí, en aquesta novel.la, tot és fantasia però l'atmosfera que es crea en aquest món descrit per Gaiman és tan al.lucinant que no pots fer de menys que admirar la perícia de l'autor. I les il.lustracions de Chriss Riddell  conjuguen a la perfecció amb l'ambient sinistre del llibre.

He de reconèixer que he tardat a llegir-lo perquè el món editorial fa que tinguem cert empatx de criatures celestials, infernals, o transmutades en llops, vampirs o dracs. Però finalment la temuda indigestió no s'ha donat. Al contrari, la novel.la de Neil Gaiman captiva a fillets i grans i deixa encara amb ganes de seguir llegint més coses d'aquest autor. Així que el pròxim que tocarà serà: 

Recull d'onze relats publicats per Estrella Polar en  el 2010.


Neil Gaiman és també l'autor d'una altra obra fascinant, Coraline (2002), conte de fantasia gòtica adreçat al públic infantil que va ser portat al cine el 2009 amb encert per Henry Selick.
(Molt recomanable és la versió en format còmic que acaba de sortir, amb dibuixos de P.Craig Russell)
Encara que Gaiman va néixer a Portchester, Gran Bretanya, el 1960, actualment viu a EEUU.
Autor multipremiat, entre d'altres obres, també ha escrit guions de pel.lícules, i una sèrie de novel.les gràfiques amb el títol de Sandman.


I per anar obrint la gana, aquí us deix un parell de retalls de Youtube sobre Coraline:


diumenge, 16 de gener de 2011

LAIKA, DE NICK ABADZIS

Títol: Laika
Autor: Nick Abadzis
Editorial: Glénat.
Idioma: en castellà.
199 pàgs.
19'90€
Premi Eisner a la millor novel.la gràfica juvenil 2008.Laika, de Nick Abadzis, ens presenta una altra història d'ambició humana, aquesta vegada en el context del comunisme rus. Laika era una gossa, però es va convertir també en el primer ésser viu enviat a l'espai. Va ser un sacrifici ben inútil. Va viure tan just unes 5 hores a l'interior de la càpsula especial. Les presses van fer que fos en un viatge només d'anada i el seu sacrifici va ser molt criticat públicament. Havia estat un gest purament propagandístic de Nikita Khruschev per celebrar el quadragèssim aniversari de la Revolució d'Octubre. Eren els temps de la Guerra Freda. El 1957, l'URSS havia aconseguit amb èxit llançar l'Sputnik I a l'espai. Assolia així una fita per davant d'Estats Units. Més tard, l'abril de 1961 Yuri Gagarin volaria en el primer vol tripulat de la història.
  El que no van poder fer els russos va ser arribar primer a la lluna. Laika, el còmic d'Abadzis, ens recorda aquesta competició entre les dues superpotències que va arribar a esclatar en el 1962 en la crisi del míssils cubans, quan molts van veure el món al caire d'una guerra nuclear.
El còmic no és només una cadena de fets històrics, és també una reflexió sobre la condició humana i un relat ple de força que pot ser atractiu per a qualsevol edat.
En fi, una lectura molt recomable.


dissabte, 15 de gener de 2011

SIMPLE, DE MARIE-AUDE MURAIL

Resum:
En Simple sap comptar a tota velocitat: 7,9,12, B, 1.000, 100, juga amb Playmobils i amb els hobenets amagats als telefons, despertadors i semàfors. Té tres anys i vint-i-dos anys. Vint-i-dos d'edat civil, i tres d'edat mental. Per la seva banda, el seu germà Kléber fa l'últim curs de batxillerat, és molt valent i està molt, molt cansat d'ocupar-se d'en Simple.
En Simple té un altre amic i aliat: el senyor Pinpin, un conill de peluix que l'acompanya a tot arreu. Però a la vida d'en Simple res no és simple, sobretot el dia que en Kléber decideix que compartiran pis amb tres estudiants per salvar el seu germà del centre de salut mental.Autora: Marie-Aude Murail
Títol: Simple
Edició en català: Estrella Polar, 2010. 11'95€. 
En castellà: Anaya, 2010. 8'30€

185 Pàgs.
A partir de 12 anys
          
Comentari: Simple és una novel.la que s'aproxima amb intel.ligència i tendresa al tema de les malalties mentals. Els protagonistes són un fillet amb Síndrome de Down  i el seu germà, que oblidats per un pare egoista s'han de cercar la vida. El que m'ha agradat del relat és que escomet un tema tan delicat sense hipocresia i sense falsa sensibleria. No mira d'emprar un llenguatge "políticament correcte" i a vegades hi llegim paraules molt dures però el resultat del conjunt és entrenyable perquè en Simple, tot i declarar-se idiota, es guanya el cor de tothom, i sap molt bé el que vol. I el que vol és no ser tancat en cap institució. Vol tenir una vida lliure al costat del seu germà i els seus amics.I és guanya per dret propi un lloc entre el ells...

dimarts, 11 de gener de 2011

COMPRAR, TIRAR, COMPRAR

Interessant documental dirigit per  Cosima Dannoritzer que va emetre ahir La 2 de TVE. Té per subtítol "La historia secreta de la obsolescencia programada" i en ell es planteja una pregunta que molta gent es fa continuament: per què, malgrat tots els avanços científics,  els productes de consum duren cada vegada menys?
El documental fa un recorregut per la història d'aquesta desconeguda pràctica empresarial -l'obsolescència- que consisteix a reduir deliberadament la vida d'un producte per incrementar-ne el consum. I ho fa a partir d'exemples molts il.lustratius, com poden ser les bombetes de llum, les calces de nylon o les impresores de tinta.
També es denuncien els terribles efectes medioambientals que té aquesta pràctica mostrant el que està passant a països com Ghana, utilitzats per les grans potències com a abocadors incontrolats.
En definitiva, un treball molt ben documentat que aconsegueix sorprendre a l'espectador amb imatges d'arxiu i dades poc conegudes i que posa damunt la taula un tema de debat molt interessant.
Aquí el teniu si us el vau perdre:


L'escriptor galleg Manuel Rivas també en fa ressó al seu blog personal: http://manuelrivas.com/obsolescencia-programada-comprar-tirar-comprar/

dilluns, 10 de gener de 2011

MR BEAN A LA BIBLIOTECA

diumenge, 9 de gener de 2011

JA HI TORNAMEl treball dignifica, segons Pepe Rubianes.

dissabte, 8 de gener de 2011

ESTALVIA ENERGIA AMB ELS LLIBRES

 Amb la pujada del rebut de llum, és qüestió de cercar solucions. És el que ens donen en un editorial publicat a la revista de les companyies llibreteres britàniques. Segons Joel Rickett, els llibres són els millors aïllants. Un prestatge de llibres a les parets del voltant de la casa evita la fuga de calor. És a dir, que ara els llibres no són només valuosos pel fet de ser un vehicle del coneixement humà i d'intercanvi cultural. Ara, a més, poden tenir una altra funció: la de reduir la despesa d'energia.
Consultau la notícia a:
Casa Kike,Cahuita, Costa Rica

diumenge, 2 de gener de 2011

"THE PROMISE", Bruce Springsteen

Poques coses sembla prometre el nou any si escoltam els analistes d'economia, però jo preferesc escoltar Springsteen i pensar que encara hi queden coses per disfrutar: un cançó, un llibre, un cafenet ben calent en un dia gris d'hivern, i tot un capvespre per endavant...