CONCLUSIONS DE LA CONVERSA PEDAGÒGICA

El curs passat un grup de mestres de Primària i Secundària van participar en unes trobades  organitzades pel CEP per intercanviar les seves impressions  sobre el món de la LIJ a partir de la lectura i comentari d'alguns llibres. Jo no hi vaig poder assistir però vaig poder seguir la seva feina gràcies a la invitació d'Inma Paltor que em permetè entrar al moodle del curs. En finalitzar les converses van publicar aquestes interessants conclusions:

  A través de la lectura ens fem contemporanis de tots els homes i ciutadans de tots els països”.


Durant el curs 2010-11 s’ha desenvolupat una conversa pedagògica sobre literatura infantil i juvenil. Hi hem participat una quinzena de mestres de primària i secundària, que, a partir de la lectura de llibres concrets, hem encetat interessants debats sobre l’animació a la lectura, els valors que transmeten les obres literàries, les biblioteques escolars i públiques, algunes propostes didàctiques, el plaer de llegir i el de compartir les nostres lectures.
En aquesta conversa pedagògica hem parlat de les idees i els valors que moltes vegades els mestres volem transmetre als nostres alumnes i que arriben molt poc als nostres fillets i filletes quan surten de la boca del mestre en forma de sermó i, per això, més val recórrer a un conte, a una historieta, a una pel·lícula... Aquí podem trobar el valor i el poder de la literatura infantil, juvenil o per adults. Fa falta que el mestre conegui i tengui al seu abast prou materials, prou llibres, prou recursos i que en algun curs de primària es comenci a donar importància i es treballi la recerca de les idees que podem trobar moltes vegades en la literatura. Les obres literàries transmeten valors i contravalors, trobam personatges herois i dimonis, éssers humans amb vergonya, por, timidesa, enveja (els nostres “dracs”...) amb els quals ens identificam i als quals arribam a estimar o odiar. Aquests conceptes es poden treballar a l’aula afavorint una reflexió que permeti als alumnes aprofundir-hi, així el llibre es converteix en un element generador de debats, d'idees i de pensaments: en un “agitador de consciències”.
La literatura a l’escola té un grandíssim valor i aquest argument, no per més "trillat" i més tòpic, té menys sentit. Les lletres no només poden ser una font de plaer i de diversió en el plànol més lúdic, sinó que, quan expliquem a un jove a classe figures com Shakespeare, Ausiàs March o Dante... realment ens adonem de la transcendència del que tractem? Aquests autors es pot ben bé dir que han canviat la vida de molta gent, i només perquè xerrem d’ells a les aules, és un motiu perquè la figura del professor estigui més reconeguda encara del que ja ho està.
Sobre els llibres que hem llegit, hem trobat llibres bons per ser llegits pels infants i d’altres perquè els escoltin llegits pel mestre o l’adult, i n’hi ha d'interessants pel que poden engrescar als alumnes poc llegidors, més que pel que expliquen. N’hi ha d’altres de gran bellesa i delicadesa narrativa com L’home que plantava arbres, un llibre recomanable per a qualsevol edat. Per tant, cadascú ha de trobar aquell conte que li permeti treballar amb més profunditat i ampliar i treure’n tot allò que pugui.
 

Comentaris

Entrades populars