ARBRE DE MONGETES, DE BÀRBARA KINGSOLVER

Títol: Arbres de mongetes (The bean trees)
Autora: Barbara Kingsolver
Bridge, 2010 (un segell de La Galera). 
Traducció de Joan Puntí.
298 pàgs.
ISBN: 978-84-246-2992-2
A partir de 16 anys
La Missy té un desig: fugir del seu Kentucky natal. Rebel i independent la seva màxima aspiració és no quedar-se embarassada com tantes joves del poble atrapades en una vida monòtona i pobra. La Missy és inquieta, té curiositat per la vida. Vol viatjar i conèixer món. Així que pot es compra un Volswagen atrotinat decidida a fer milles per allunyar-se del seu poble i la seva gent. Però res li surt com havia esperat. El seu cotxe prest li falla, els diners s'acaben massa ràpid i  es troba abandonada al seient del seu cotxe una filleta índia que sembla patir un retard sever...
Molts crítics  coincideixen a considerar aquest llibre com un clàssic modern de la literatura norteamericana relacionant-lo amb El vigilant  del camp de sègol, de J.D. Salinger. S'han  venut ja milions d'exemplars des de la publicació del llibre el 1988 i  és lectura obligada a molts instituts de secundària d'EUA.
Amb aquesta carta de presentació fa por com a lector crear-se massa expectatives no sigui cas que després et decebi la lectura. 

Tal vegada és massa agoserada la comparació que se'n fa amb el llibre de Salinger però Arbres de mongetes no és una lectura que decebi. Té un inconvenient per als nostres alumnes i és que l'escenari, una Amèrica rural i conservadora, pot resultar un poc allunyat dels seus interessos: la música de Kenny Rogers, la Gran Planura d'Oklahoma, els indis Cherokees, les estacions de serveis vora les carreteres interminables i desèrtiques, tipus malcarats amb barret de cowboys... Però si tenen paciència i segueixen llegint s'adonaran que la història que s'hi conta és tan universal que traspassa totes les fronteres. Fins i tot el retrat d'aquesta Amèrica profunda pot resultar una sorpresa interessant per als joves que només coneixen dels EUA la cara amable de les celebrities de Hollywood i els jugadors de l'NBA.

El llibre ralla de l'amor i l'amistat, dels lligams familiars i del pas a la vida adulta. Tant la protagonista com els personatges que l'envolten  estan retratats amb tendresa i humor però l'autora no amaga la cara menys amable de la societat, perquè tracta de la marginació, els abusos sexuals, la immigració il.legal, la falta de futur i la mentalitat tancada de l'Amèrica rural, etc.
Comentaris

Entrades populars