JUNTS, D'ALLY CONDIE


Títol: Junts
Autora: Ally Condie
Traductor: Jordi Vidal
La Galera, 2011. 
En castellà, editat per Montena. Traducció de Rosa Pérez.
ISBN 9788424635787
14'90€


Segurament us sonarà aquest inici: imaginau una societat perfecta que controla tots els actes dels seus habitants. "Un món feliç" on els homes i dones viuen sense massa preocupacions però sota un ferm control d'un govern que exigeix del seu poble una obediència absoluta. Cassie, la protagonista, mai no s'ha qüestionat les decisions de les autoritats,i per això espera il·lusionada , complerts els 17 anys, l'arribada d'una vetllada molt especial, en la qual li adjudicaran la parella amb qui compartir la seva vida. En la societat on viu ningú es planteja què menjar, què fer, a qui estimar, perquè tot està ja decidit. Fins i tot l'edat de morir.
Però per culpa d'un problema informàtic, Cassey es trobarà amb dues parelles assignades: dues cares que ella coneix bé.   El cor de la jove es debatrà entre l'estimació que sent per Xander, el seu amic de la infància i l'estranya atracció que l'arrossega cap a Ky, un jove amb un misteriós passat, que va ser adoptat anys enrera per una parella del seu mateix districte. 
Aquest és el punt d'inici d'un relat futurista que no inventa res nou, un govern tirànic, una jove heroïna que es voldrà alliberar de les seves cadenes i lluitar pel seu amor, etc. Malgrat això, l'autora, Ally Condie, aconsegueix  amb unes dosis justes d'emoció i tensió atrapar l'atracció del lector, fent-li passar una estona molt entretinguda.
Llàstima que, com molts altres llibres d'aquest estil, la història quedi interrompuda i haguem d'esperar dos volums més. Continua la moda de les trilogies. 
M'haureu de perdonar l'atreviment si al principi he relacionat aquesta novel·la amb "Un món feliç", d'Aldous Huxley. Ja sé que és un pèl arriscat. Però és que crec que l'autora vol que ho tinguem present. En  moltes ocasions és com si ens faci l'ullet, com quan ens ralla de les pastilletes de colors que tots porten damunt, o de les salvatges províncies exteriors rebels a la Societat... També té ressons d'un altre clàssic de ciència ficció, Fahrenheit 451, de Ray Bradbury. L'avi de la protagonista abans de morir li fa un valuós regal: uns versos prohibits de Dylan Thomas, que la jove haurà de memoritzar davant el perill de conservar el paper on està escrit.

Deixant de banda aquestes referències literàries, models per a tants d'escriptors, a mi aquesta novel·la d'Ally Condie em recorda molt, per l'argument, pel disseny de la portada, pel títol, a dues recents trilogies:
Els Jocs  de la Fam de Suzanne Collins i la saga d'Scott Westerfeld, començada amb Traïció. 
 Els jocs de la fam plantegen un món també fortament jerarquitzat, sotmés a la tirania del Capitoli i dividit en districtes. La protagonista és Katniss, una jove valenta i rebel que es veurà obligada per salvar la seva germana petita, a participar en un terrible concurs on 14 concursants, tots ells adolescents, s'hauran de jugar la vida en un territori hostil, sense normes, mentre s'enregistra el seu patiment per fer crèixer les audiències. L'objectiu: matar-se entre ells fins que només hi quedi un únic supervivent.
La trilogia d'Scott Westerferld té com a protagonista també una al·lota, la Tally, que espera amb ànsia complir els 16 anys per covertir-se en "perfecta", com programa el seu estat. Tot es complica quan coneix la Shay i aquesta la posa en contacte amb un grup clandestí que sospita que darrera aquestes operacions estètiques hi ha un motiu ocult: la voluntat del govern d'anul·lar la identitat de les persones per tal d'amansir-les i dominar-les. Ja vaig comentar aquesta trilogia fa un temps, en la ressenya d'un altre llibre de ciència ficció molt recomanable La declaración, de Gemma Malley (Salamandra): http://bibliotecaiesbielmarti.blogspot.com/2010/10/la-declaracion.html


   

Comentaris

Entrades populars