GÈNESI, DE BERNARD BECKETT


Títol: Gènesi
Autor: Bernard Beckett
Editorial: Estrella Polar, 2009 (Salamandra en castellà).
157 pàgs.
13 €
EAN: 9788492671250A partir de 16 anys.

                                                                                                                                    
RESSENYA: Acabada la lectura d'aquesta novel.la només us puc dir una cosa. No sé si em precipit en excés a l'hora de fer la ressenya, perquè la sensació que tenc ara és que l'hauria de rellegir un cop més perquè tot són interrogants que em planegen pel cap des que l'he acabada aquest capvespre.  
Tractada com a novel.la juvenil, jo crec que aquesta història pot interessar a tot tipus de públic i que requereix una certa maduresa per poder seguir el fil argumental del llibre basat sobretot en la reflexió filosòfica sobre temes de gran profunditat: per exemple, on radica l'essència humana, què ens diferencia de la intel.ligència artificial, com construim l'ordre social, cap a on anam, quin és es sentit de la vida, etc.
L'autor, un professor de matèmatiques neozelandés, aconsegueix  apropar-nos a les seves reflexions de manera molt encertada: posant en pràctica un joc dialèctic entre  els diferents personatges a la manera dels diàlegs de Plató. No ens vol alliçonar, però, simplement, o a mi em fa aquesta impressió, ens ajuda a ordenar el pensament en un moment en què esteim bastant necessitats de reflexió i anàlisi.
Relat, per un costat, filòsofic, però també molt entroncat amb el gènere de ciència ficció. A mi particularment m'ha recordat la pel.lícula "El planeta de los simios" i la novel.la Un món feliç de Huxley. L'escriptor considera que la ciència ficció ens fa veure la Humanitat des de fora, ens dóna una perspectiva exterior que ens ajuda a veure millor la persona humana.
L'acció es situa en el any 2075, en un futur pròxim, per tant. La protagonista, Anaximandre, s'enfronta a un fet decisiu en la seva vida: ha de passar un dur i llarg examen per formar part de l'Acadèmia, grup de savis que  tenen un gran poder ja que regeixen el destí de la seva societat.  Viuen en un indret reduït i tancat, en una illa perduda del Pacífic, rodejats d'una gran muralla que els aïlla de la resta del món, assolat per les epidèmies i les armes biològiques.
Anaximandre ha de fer front a un gran repte: ha de presentar  una interpretació personal de l'origen de la seva república natal i per fer-ho ha de remontar-se a la vida d'Adam, un personatge que va canviar el curs de la història. En una societat racionalista que fuig de tot allò que és instintiu o imprevisible,  que anteposa l'estat davant l'individu, a vegades les visions heterodoxes són un desafiament massa gran, poden resultar una amenaça...


Comentaris

Entrades populars