UN LLARG HIVERN, COLM TÓIBÍN

Autor: Colm Tóibín
Títol: Un llarg hivern
Traducció de Víctor Compta
La Campana, 2007
PVP 14€
134 pàgs
ISBN 84-95616-94-4

Lectura recomanada a partir de 16 anys
Comentari: Descriuen els diaris anglesos l'autor d'Un llarg hivern com a "capturador de moments" per la seva habilitat a l'hora de retratar amb subtilesa aquells instants que molt sovint passen desapercebuts però que conformen el nostre dia a dia. Escriptor amb una prosa neta i precisa, els seus llibres no destaquen per l'excés d'acció sinó per l'acurada anàlisi psicològica dels seus personatges. 
El seu relat breu, o novel.la curta, situa l'acció en un petit poblet dels Pirineus. La força agresta del paisatge de muntanya contrasta amb la petitesa de les vides retratades per Tóibín, vides dures i solitàries. L'autor recrea el món interior dels quatre membres d'una família, i els problemes soterrats que s'amaguen darrera d'una vida de costums austers i rutinaris.  La incomunicació, el desamor, l'enfrontament entre vesins, l'homosexualitat latent del protagonista, la pèrdua de la mare... Tot surt a poc a poc com si estiressim d'un fil.

Podeu llegir més sobre l'autor i la seva obra al Blog de L'hora del lector, programa de llibres del Canal 33: http://blogs.ccrtvi.com/index.php?blogid=125&archive=2010-10-1

Fragment del llibre: 

Més que amb por, ànsia o desassossec permanent, associava els seus anys de servei militar amb rememoracions de casa. Els primers mesos, mentre rebia instrucció inútil sota un sol de justícia, es preguntava per què la vida amb la seva família, al poble, no li havia semblat mai tan preciosa i fràgil. S'imaginava albades fredes i el seu pare que el despertava perquè es llevés i l'acompanyés amb el jeep a les terres altes, on estiuaven els ramats d'ovelles. Pensava en el Jordi, al qual li encantava dormir, mentre decidia si aniria amb ells o no. Pensava en el seu llit, en l'habitació familiar, els sorolls de la nit i del matí, el mussol banyut prop de la finestra, a l'estiu, el cruixit dels taulons del terra quan la seva mare deambulava a la nit, la baixada dels ramats..." Pàg. 13

Colm Tóibín: Va néixer a Irlanda l'any 1955. Actualment viu a Dublín. Durant una temporada, entre 1975 i 1978, va viure a Barcelona i aquesta experiència la va recordar després al llibre Homenatge a Barcelona (Columna,2003). Des de fa uns anys, a més, té una casa al Pallars, rodejada pel mateix paisatge que és quasi protagonista a Un llarg hivern.
És autor de cinc novel·les i diverses obres de no ficció. The blackwater Lightship i The Master (biografia novel.lada de Henry James) són dues novel·les seves seleccionades per al premi Booker, editades a Espanya per Edhasa.
La seva darrera novel.la publicada el 2010 té per títol Brooklyn (Amsterdam, en català;Lumen, en català) i ha estat també molt ben rebuda per la crítica.
Un llarg hivern va incloure's, com a peça literària destacada, en el conjunt de narracions Mothers and Sons.

Comentaris

Entrades populars