EL IMPERTURBABLE HANS, DE HELEN GRANT

Títol: El imperturbable Hans
Autora: Helen Grant
Editorial: Emecé, 2010
370 pàgs.
17'50€
ISBN 9788496580619
A partir de 15 anys


Comentari: Primera novel.la de Helen Grant (Londres, 1964), editada a Espanya per Emecé amb una portada cridanera que recorda un poc els dibuixos de Tim Burton. La seva estètica i l'edat de la seva protagonista -na Pia té només 11 anys-,poden fer pensar que el llibre està destinat a un públic de la mateixa edat que la seva narradora però el tema, les misterioses desaparicions de filletes i algunes de les escenes narrades el fan més adient per a un públic un poc més gran, d'entre 15 i 16 anys.
La novel.la no presenta dificultats formals: té un fil argumental fàcil de seguir i el seu llenguatge també és planer. No pertany a la moda gòtica de vampirs i cementiris, com pot fer pensar la seva cuberta; és més un relat de gènere negre. Tot passa en un petit poble d'Alemanya,Bad Münstereifel,on tothom es coneix, on tothom sap tot dels altres, en un ambient que resulta opressiu i ple de prejudicis, on resulta massa fàcil trobar un culpable de les desaparicions de les filletes, un home esquerp amb un passat fosc, de nom Herr Düster.
El contrapunt humorístic l'ofereix el "desgraciat" accident de l'àvia de la Pia, amb què s'inicia el relat. La pobra dona mor en el dinar de Nadal en unes circumstàncies ben peculiars que fan que, pel poble, Pia Kolvenbach sigui assenyalada amb el dit com "la néta de Kristel Kolvenbach,la dona que va explotar". Aquest fatal incident li crearà molts problemes a l'escola ja que ningú vol seure devora d'ella, a excepció d'un fillet, el més marginat de la classe, Stefan, el pudent.
Amb les misterioses i inexplicables desaparicions de les filletes, Pia veu l'oportunitat de fer canviar l'opinió que en tenen d'ella. Ja no serà considerada com una atracció de circ. La coneixeran pel seu coratge. Però Pia no sap on s'està ficant i els comentaris tafaners del poble sobre l'àvia no són res en comparació amb el que està a punt de passar-li...
I per acabar d'arreglar-ho tot, els pares de Pia decideixen separar-se i ella es sent més sola que mai.  

Aquí podeu llegir una entrevista amb l'autora a Culturamas (26/11/2010): http://www.culturamas.es/blog/2010/11/26/entrevista-a-helen-grant/


L'imperturbable Hans té moltes coses comunes amb una altra novel.la, Els estranys talents de la Flàvia, d'Alan Bradley, relat d'intriga i misteri protagonitzat també per una filleta però que per la seva complexa trama i per l'estil un pèl digressiu, resulta més adient per a lectors més experimentats.


Columna, 2009

En castellà, publicada per Planeta.

376 pàgs

19,95€ISBN:978-84-6641-108-0

Comentaris

Entrades populars