CLÀSSICS A MIDA

Fins fa uns anys els professors d'ESO que volíem apropar els clàssics als nostres alumnes teníem dues opcions: posar-les de lectura obligatòria tant si s'entenien com si no perquè era el que tocava o estudiar-les en fragments per no tenir almenys mala conciència.
En els darrers anys s'han posat de moda a secundària les adaptacions actualitzades que permeten una lectura més comprensiva del text per part dels alumnes però que creen desconfiança en els professors per por a que es corrompi el sentit de l'obra original o se'n faci una versió massa superficial. Això mai ha preocupat a Primària, on els alumnes llegeixen versions de faules clàssiques des de sempre.
D'adaptacions literàries n'hi ha de tots els colors, des de les més fidels de Rosa Navarro (El Cid, el Lazarillo, Tirant lo Blanc), o Rosemary Sutcliff (Las aventuras de Ulises, Los doce trabajos de Hércules) , a les versions més lliures de Serra i Fabra (La fabulosa llegenda del rei Artús). Tres de les editorials que més feina fan amb els clàssics adaptats són Edebé, vicens Vives i Anaya (Col.lecció "Clássicos a tu medida").


Tampoc ens podem oblidar d'un fenomen recent de molt èxit: els còmics i àlbums il.lustrats, formats que en el passat només apareixien en editorials especialitzades en còmis però que cada vegada s'estenen a més editorials. Només comentaré uns quants casos perquè el seu número és inabastable. 
Tenim per exemple l'excel.lent treball que fa l'editorial Libros del Zorro Rojo, amb il.lustracions impactants fetes per professionals reconeguts mundialment com Edward Gorey, Ralph Steadman o Luis Scafati:


               
http://librosdelzorrorojo.bigcartel.com/

Tenim adaptacions que són vertaderes obres d'art com la molt irreverent i premiada Pinocchio (La Cúpula) del francès Vincent Parannaud, conegut com Winshluss que a partir d'imatges més que de textos fa una versió més actual i adulta d'un clàssic que tots sempre havíem relacionat amb Walt Disney:
 

            
     


Tampoc oblidam la versió de Roberto Innocenti, convertida ja en  clàssic, amb el seu estil tan característic semblant a l'hiperrealisme que no descuida cap detall i que fa que ens endinsem dins les seves imatges. 
 L'editorial valenciana de còmics De Ponent, ha recuperat recentment una adaptació de Los doce trabajos de Hércules, feta per Miguel Calatayud en els anys setanta per a l'editorial Trinca que va tenir molt d'èxit. Aquí podeu comparar les dues portades:

En el mes d'abril ens arribarà una nova col.lecció de Panini Comics, que durà per títol "Clásicos Ilustrados Marvel" i que pretén rescatar obres clàssiques de la literatura universal. El primer dels títols que podrem llegir serà una adaptació de la Íliada, d'Homer:

 A Cruïlla trobam una adaptació en àlbum il.lustrat de L'illa del tresor amb guió de David Chauvel i dibuixos de Fred Simon:

                                                                      
                                                      
Per acabar amb les adaptacions, una d'un llibre que em va agradar molt: Moby Dick. Dirigida a fillets tenim la que ha fet Cruïlla amb il.lustracions de Joëlle Jolivet, amb escenes despleglables que imiten els gravats antics:Molt conegudes són les il.lustracions de Bill Sienkiewicz que van aparèixer dins a col.lecció "Classics Illustraded". Vejeu-ne una mostra:

 Si voleu llegir un article sobres les diferents versions en format còmic que ha tingut aquest llibre consulteu el següent enllaç: http://comic-historietas.blogspot.com/2009/03/las-adaptaciones-literarias-al-comic.html

Finalment, de Robert Louis Stevenson també ha publicat Norma Editorial una versió en còmic de l'obra El barón de Ballantrae:Comentaris

Entrades populars