L'EVOLUCIÓ DE LA CALPÚRNIA TATE


Títol: L'evolució de la Calpurnia Tate

Autora: Jacqueline Kelly

La Galera, 2010. En català.

Roca Editorial, 2010. En castellà. 

272 pàgs.


17'95€
Resum

Ser l'única noia de set germans al Texas del final del segle XIX no és gens fàcil. La mare de la Calpurnia Tate vol que aprengui coses de 'senyoretes', com fer mitjons per als germans o cuinar. Però ella és un esperit inquiet a qui li agrada saber el perquè de tot, observar la natura i capturar animalons amb companyia del seu avi que li obrirà les portes al món de la ciència en les seves excursions pel camp i amb els seus experiments, però el bulliciós entorn familiar la distraurà en més d'una ocasió.
Ressenya: 
Feia temps que no gaudia tant amb un llibre juvenil. A vegades, els escriptors de literatura juvenil treballen molt en les seves obres l'impacte visual de les històries que expliquen. Són llibres que fàcilment te'ls imagines convertits en imatges. És el que agrada al públic jove d'ara i la  veritat és que solen ser llibres d'acció trepidant, per tant, que mantenen l'interès en tot moment.
Però a vegades, quan et trobes amb un llibre com la història de Calpurnia, recordes que l'acció no ho és tot. Aquí tenim l'exemple. És una lectura apassionant per la història que conta, però sobretot per la veu narradora: la d'una filleta de dotze anys  resolta a descobrir tots els misteris que li té preparada la vida.
Encara que el relat estigui situat a Texas en el segle XIX, la història de fons és totalment intemporal. Veiem els dubtes i els desitjos d'una noia que està a punt d'entrar al món adult. Per una banda, vol que res no canvïi, no vol crèixer ni que ho facin els seus germans perquè sap que prest o tard s'hauran de separar i fer cadascú el seu camí. Per l'altra banda, té desitjos de futur, voldria anar a la Universitat i somnia a ser una gran científica com madame Curie,però la seva mare té un altre destí en ment. Vol que es coverteixi en una bona esposa i mare de família, com tota filla de bona família: vol que aprengui a cosir, a cuinar, a tocar el piano... I Calpurnia es debat entre el que esperen d'ella i el que li bull per dins. L'únic que sembla entendre-la és l'avi, un home esquerp tancat sempre al laboratori o a la biblioteca, que veu en la seva néta una passió comuna pel món que els envolta.

Comentaris

Entrades populars